Η αναδιάρθρωση του δανεισμού, η πώληση περιουσιακών στοιχείων, η μείωση των δαπανών μέσα από κεντρικές συμφωνίες διαχείρισης και οι οικονομίες κλίμακος μεταξύ των θυγατρικών εταιρειών αποτελούν τις προτεραιότητες της διοίκησης της Marfin Investment Group για το επόμενο διάστημα.
«Θέλουμε να δώσουμε αξία στους μετόχους του ομίλου» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο πρόεδρος του ΔΣ της MIG κ. Σταύρος Λεκκάκος και υπενθυμίζει ότι «όλα τα χρόνια της κρίσης οι τζίροι του ομίλου ήταν σταθεροί με μικρές αποκλίσεις της τάξης του 1%-2%, αλλά ενώ το 2010 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (ebitda) ήταν μόλις 2 εκατ. ευρώ, το 2016 θα ξεπεράσουν τα 170 εκατ. ευρώ».
Παρά το γεγονός ότι οι θυγατρικές της MIG πρωταγωνιστούν στους κλάδους τους, ο όμιλος εμφανίζει ζημίες στην τελική γραμμή των αποτελεσμάτων καθώς «ταλαιπωρείται» όλα τα χρόνια της κρίσης από τις απομειώσεις αξίας των θυγατρικών αλλά και τα υψηλά χρηματοοικονομικά κόστη για την εξυπηρέτηση του δανεισμού.
Το ύψος των δανείων της MIG ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ και τα ετήσια χρηματοοικονομικά έξοδα ξεπερνούν τα 85 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της MIG βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τις πιστώτριες τράπεζες με αντικείμενο τη μείωση των επιτοκίων και την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής. Υπάρχουν ορισμένα μετατρέψιμα ομολογιακά στο χαρτοφυλάκιο δανείων της MIG με επιτόκια πάνω από 7%. Μια ενδεχόμενη μείωση του μέσου επιτοκιακού κόστους κατά 1% μπορεί να συνεισφέρει στα ebitda του ομίλου έως και 15 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Προπαρασκευή
Η δεύτερη πρωτοβουλία της διοίκησης για την οποία έχει γίνει σοβαρή προπαρασκευή και στοχεύει και αυτή στην αναδιάρθρωση του δανεισμού είναι η πώληση περιουσιακών στοιχείων με υψηλή αξία ενεργητικού αλλά με μικρή συμβολή στα κέρδη ebitda. Ειδικότερα, η διοίκηση της MIG βρίσκεται σε συζητήσεις για την πώληση του Hilton στην Κύπρο, της ξενοδοχειακής επιχείρησης Sunce στην Κροατία και της εταιρείας real estate με την επωνυμία RKB στη Σερβία. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι ανακοινώσεις για τη μεταβίβαση εκτιμάται ότι είναι θέμα ημερών.

Το «Hilton Cyprus» είναι το μοναδικό ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Λευκωσία με 294 δωμάτια. Το ξενοδοχείο λειτουργεί υπό την αιγίδα της Hilton από το 1967 βάσει συμφωνίας διαχείρισης (management contract) μέχρι το 2017 (με δυνατότητα περαιτέρω ανανέωσης). Το ξενοδοχείο καλύπτει κυρίως τις ανάγκες του επιχειρηματικού τουρισμού και η αξία του ενεργητικού του ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ. Η MIG ελέγχει το 75,1% του μετοχικού κεφαλαίου του ξενοδοχείου.

Περιουσιακά στοιχεία
Η κροατική Sunce (Bluesun Hotels & Resorts) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους της βιομηχανίας τουρισμού και αναψυχής στην Κροατία. Η εταιρεία διαθέτει 11 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολικά 2.248 δωμάτια και 4.510 κλίνες κατά μήκος των ακτών της Κροατίας στην Αδριατική στις πόλεις Bol, Brela και Tucepi. Η Sunce διαθέτει όμως και άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως το αεροδρόμιο του Brac, το οποίο έχει ανακαινιστεί πρόσφατα και μπορεί να εξυπηρετήσει ετησίως 5.000 αεροσκάφη έως 100 θέσεων, 317.000 τ.μ. καλλιεργήσιμης γης στη νήσο Brac, τρεις ξενοδοχειακές μονάδες εκτός λειτουργίας επί του παρόντος και ένα κτίριο κατοικιών στις πόλεις Brela και Bol.Το σύνολο του ενεργητικού της Sunce ανέρχεται σε 182 εκατ. ευρώ και η MIG συμμετέχει στο μετοχικό της κεφάλαιο σε ποσοστό 49,99%.
Η Robne Kuce Beograd (RKB) ειδικεύεται στη διαχείριση ακινήτων και εμπορικών χώρων στη Σερβία. Αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων και εμπορικών χώρων στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας με το συνολικό εμβαδό του χαρτοφυλακίου να ανέρχεται στα 199.000 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας. Η αξία του ενεργητικού της φθάνει τα 405 εκατ. ευρώ. Η MIG ελέγχει το 83% του μετοχικού της κεφαλαίου.
Το τίμημα από την πώληση των παραπάνω assets θα κατευθυνθεί εξ ολοκλήρου για τη μείωση του δανεισμού του ομίλου.
Παράλληλα, η διοίκηση προχωρεί και σε κινήσεις για την εξοικονόμηση δαπανών. Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθούν κεντρικές συμφωνίες για leasing οχημάτων αφού μέχρι σήμερα υπήρχαν ξεχωριστές συμφωνίες για κάθε θυγατρική, όπως επίσης και κεντρικές συμφωνίες για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας κ.ά.
Πωλήσεις €848 εκατ.


Ο όμιλος της MIG με στοιχεία εννεαμήνου 2016 πραγματοποίησε πωλήσεις 848 εκατ. ευρώ (1,14 δισ. ευρώ συνολικά το 2015) και τα ebitda των θυγατρικών ανήλθαν στα 138 εκατ. ευρώ (162 εκατ. ευρώ συνολικά το 2015).
Εκτός από τις θυγατρικές προς πώληση, στο χαρτοφυλάκιο συμμετοχών της MIG περιλαμβάνονται με ποσοστό 92% η εταιρεία τροφίμων Vivartia (Δέλτα, Μπαρμπα-Στάθης, Χρυσή Ζύμη, Goody΄s, Flocafe, Everest), με 70,4% ο όμιλος Υγεία (Θεραπευτήριο Υγεία, τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ και γενική κλινική στα Τίρανα), με 89,4% η ακτοπλοϊκή Attica Συμμετοχών (Blue Star Ferries και Superfast Ferries) και με 85,7% η εταιρεία πληροφορικής Singular Logic. Στον όμιλο της MIG απασχολούνται συνολικά 11.000 εργαζόμενοι.
Ενας τραπεζίτης πρόεδρος του ΔΣ

Εμπειρο τραπεζικό στέλεχος, ο κ. Σταύρος Λεκκάκος βρίσκεται ίσως την κατάλληλη στιγμή στη διοικητική ομάδα της MIG, αφού η αναδιάρθρωση των χρεών είναι ζωτικής σημασίας για τον πολυσχιδή όμιλο.

Ο κ. Λεκκάκος παραιτήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της Τράπεζας Πειραιώς –κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου –και πλέον θα επικεντρωθεί στη Marfin Investment Group από τη θέση του προέδρου του ΔΣ. Ο κ. Λεκκάκος τοποθετήθηκε σε αυτή τη θέση από την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία είναι και ο μεγαλύτερος μέτοχος της MIG με ποσοστό 31%.
Ο κ. Λεκκάκος βρίσκεται στην Τράπεζα Πειραιώς από το 1992 και έχει συμβάλει στην ανάπτυξή της, καθώς διαχειρίστηκε με αποτελεσματικότητα όλες τις συγχωνεύσεις που ανέδειξαν την Πειραιώς ως τον μεγαλύτερο τραπεζικό όμιλο στην Ελλάδα.
Από τον Φεβρουάριο του 2011 μέχρι τις αρχές Μαΐου 2015 διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος και CEO, καθώς και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ομίλου. Ο κ. Λεκκάκος είναι επίσης πρόεδρος ΔΣ της Piraeus Bank Romania αλλά και μέλος ΔΣ σε αρκετές θυγατρικές εταιρείες της τράπεζας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ