Καθαρά κέρδη 900 εκατ. ευρώ το 2017 και 1,5 δισ. ευρώ το 2018, από 400 εκατ. ευρώ το 2016, αναμένει για τις συστημικές τράπεζες η Euroxx, μειώνοντας ωστόσο τις προβλέψεις της για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών το ίδιο διάστημα από 29% ως 49%.
Παράλληλα, διατηρεί μεν τη σύσταση για «αυξημένες θέσεις» στις μετοχές του κλάδου, μείωσε ωστόσο τις τιμές-στόχους στα 2,5 ευρώ για την Alpha Bank, στα 0,9 ευρώ για τη Eurobank, στα 0,35 ευρώ για την Εθνική και στα 0,3 ευρώ για την Πειραιώς.
Η χρηματιστηριακή διατηρεί ως τοπ επιλογές από τον κλάδο τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής λόγω του ισχυρού δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων CET1 και της ανώτερης ποιότητας κεφαλαίων, τους υψηλούς δείκτες κάλυψης και των μεγαλύτερων περιθωρίων για την πρώτη και λόγω των ισχυρών κεφαλαίων και της υψηλής ρευστότητας, των δεικτών κάλυψης, των περιορισμένων έναντι του κλάδου επιπέδων NPLs και ΝΡΕ, καθώς και των υψηλότερων προοπτικών βελτίωσης των κεφαλαίων από μελλοντικές κινήσεις απομόχλευσης για τη δεύτερη.
Σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 2,6 ευρώ εξέδωσε για τις μετοχές της Alpha Bank και η Goldman Sachs, η οποία διατηρεί τη σύσταση της «ουδέτερης θέσης» για τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, με τιμές-στόχους τα 0,30 ευρώ, 0,25 ευρώ και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.
Οι ελληνικές τράπεζες έχασαν πάνω από 40 δισ. ευρώ καταθέσεων στην κρίση του 2015, όπως αναφέρει, προτού τεθούν σε εφαρμογή τα capital controls, ενώ επέστρεψαν από τότε 7 δισ. ευρώ, περίπου την ώρα που η εξάρτηση από τον ELA ξεπερνά το 20% του ενεργητικού τους, ενώ το πλαίσιο μείωσης των NPEs, που εγκρίθηκε από την ΕΚΤ/ΤτΕ και προβλέπει μείωση του αποθέματος κατά 40 δισ. ευρώ (-38%) μέχρι το 2019, δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη σημαντικά.
Η Goldman αναμένει break even στα αποτελέσματα των τραπεζών το 2016, μετά τη δημοσιοποίηση συνολικά ζημιών 3,5 δισ. ευρώ και 8,7 δισ. ευρώ το 2014 και το 2015 αντίστοιχα. Η αύξηση της κερδοφορίας σε βιώσιμα επίπεδα θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.
Καθώς πάντως καθυστερεί το «κλείσιμο» της αξιολόγησης και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας περιορίζονται, καταγράφεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών της αγοράς, αύξηση το τελευταίο δίµηνο των «κόκκινων» δανείων πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, ενώ μείωση 3 δισ. ευρώ σημειώνεται και στις καταθέσεις.

Σύσταση αγοράς για τα ΕΛΠΕ

Αναβαθμίζει τη σύστασή της για τη μετοχή των ΕΛΛΠΕ σε «αγορά» από «διακράτηση», αυξάνοντας την τιμή-στόχο για τη μετοχή από τα 3,9 ευρώ στα 6,2 ευρώ η HSBC. Με καθαρά κέρδη 329 εκατ. ευρώ το 2016, προτάθηκε μέρισμα 0,20 ευρώ ανά μετοχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ