Υπέρ της γραμμής του ΔΝΤ στην περίπτωση της Ελλάδας τάχθηκε στην πρώτη συνέντευξή του ο νέος Αμερικανός υπουργός οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, δίνοντας τα πρώτα δείγματα πολιτικής για το θέμα.

Όπως αναφέρει η Wall Street Journal ο υπουργός χαρακτήρισε πρόβλημα της Ευρώπης την κρίση στην ελληνική οικονομία, προσθέτοντας ωστόσο ότι «συνεργαζόμαστε με τους Ευρωπαίους ομολόγους μας και το ΔΝΤ για την επίλυσή του».

Ο Αμερικανός υπουργός πρόσθεσε μεν ότι οι ΗΠΑ «συνεργάζονται με τους Ευρωπαίους και το Ταμείο για την επίλυση του προβλήματος», ωστόσο, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, η νέα αμερικανική κυβέρνηση θα μπορούσε να προσφέρει κάλυψη στο ΔΝΤ ώστε να παραμείνει σταθερό στη σκληρή του θέση έναντι των έντονων γερμανικών πιέσεων για τη συμμετοχή του.

Η θέση της Ουάσιγκτον ενισχύει ουσιαστικά όσους, εντός του Ταμείου, θέλουν να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στην Ευρωζώνη για ελάφρυνση του χρέους. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος η στάση αυτή να οδηγήσει σε εμπλοκή, όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, γεγονός που κρύβει σημαντικούς κινδύνους για το ελληνικό πρόγραμμα εν γένει.