Το κλείσιμο της αξιολόγησης «όσο το δυνατόν ταχύτερα» είναι η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία πλαίσιο για τα δύσκολα μέτρα της μείωσης του αφορολόγητου και της περικοπής των συντάξεων που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Οπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές η διαπραγμάτευση για τα μέτρα και την τελική μορφή που θα έχουν, αλλά και την ποσοστικοποίηση των στόχων θα ξεκινήσει την προσεχή εβδομάδα με την επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα.

Κατά ορισμένες πληροφορίες οι θεσμοί θα έλθουν στην Αθήνα την Καθαρά Δευτέρα ώστε την Τρίτη να ξεκινήσει η αξιολόγηση, διαδικασία για την οποία έχει γίνει σοβαρή προεργασία.

Οι ίδιες πηγές λένε όταν υπάρξει η «επί της αρχής συμφωνία» σε επίπεδο θεσμών για τις μακροικονομικές και δημοσιονομικές προβλέψεις τότε θα επιστρέψουν στο Eurogroup για να αποφασίσουν τα χρόνια διατήρησης των πλεονασμάτων στο 3,5% του ΑΕΠ ώστε να ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2017 -2022 σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας το οποίο επίσης θα πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί από τη Βουλή.
Αντιθέτως ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος σήμερα στην συνεδρίαση του Ecofin στις Βρυξέλλες είπε ότι «απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης».
Μία ημέρα μετά το «προσύμφωνο» με την ελληνική πλευρά, χαμήλωσε τον πήχη προσδοκιών για μία ταχεία συμφωνία που επιθυμεί η Αθήνα.
Σύστησε να συνεχίζεται η «προσαρμογή» για να διατηρείται η εμπιστοσύνη, δεν ανέφερε ημερομηνία επιστροφής των κλιμακίων στην Αθήνα, ενώ δεν έδειξε να βιάζεται για τη συνολική συμφωνία, αφού «ρευστότητα υπάρχει».
Προσερχόμενος στην σημερινή σύνοδο του Ecofin ανέφερε ότι «όπως είπα χθες, χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά σε φορολογικό σύστημα, εργασιακό και συνταξιοδοτικό. Πρόκειται για μεγάλες μεταρρυθμίσεις και θα χρειαστούν πολλή τεχνική δουλειά. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν υπάρχει επιτακτικότατα, δεν υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας για την ελληνική κυβέρνηση, αλλά όσο τα πράγματα βρίσκονται σε τροχιά η εμπιστοσύνη είναι σημαντική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ολλανδός.
Ερωτηθείς για την ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, είπε:
«Εναπόκειται στους θεσμούς το πότε θα επιστρέψουν. Υποθέτω τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει βέβαια πάντα και να προετοιμαστούν, αλλά θα επιστρέψουν».
Ερωτηθείς για τα μέτρα που μπορεί να πάρει η Ελλάδα από τον δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί, απάντησε «αρχικά, εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση πώς επιθυμεί να επανεπενδύσει τον δημοσιονομικό χώρο, πως θέλει να τον χρησιμοποιήσει. Θα μιλήσω με τους θεσμούς για αυτό και θα επανέλθω με μια μορφή επενδυτικού πακέτου, ενός θετικού πακέτου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, αλλά δεν αποφασίζω εγώ πως πρέπει να αξιοποιηθούν αυτά τα χρήματα».
Σημειώνεται ότι χθες αποφασίστηκε ότι οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα, για το νέο πακέτο μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο φορολογικό σύστημα και την αγορά εργασίας. Στην σύνοδο έγινε σαφές ότι η κυβέρνηση αποδέχεται «βαθιές μεταρρυθμίσεις» που περιλαμβάνουν τα βασικά «αιτήματα» του ΔΝΤ για το αφορολόγητο και τις συντάξεις, με τη δέσμευση ενεργοποίησης ισοδύναμων μέτρων αν διασφαλιστούν τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα συμφωνηθούν.
Όσο για το χρέος, ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε χθες ότι «θα επιστρέψουμε στη συζήτηση όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα» και φανεί η απόδοση των μεταρρυθμίσεων.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους την Τρίτη ανέφερε ότι υπάρχει μια κατ΄αρχήν συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών στο Eurogroup της Δευτέρας, ενώ ξεκαθάρισε ρητά ότι όσα μέτρα και αντίμετρα θα ψηφιστούν θα ισχύσουν σπό την 1η Ιανουαρίου του 2019 χωρίς καμία αίρεση.

Επίσης είπε ακόμη ότι από τη σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν υπάρχει θέμα μη επίτευξης των στόχων και άρα φόβος για επιπλέον μέτρα, για να συμπληρωθεί το κενό.

Επίσης, είπε ότι δεν θα χρειαστεί υπεραπόδοση των στόχων, για να ισχύσουν τα αντίμετρα.

Όσες φορές κι αν ρωτήθηκε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τα μέτρα που θα περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα (μέτρα και αντίμετρα) παραπέμποντας στις διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια που φτάνουν στην Αθήνα αμέσως μετά την Καθαρά Δευτέρα, όπως προβλέπεται από την χθεσινή συμφωνία.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων και των αντίμετρων, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το πρωτογενές πλεόνασμα, απάντησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει και το δρόμο για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

Όσο για τον χρόνο ένταξης στο QE, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι πρόβλημα να χαθεί η προθεσμία του Μαρτίου.