Μια πρόταση 143 δισ. δολαρίων δύσκολα μπορεί να απορριφθεί από κάποιον. Απάντησε ένα ηχηρό «Οχι» στην πρόταση εξαγοράς της Kraft Heinz, μια συμφωνία που αν είχε ολοκληρωθεί θα ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν επιτευχθεί στον επιχειρηματικό κόσμο.
Ανώνυμες πηγές που επικαλέστηκε το Marketwatch έκαναν λόγο για μια δυναμική ομιλία τού επικεφαλής της Unilever προς το συμβούλιο των μετόχων κατά την οποία τόνισε ότι η προσφερόμενη τιμή εξαγοράς υποτιμά αισθητά την πραγματική αξία της εταιρείας, η οποία είναι η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία καταναλωτικών αγαθών παγκοσμίως.
Επιπλέον, ο Πόλμαν προειδοποίησε πως «οι πρακτικές περικοπής κόστους και η επιχειρηματική νοοτροπία της Kraft θα μπορούσαν να αποδειχθούν επιβλαβείς για τα εμπορικά σήματα της εταιρείας» ενώ έκανε λόγο και για την έλλειψη εμπειρίας της Kraft στους τομείς της προσωπικής φροντίδας και καταναλωτικών αγαθών νοικοκυριού.

Θα συνεχίσουν;
Αφού απέκρουσε την αυτόκλητη προσέγγιση 48 ώρες από τη δημοσιοποίησή της, ο Πόλμαν έχει πλέον προθεσμία έξι μηνών για να αποδείξει στους μετόχους ότι ο ιδιοκτήτης εμπορικών σημάτων όπως το παγωτό Ben & Jerry’s και τα προϊόντα Dove τα καταφέρνει καλύτερα μόνος του σχολιάζει το Bloomberg.
Μόλις κλείσει το εν λόγω παράθυρο προστασίας που παρέχεται από τους βρετανικούς κανόνες που διέπουν τις εξαγορές, η Unilever θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια νέα πρόταση από την Kraft διευκρινίζει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η 3G Capital και η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ –οι οποίες κατέχουν από κοινού περίπου το ήμισυ της Kraft Heinz –θα εξακολουθήσουν να επιδιώκουν την εξαγορά της Unilever.
Η απόφαση των δύο κορυφαίων επενδυτικών σχημάτων να μην «κυνηγήσουν» παραπάνω –τουλάχιστον σε αυτή τη φάση –την επίτευξη της συμφωνίας με τη Unilever ερμηνεύθηκε από τους αναλυτές ως μια προσπάθεια να μην ωθήσουν στα άκρα αυτό που ξεκίνησε ως μια «φιλική» εξαγορά.
Πολιτικές προεκτάσεις
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν δήλωσαν ότι «τόσο η 3G Capital όσο και η Berkshire Hathaway έκριναν ότι «η ανταλλαγή πυρών και η είσοδος σε έναν φρασεολογικό πόλεμο δεν ήταν προς το συμφέρον της Kraft και ενείχε τον κίνδυνο να απομακρύνει εντελώς τις μελλοντικές ευκαιρίες για συμφωνία».
Οπως είναι φυσικό σε αυτού του μεγέθους τις συναλλαγές εντοπίζονται και πολιτικές προεκτάσεις. Η απόφαση του βρετανικού δημοψηφίσμάτος του περασμένου Ιουνίου για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δηλώσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι περί αυστηρού ελέγχου όλων των υποψήφιων εξαγορών βρετανικών εταιρειών δημιουργεί ένα ιδιαίτερο περιβάλλον για τα μελλοντικά σχέδια των επιχειρήσεων.

«Σίγουρα η πολιτική έπαιξε σημαντικό ρόλο. Είδαμε κάποιους σημαντικούς υπουργούς της βρετανικής κυβέρνησης να εκφράζουν ανοιχτά την αποδοκιμασία τους. Στη Βρετανία η Kraft έχει ιστορία. Πριν από λίγα χρόνια αγόρασε την Cadbury. Αρχικά υποσχέθηκε να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Ομως λίγο καιρό μετά αθέτησε τη συμφωνία, δεν πραγματοποίησε τίποτα απ’ όσα υποσχέθηκε»
δήλωσε στο Euronews ο Τζάσπερ Λάουλερ, οικονομικός αναλυτής της London Capital Group.
Υπομονή έξι μήνες
Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν μία ακόμα οπτική στην πρόταση της Kraft, που αν ολοκληρωνόταν θα δημιουργούσε τον δεύτερο μεγαλύτερο γίγαντα στον κόσμο στην αγορά των καταναλωτικών αγαθών μετά τη Nestle. Η αύξηση των δυσκολιών που παρουσιάζει η συγκεκριμένη βιομηχανία παγκοσμίως σε συνδυασμό με τη συνεχή μετατόπιση και μεταστροφή στις συνήθειες των καταναλωτών έχουν οδηγήσει τις εταιρείες του κλάδου στην αναζήτηση νέων, πιο κερδοφόρων λύσεων.
Οι συγχωνεύσεις μεταξύ των εταιρειών και οι εξαγορές δεν είναι σπάνιο φαινόμενο, και οι αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχομένως να ενταθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, όσο το οικονομικό περιβάλλον θα παραμένει ρευστό.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η ίδια η Kraft Heinz δημιουργήθηκε από την εξαγορά ύψους 55 δισ. δολαρίων της Heinz. Το ντιλ ενορχήστρωσε ο μετρ του είδους, Γουόρεν Μπάφετ. Για αυτό και προκάλεσε αίσθηση η απόφαση να μην κυνηγήσει επί του παρόντος την πρόταση στη Unilever μετά την απόρριψη Πόλμαν. Θα χρειαστεί υπομονή έξι μηνών για να δούμε αν ο κορυφαίος επενδυτής κρύβει κάποιον κρυφό άσο στο μανίκι του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ