Η δικτύωση παίζει σημαντικό ρόλο στην εργασιακή ζωή παγκοσμίως. Για μεγάλους αλλά και μικρούς επιχειρηματίες που προσπαθούν να διακριθούν στην αγορά, η δημιουργία και η χρήση ενός δικτύου επαφών μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα κερδοφόρα, καθώς σχεδόν 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αποκτούν νέους πελάτες μέσω της διαδικτυακής δικτύωσης. Αυτά προκύπτουν από σχετικές έρευνες της εταιρείας παροχής λύσεων εργασίας REGUS για το πόσο σημαντική είναι η δικτύωση για μια επιτυχημένη επιχείρηση. Αναφέρεται ότι στην Κίνα, για παράδειγμα, το ποσοστό αυτό φτάνει στο 100%.
Ολοι γνωρίζουμε τη φράση «Σημασία δεν έχει τι ξέρεις, αλλά ποιον ξέρεις». Ομως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Η κυρία Κατερίνα Μάνου, γενική διευθύντρια της Regus για Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια, αναφέρει τα δύο σημαντικότερα σημεία σε σχέση με τη δικτύωση στελεχών και επιχειρηματιών:
Δεν έχει να κάνει μόνο με τις συναντήσεις

Για να δικτυωνόμαστε επιτυχώς δεν αρκεί μόνο να χτίζουμε επαφές και να συναντάμε καινούργιους ανθρώπους. Πρέπει να διατηρούμε αυτές τις επαφές, και προπαντός, να τις προσδιορίζουμε έτσι ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα. Μια επαφή που δεν προσφέρει κάτι, δεν έχει και αξία για την επιχείρηση.
Για τους επιχειρηματίες που έχουν ξεκινήσει μόνοι τους, η δικτύωση λειτουργεί ως βασικός μηχανισμός για τον έλεγχο ιδεών και τη συγκέντρωση νέων αντιλήψεων. Μια έρευνα της Regus δείχνει ότι πάνω από το 60% των παγκοσμίων επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η επικοινωνία με άλλους επαγγελματίες είναι απαραίτητο στοιχείο για να διατηρήσουν τις ικανότητές τους.
Είναι επίσης κεντρικό σημείο για την ανάπτυξη ενός brand ή μιας επιχείρησης. Για τους επιχειρηματίες, η δυνατότητα να παρουσιάσουν μια επίσημη εικόνα είναι καθοριστική για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη πελατών, όταν μάλιστα ανταγωνίζονται με πιο μεγάλες, αναγνωρισμένες εταιρείες. Οπότε, δεν πρέπει μόνο να μαθαίνουμε από τους άλλους. Εξίσου σημαντικό είναι και το να μοιραζόμαστε τις δικές μας γνώσεις και ικανότητες, για να κερδίσουμε μια αξιόπιστη θέση μέσα στο δίκτυο.

Οσο μεγαλύτερο δίκτυο, τόσο το καλύτερο

Μερικές φορές όμως η διατήρηση και η αξιοποίηση των επαφών δεν αρκούν –ειδικά αν είναι μικρό το δίκτυο. Η ευέλικτη εργασία επιτρέπει στους επιχειρηματίες να συμμετέχουν σε πολλά και παράλληλα έργα και στο εξωτερικό, οπότε είναι εξίσου σημαντικό να καλλιεργούνται επαφές μέσω κοινωνικών δικτύων όπως το LinkedIn και το Twitter. Οσο κρατάτε την επικοινωνία με τις επαφές σας, θα έχετε στη διάθεσή σας ένα ευρύ δίκτυο για να μοιράζεστε μια κοινή εμπειρία και εύκολη πρόσβαση σε νέες επαγγελματικές ομάδες.
Σημειώνεται ότι η Regus δραστηριοποιείται στην παροχή χώρων εργασίας με ένα δίκτυο 2.850 τοποθεσιών σε πάνω από 1.000 πόλεις και κωμοπόλεις, σε 107 χώρες, παρέχοντας υπηρεσίες σε 2,3 εκατ. μέλη. Μέσα από την ποικιλία τύπων γραφείου που παρέχουν, καθώς το εικονικό γραφείο και η αποκατάσταση χώρου εργασίας επιτρέπει σε ανθρώπους και επιχειρήσεις να εργαστούν από όπου επιθυμούν, όταν το επιθυμούν και με τον τρόπο που επιθυμούν με ένα ευρύ φάσμα τιμών. Στην Ελλάδα λειτουργεί από το 1998.

HeliosPlus