Προσπάθεια «λείανσης» των σκληρών μέτρων για τη νέα μείωση των συντάξεων που θα επέλθει με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας μετά τη γενική κατακραυγή στην κοινωνία αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.
Ετσι η υπουργός κυρία Εφη Αχτσιόγλου σχεδιάζει την εφαρμογή του μέτρου για συνταξιούχους από «ένα ύψος συντάξεων και άνω», ενώ προτείνει η περικοπή να γίνει σταδιακά και σε βάθος πενταετίας (αρχής γενομένης από το 2019). Το σχέδιο αυτό τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης των θεσμών στην επικείμενη διαπραγμάτευση την τρέχουσα εβδομάδα.

Η «δέσμευση»
Ωστόσο ακόμη κι αν γίνουν δεκτές από τους θεσμούς οι προϋποθέσεις που θέτει η υπουργός, στην ουσία θα έχει εκπέσει η «βασική δέσμευση μεταρρύθμισης Κατρούγκαλου, ότι θα διατηρηθεί το ύψος των υφιστάμενων κύριων συντάξεων. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία οι κύριες συντάξεις όσων υπέβαλαν αίτηση μετά τη 12η Μαΐου 2016 θα είναι μειωμένες από 10% ως 30% σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς. Οσοι συνταξιοδοτηθούν εντός του 2017, με τη σύνταξή τους να υπολείπεται κατά 20% και πλέον από τον παλαιό τρόπο υπολογισμού, θα δικαιούνται το 1/3 της διαφοράς. Ως τον Σεπτέμβριο του 2017 θα πρέπει να επανυπολογιστούν όλες οι συντάξεις (2,6 εκατομμύρια κύριες συντάξεις) και με τον νέο τρόπο υπολογισμού θα προκύψει η προσωπική διαφορά –την οποία θέλει να καταργήσει το ΔΝΤ. Το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων εκτιμά ότι η τελική μεσοσταθμική μείωση για τους σημερινούς συνταξιούχους, με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, θα είναι 20%.
Ο επανυπολογισμός
Οπως εξηγεί το Δίκτυο, η εγκύκλιος για τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι ο επανυπολογισμός δεν θα γίνεται επί του αρχικού ποσού των συντάξεων (όπως δηλαδή προβλέπουν οι συνταξιοδοτικές αποφάσεις) αλλά με το μειωμένο ποσό των περικοπών των μνημονιακών νόμων. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που καταργηθεί η προσωπική διαφορά (όπως ζητούν οι δανειστές) οι απώλειες στις καταβαλλόμενες συντάξεις σε σχέση με το αρχικό ποσό της απόφασης συνταξιοδότησης συνολικά θα αγγίζει το 65% (συμπεριλαμβανομένων μειώσεων, φόρων, εισφορών και ασθένειας).
Ως παράδειγμα το Δίκτυο αναφέρει το εξής: συνταξιούχος με αρχική απόφαση συνταξιοδότησης 1.839,46 ευρώ –μεικτά –κύρια σύνταξη θα έχει προσωπική διαφορά 149,54 ευρώ. Μετά την εφαρμογή των μνημονιακών νόμων ο ίδιος συνταξιούχος έχει κύρια σύνταξη 1.340,47 ευρώ. Αν καταργηθεί η προσωπική διαφορά, θα έχει σύνταξη 1.190,93 ευρώ (μείωση περίπου 15%).
Αθροισμα δύο ποσών
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων, με το νέο καθεστώς όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη τοάθροισμα δύο ποσών:της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και πάνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι τη 15ετία), και της ανταποδοτικής σύνταξης, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο των αποδοχών από το 2002 και μετά και νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τιςμεγαλύτερες απώλειεςθα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-30%).
Εκλεισαν τα «μπλοκάκια» πάνω από 100.000 επαγγελματίες

Περισσότεροι από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες διέκοψαν τις εργασίες τους τη διετία 2015-2016, ενώ τους τελευταίους μήνες του έτους δημιουργήθηκαν ουρές στις Εφορίες για διακοπή εργασιών εξαιτίας των αυξημένων εισφορών που ισχύουν από το 2017. Αποτέλεσμα αυτού είναι η απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία και την Εφορία.

Την ίδια ώρα, δύο μήνες μετά την έναρξη του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος, το απόλυτο αλαλούμ επικρατεί γύρω από την ασφάλιση των αυτοαπασχολούμενων – ελευθέρων επαγγελματιών που διατηρούν πολλαπλή απασχόληση και δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί το ύψος των εισφορών που θα καταβάλλουν.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου διμήνου του έτους, περισσότεροι από 150.000 εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν ακόμη τι εισφορές θα καταβάλουν στο τέλος του Φεβρουαρίου. Η σύγχυση οδηγεί μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις σε ενστάσεις, ενώ πληθαίνουν οι καταβολές που γίνονται με παράλληλη κατάθεση αίτησης επιφύλαξης προς τον ΕΦΚΑ. Το σκηνικό συμπληρώνει το μπαράζ δικαστικών προσφυγών που είτε έχουν γίνει είτε ετοιμάζονται από φορείς αλλά και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία η διορία λήγει στο τέλος Απριλίου.
Τέλος αναμένεται το επόμενο διάστημα η έκδοση της εγκυκλίου για την παράλληλη – πολλαπλή απασχόληση σύμφωνα με την οποία θα δοθούν διευκρινίσεις για την καταβολή εισφορών για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ