Η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ στην περίπτωση που ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περάσει από τα λόγια στις πράξεις κι εφαρμόσει μέτρα για να προστατεύσει τις αμερικανικές βιομηχανίες έναντι του ανταγωνισμού που αντιμετωπίζουν από το εξωτερικό, δήλωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών υπό την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ο Τραμπ ήδη απέσυρε επίσημα τις ΗΠΑ από τη Σύμπραξη της Περιοχής του Ειρηνικού (TPP), αποστασιοποιούμενος από πολλές χώρες-συμμάχους της Αμερικής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, ενώ έχει διαμηνύσει πως θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη χώρα του, τον Καναδά και το Μεξικό.

Ο αμερικανός πρόεδρος έχει παράλληλα απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 35% στα γερμανικά αυτοκίνητα που παράγονται σε εργοστάσια στο Μεξικό ή αλλού και εισάγονται στις ΗΠΑ, καθώς όπως επιχειρηματολογεί αυτό θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας στο αμερικανικό έδαφος.

«Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε γερμανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα, τότε η Ευρώπη πρέπει επίσης να επιβάλει τιμωρητικούς δασμούς σε προϊόντα των ΗΠΑ», τόνισε ο Κάουντερ
«Δεν μπορούμε να αποδεχόμαστε τα πάντα», συνέχισε ο Κάουντερ.

Οι γερμανοί αξιωματούχοι θα χρειαστεί να υπενθυμίσουν «στους φίλους μας στην Ουάσινγκτον» ότι οι εμπορικοί πόλεμοι του παρελθόντος ήδη έχουν δείξει πως και οι δύο πλευρές χάνουν, σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει απλά να πούμε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση: Εάν ο Τραμπ κάνει αυτό που είπε, τότε η Ευρώπη θα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει», συμπλήρωσε ο Κάουντερ.

Η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να προστατεύσει το διεθνές εμπόριο αφού ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει μέτρα προστατευτισμού και ο κορυφαίος σύμβουλός του για θέματα εμπορίου κατηγόρησε τη Γερμανία πως εκμεταλλεύεται τη χαμηλή ισοτιμία του ευρώ για να αυξήσει τις εξαγωγές της.

Ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει ήδη προτρέψει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στρέψει το επίκεντρο της προσοχής της σε ό,τι αφορά το εμπόριο στην Ασία, αν ο Τραμπ εφαρμόσει πράγματι μια πολιτική προστατευτισμού.