Τη γραμμή «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί εάν δεν υπάρξει συμφωνία στο συνολικό πακέτο» επαναφέρει η κυβέρνηση αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμη και αν κλείσει η τεχνική αξιολόγηση τα μέτρα πιθανότατα να μην νομοθετηθούν άμεσα, παρά όταν υπάρξει κατάληξη για τα μεσοπρόθεσμα και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, οι χρονικές απαιτήσεις της διαπραγμάτευσης ίσως να μην επιτρέψουν την ψήφιση των μέτρων από τη Βουλή ώς τις 20 Μαρτίου καθώς τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, εξέλιξη που ωστόσο δεν θα μείωνε τη σημασία της συνεδρίασης του Eurogroup που θα κληθεί να επιβεβαιώσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Σημειωτέον ότι στο διάστημα που θα εξελίσσεται η διαβούλευση στην Αθήνα με τους θεσμούς θα συντελείται εκ παραλλήλου διαπραγμάτευση αναφορικά με τον καθορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τα μεσοπρόθεσμα αποτελούν άλλωστε το κομβικό στοιχείο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξακολουθεί να δίνει έμφαση στην επίτευξη συμφωνίας-πακέτου, κάτι που φάνηκε κατά την ενημέρωση που έκανε το απόγευμα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και μάλιστα επικαλέστηκε και την συναντίληψη που έχει για το συγκεκριμένο θέμα και ο Γερούν Ντάισελμπλούμ.

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε ότι «η λιτότητα δεν τελειώνει» ακόμη κι αν ληφθούν τα αντισταθμιστικά μέτρα και χαρακτήρισε «προβληματικό» το γεγονός πως σε μία δημοκρατική Ευρώπη ζητείται προνομοθέτηση μέτρων τα οποία θα εφαρμοστούν το 2019.

Η κυβέρνηση διέψευσε τα σενάρια που διακίνησε η ΝΔ περί αδειάσματος του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών. «Οι ειδήσεις περί δήθεν διαφωνίας Τσίπρα-Τσακαλώτου είναι τόσο αξιόπιστες όσο και εκείνοι που τις διακινούν» σχολίασε το Μαξίμου διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Πάντως στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σχετική ψυχραιμία, οι βουλευτές περιμένουν να ενημερωθούν για όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας προτού πάρουν θέση.

Το στοιχείο που καθησυχάζει τους βουλευτές σχετίζεται βεβαίως με τη δέσμευση του Μαξίμου να προκαλέσει δημοσιονομική ισορροπία ψηφίζοντας για κάθε ένα ευρώ μέτρα κι ένα ευρώ αντίμετρα στοχευμένα με τέτοιο τρόπο που να ανακουφίσουν τους πιο αδύναμους.

Περικοπές στις συντάξεις από το 2018 ζητεί το ΔΝΤ

Περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις από το 2018, νωρίτερα απ’ ό,τι θα ήθελε η κυβέρνηση, ζητεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ανεβάζοντας, μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις του, τον πήχη των δυσκολιών για την επίτευξη συμφωνίας.
Το ΔΝΤ, σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, κατέβηκε στη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε χθες με σκληρό πακέτο απαιτήσεων από την ελληνική κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων να ξεκινήσουν από του χρόνου οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων, να μειωθεί σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα η εθνική σύνταξη για τις νέες συντάξεις, αλλά και να αναπροσαμοστούν προ τα πάνω τα ποσοστά αναπλήρωσης για τους νέους συνταξιούχους που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στην επιμονή του ΔΝΤ θα πρέπει να προστεθεί και η πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο περικοπών στις συντάξεις από το 2018.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, που αντιτίθεται στο ενδεχόμενο αυτό, επεξεργάζεται τα σενάρια για τις μειώσεις στην προσωπική διαφορά των καταβαλλόμενων συντάξεων με στόχο αυτές να αφορούν συντάξεις άνω των 600 ευρώ και να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με το ύψος τους, σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις μεγάλες αντιδράσεις που προκαλεί ήδη το μέτρο.
Ειδικά το ΔΝΤ έχει ζητήσει τα παρακάτω:
1.Η περικοπή στην προσωπική διαφορά των συντάξεων που καταβάλλονται σήμερα να αρχίσει το 2018 αντί για το 2019 ή το 2020 και σε βάθος πενταετίας.
2.Να υπάρξει μείωση της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Στην πρόσφατη έκθεσή του χαρακτηρίζει «υψηλή» την εθνική σύνταξη καθώς υπερβαίνει κατά 30% τον μέσο όρο της ΕΕ.
3. Να αναπροσαρμοστούν τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου γιατί θίγουν τους ασφαλισμένους με πολλά έτη ασφάλισης (μειώσεις έως 30%).

Επισημαίνεται ότι στόχος του νέου δημοσιονομικού μείγματος που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς είναι η εξοικονόμηση 0,75% του ΑΕΠ (1,4 δισ.) μεσοπρόθεσμα από τις συντάξεις. Σύμφωνα με τους ειδικούς της ασφάλισης, αυτό σημαίνει περικοπή των συντάξεων μεσοσταθμικά κατά 5%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για να αποφευχθεί το οριζόντιο μαχαίρι, τα σενάρια που θα συζητηθούν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ δανειστών και κυβέρνησης είναι τα εξής:

  • Μείωση κατά 10%-15% στις συντάξεις άνω των 600 ευρώ.
  • Μείωση κατά 15%-20% στις συντάξεις άνω των 800 ευρώ.

Από το ψαλίδι στην προσωπική διαφορά των σημερινών συνταξιούχων εκτιμάται ότι θα θιγεί το 70% των ήδη συνταξιούχων,χωρίς σε αυτό να περιλαμβάνονται 620.000 αγρότες.