Βουτιά έκαναν τη Δευτέρα οι μετοχές της Kraft Heinz, καθώς η αμερικανική εταιρεία τροφίμων εγκατέλειψε τα σχέδιά της να εξαγοράσει την ολλανδοβρετανική ανταγωνίστριά της Unilever μία μόλις ημέρα μετά την ανακοίνωση της προσφοράς της.
Την Παρασκευή η Unilever απέρριψε την προσφορά των 143 δισ. δολαρίων που είχε υποβάλει η Kraft Heinz με το αιτιολογικό ότι «δεν είναι ούτε οικονομικώς ούτε στρατηγικώς ικανοποιητική».
«Οι εταιρείες Unilever και Kraft Heinz εξακολουθούν να τρέφουν μεγάλη εκτίμηση η μία για την άλλη», αναφέρουν οι γιγαντιαίοι όμιλοι σε κοινή ανακοίνωσή τους τη Δευτέρα με την οποία ανακοινώνουν την αμοιβαία πρόθεσή τους να συνεχίσουν να πορεύονται κατά μόνας.
Η τιμή της μετοχής της Unilever, η οποία είχε κάνει ένα άλμα 13% την περασμένη Παρασκευή στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, τη Δευτέρα το μεσημέρι υποχωρούσε κατά 7,3%. Από την άλλη πλευρά, η τιμή της μετοχής της Kraft Heinz είχε κλείσει ενισχυμένη κατά 11% την Παρασκευή στη Wall Street. Σημειωτέον ότι η αμερικανική εταιρεία ήταν διατεθειμένη να εξαγοράσει το μετοχικό κεφάλαιο της ολλανδοβρετανικής καταβάλλοντας premium 18%.
Η απόσυρση του ενδιαφέροντος της Kraft Heinz για την Unilever μία μόλις εργάσιμη ημέρα μετά την υποβολή προσφοράς για εξαγορά εξέπληξε την αγορά, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζόρτζ Σάλμον, αναλυτή της Hargreaves Lansdown στο Λονδίνο.
«Ούτως ή άλλως θα ήταν δύσκολο να πείσει κανείς τους μετόχους της Unilever να απαρνηθούν το χαρτοφυλάκιό τους όταν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για μια σταθερή ανοδική πορεία της ολλανδικής εταιρείας τα χρόνια που έρχονται», πρόσθεσε ωστόσο ο Τζορτζ Σάλμον μιλώντας στο BBC.
Η Unilever κατέχει επωνυμίες όπως τα παγωτά Ben & Jerry, τα σαπούνια Dove και τις μαγιονέζες Hellmann’s, ενώ η Kraft ελέγχει το τυρί Philadelphia και τα προϊόντα Heinz (τις κέτσαπ, τις άλλες σάλτσες και τις ευπώλητες κονσέρβες με τα μαγειρεμένα φασόλια με σάλτσα).