Τις νέες τεχνολογίες ακολουθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, με τις τράπεζες να έχουν εισέλθει δυναμικά σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού. Η τεχνολογία έχει ήδη ενσωματωθεί στην επιχειρησιακή λειτουργία των τραπεζών, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν αδιαμφισβήτητες τάσεις, όπως η στροφή των καταναλωτών στις υπηρεσίες Digital Banking.
Οι χρήστες υπηρεσιών Digital Banking αναμένεται να φτάσουν τα 3 δισ. ως το 2021. Εντός της προσεχούς πενταετίας εκτιμάται ότι περίπου 3 δισ. άνθρωποι, δηλαδή ένας στους δύο ενηλίκους κατοίκους της Γης, θα κάνει χρήση σχετικών υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα κορυφαίων αναλυτών Fintech της Juniper Research, ως το 2021 σχεδόν 3 δισεκατομμύρια χρήστες θα έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες λιανικής τραπεζικής μέσω smartphones, tablets, υπολογιστών και smartwatches από περίπου 53% στα τέλη του τρέχοντος έτους.
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η χρήση υπηρεσιών ηλεκτρονικής λιανικής τραπεζικής θα συνεχίσει να αυξάνεται, καθώς οι καταναλωτές δείχνουν να επιλέγουν όλο και πιο συχνά εκείνες τις τράπεζες που τους προσφέρουν την ευκολία και την ταχύτητα πολλαπλών ψηφιακών καναλιών. Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή μιας πιο συνολικής και άρτιας ψηφιακής εμπειρίας στους πελάτες τους, ειδικά αν θέλουν να διατηρήσουν την ηγετική τους θέση στην αγορά.
Η έρευνα της Juniper Research (Retail Banking: Digital Transformation & Disruptor Opportunities 2017-2021) τονίζει ότι ενώ μέχρι σήμερα οι παραδοσιακές τράπεζες έχουν μείνει ένα βήμα πίσω σε επίπεδο καινοτομίας έναντι των νέων παικτών του Financial Technology (Fintech), η κατάσταση σταδιακά αλλάζει.
Πάντως, δεδομένης της σύγκλισης μεταξύ του χρηματοπιστωτικού τομέα και αυτού της τεχνολογίας, η Juniper Research εκτιμά ότι το 2017 οι μεγάλες τράπεζες θα προβούν σε εξαγορές και συγχωνεύσεις μικρότερων, αλλά ανερχόμενων και πολλά υποσχόμενων εταιρειών τεχνολογίας. Στο στόχαστρό τους θα βρεθούν επιχειρήσεις που εστιάζουν στην τεχνολογία του τραπεζικού τομέα, όπως tech-startups, αλλά και «ψηφιακές τράπεζες» (digital-only banks).
«Η τεχνολογία και η ενσωμάτωσή της στη διαδικασία εξυπηρέτησης του καταναλωτή είναι, σήμερα, η βασική ειδοποιός διαφορά για όλους τους τύπους των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών και των λεγόμενων challenger banks, όπως είναι οι εταιρείες Fintech» αναφέρουν οι αναλυτές της εταιρείας. Προσθέτουν δε ότι οι επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας για τον τραπεζικό τομέα έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2016, με τις παραδοσιακές τράπεζες να επικεντρώνονται πλέον και αυτές στις πρωτοβουλίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Στο μεταξύ, η Juniper Research αξιολογεί τις κορυφαίες τράπεζες παγκοσμίως με βάση τον δείκτη Digital Transformation in Banking Readiness Index, ο οποίος μετρά τις επιδόσεις τους και την ετοιμότητά τους σε θέματα ψηφιακού μετασχηματισμού.

HeliosPlus