Σε αντίθεση με τη σπάνια στα επιχειρηματικά χρονικά περίπτωση Kraft Heinz – Unilever, όπου στο πρώτο «νάζι» τής προς εξαγοράν επιχείρησης η ενδιαφερόμενη για τον επιχειρηματικό γάμο αποσύρεται και διαλύει τον αρραβώνα, η Bayer «μάτωσε» για να κερδίσει τη Monsanto. Επέμεινε επανειλημμένως για να εξασφαλίσει το «ναι» των μετόχων της Monsanto προσφέροντάς τους premium 45%. Ωστόσο, την περασμένη Τετάρτη η γερμανική εταιρεία παραδέχθηκε ότι το deal των 66 δισ. δολαρίων θα αντιμετωπίσει καθυστερήσεις καθώς οι εποπτικές αρχές απαιτούν περισσότερες πληροφορίες για τις δύο εταιρείες.
Ο γιγαντιαίος γερμανικός όμιλος χημικών και φαρμάκων επέμεινε, ωστόσο, στην τήρηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος της εξαγοράς, που προβλέπει την ολοκλήρωσή της εντός του τρέχοντος έτους. «Η Bayer θα ζητήσει την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς μόνο από την Ευρωπαϊκή Ενωση το δεύτερο τρίμηνο του 2017 καθώς μας ζητούνται περισσότερες πληροφορίες» δήλωσε στο Λεβερκούζεν ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βέρνερ Μπάουμαν.
Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε τον έλεγχο από τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ το πρώτο τρίμηνο. Ο Μπάουμαν διευκρίνισε ότι η Bayer συνεργάζεται και με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης το οποίο επίσης ζητεί πρόσθετες πληροφορίες, ενώ θα ζητήσει το πράσινο φως και από την αμερικανική Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων.
Η μετοχή της Bayer έχασε το 3,9% της αξίας της μετά τις δηλώσεις του γερμανού μάνατζερ «λόγω ανησυχιών για παρελκύσεις στη συμφωνία», όπως μετέδωσε το Bloomberg. Την ίδια ημέρα, όμως, η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα του τέταρτου τριμήνου του 2016 που έδειξαν ότι ο κλάδος των σπόρων και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας δεν κατάφεραν να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αντίθετα, ο κλάδος φαρμάκων της Bayer έδωσε ώθηση και στον τζίρο και στα κέρδη της εταιρείας.
Η Bayer εξειδικεύεται κυρίως στον κλάδο χημικών και φαρμάκων ενώ η Monsanto είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παρασκευής εντομοκτόνων και γενετικά τροποποιημένων σπόρων στον κόσμο. Η συμφωνία προβλέπει ρήτρα 2 δισ. δολαρίων που θα καταβάλει η γερμανική εταιρεία στην αμερικανική αν δεν πετύχει να εξασφαλίσει την έγκριση των εποπτικών αρχών για την εξαγορά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ