Έλλειμμα 933 εκατ. ευρώ σημείωσε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Δεκέμβριο 2016, μεγαλύτερο κατά 150 εκατ. ευρώ σε σχέση με το έλλειμμα του Δεκεμβρίου 2015 (784 εκατ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) τη Δευτέρα.

Τα τουριστικά έσοδα αυξήθηκαν ελαφρά στα 193 εκατ. ευρώ, από 184 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2015. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών κατέγραψε πλεόνασμα 205,8 εκατ. ευρώ, χάρη στις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιώναυξήθηκαν ταχύτερα (10,0%) από τις αντίστοιχες εισαγωγές (2,9%)και το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών βελτιώθηκε. Αντίθετα, τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων επιδεινώθηκαν.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών παρουσίασε μικρή αύξηση σε σχέση με εκείνο του Δεκεμβρίου του 2015, καθώς η βελτίωση των ισοζυγίων καυσίμων και πλοίων αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία. Η τελευταία οφείλεται στο γεγονός ότι, ενώ η αξία των εξαγωγών αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία παρέμεινε σχεδόν στάσιμη, σημειώθηκε αύξηση της αξίας των αντίστοιχων εισαγωγών κατά 4,0%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασεάνοδο κατά 235 εκατ. ευρώσε σχέση με το Δεκέμβριο του 2015, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από λοιπές υπηρεσίες, κυρίως χρηματοοικονομικές και λοιπές επιχειρηματικές. Οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές και μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν σε μικρότερο βαθμό. Το Δεκέμβριο, η εισερχόμενη κίνηση μη κατοίκων ταξιδιωτώναυξήθηκε κατά 15,6%,αλλά οι σχετικές εισπράξεις αυξήθηκαν μόνο κατά 4,7%.

Το Δεκέμβριο του 2016, το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασεπλεόνασμα 133 εκατ. ευρώ,κατά 214 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων, τα οποία περιλαμβάνουν φόρους και επιδοτήσεις επί των προϊόντων και της παραγωγής. Το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε έλλειμμα 97 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 39 εκατ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Το 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ το 2015. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, η οποία δεν αντισταθμίστηκε από τον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Συνολικά, η αξία των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιώνπεριορίστηκε κατά 6,1%,ενώ η αξία των εισαγωγών μειώθηκε κατά 4,2%. Επίσης, επιδεινώθηκαν και τα ισοζύγια πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων.

Το ισοζύγιο αγαθών, το 2016, παρουσίασεβελτίωση κατά 649 εκατ. ευρώ,η οποία οφείλεται στον περιορισμό του ελλείμματος του ισοζυγίου καυσίμων (κατά 1,4 δισεκ. ευρώ) και στον περιορισμό των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 290 εκατ. ευρώ) σε σύγκριση με το 2015. Αντίθετα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε, κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας των εισαγωγών, η οποία ήταν μεγαλύτερη από την άνοδο της αξίας των εξαγωγών. Σημειώνεται ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 6,0%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων, ενώ και οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκαν κατά 3,9%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασεπτώση κατά 1,6 δισεκ. ευρώσε σύγκριση με το 2015, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές (κατά 1,2 δισεκ. ευρώ), η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μειώθηκαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (κατά 878 εκατ. ευρώ). Οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών αυξήθηκαν κατά 5,1%, ενώ οι αντίστοιχες εισπράξειςπεριορίστηκαν κατά 6,4%.Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών, του οποίου το πλεόνασμα υπερδιπλασιάστηκε.

Το ισοζύγιοπρωτογενών εισοδημάτωνπαρουσίασε πλεόνασμα ύψους 750 εκατ. ευρώ το 2016, κατά 276 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του 2015. Η επιδείνωση αυτή οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη και στην πτώση των καθαρών εισπράξεων στην κατηγορία των λοιπών πρωτογενών εισοδημάτων. Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 71 εκατ. ευρώ, λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από την άνοδο των καθαρών εισπράξεων των λοιπών τομέων.

Ισοζύγιο Κεφαλαίων

Το Δεκέμβριο του 2016, το ισοζύγιο κεφαλαίων παρουσίασε πλεόνασμα 280 εκατ. ευρώ, κατά 143 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου μήνα του 2015, ενώ συνολικά το 2016 εμφάνισε πλεόνασμα 1 δισεκ. ευρώ, μικρότερο κατά 953 εκατ. ευρώ από εκείνο του 2015.

Συνολικό Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών και Κεφαλαίων

Το Δεκέμβριο του 2016, το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) εμφάνισεέλλειμμα 654 εκατ. ευρώ,σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του ίδιου μήνα του 2015. Το 2016 εμφανίστηκε μικρό έλλειμμα ύψους 68 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2,2 δισεκ. ευρώ το 2015.

Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Δεκέμβριο του 2016, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού σημείωσανάνοδο κατά 135 εκατ. ευρώχωρίς αξιοσημείωτες συναλλαγές. Οι υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, αυξήθηκαν κατά 312 εκατ. ευρώ.

Οι κυριότερες συναλλαγές αφορούν: α) την πληρωμή από την TAP AG (Ελβετία) σε εγχώριο προμηθευτή για λογαριασμό της TAP AG (Ελλάδα) και β) τη συμμετοχή της D-Marine Investments Holding BV (Ολλανδία) – άμεσος επενδυτής – στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρίας Home Holdings SA για την εξαγορά της Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις ΑΕ, ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου Hilton Athens.

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο (κατά 766 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεωνκατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια εξωτερικού,η οποία αντισταθμίστηκε μερικώς από τη μείωση των τοποθετήσεών τους σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων. Η μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 307 εκατ. ευρώ).

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων αντανακλά κυρίως τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων (πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών) σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 1,3 δισεκ. ευρώ). Στην ίδια κατηγορία, η μείωση των υποχρεώσεων αντανακλά κυρίως πτώση κατά 305 εκατ. ευρώ των καταθέσεων και repos των μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός ΤARGET) και μείωση κατά 327 εκατ. ευρώ λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων.

Το 2016, οι απαιτήσεις των κατοίκων από άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό μειώθηκαν κατά 622 εκατ. ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες υποχρεώσεις, οι οποίες αντιπροσωπεύουν άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασανάνοδο κατά 2,8 δισεκ. ευρώ,έναντι ανόδου 1,0 δισεκ. ευρώ το 2015.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, η άνοδος των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στην άνοδο κατά 9,8 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης μη κατοίκων, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από τη μείωση κατά 2,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές επιχειρήσεων του εξωτερικού. Η μείωση των υποχρεώσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων, η μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού αντανακλά σε μεγάλο βαθμό τημείωση κατά 9,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικόκαι τη μείωση λόγω της στατιστικής προσαρμογής που συνδέεται με τη διακράτηση τραπεζογραμματίων (κατά 5,7 δισεκ. ευρώ). Στην πλευρά των υποχρεώσεων καταγράφηκε μείωση, η οποία οφείλεται κυρίως στη μείωση κατά 9,1 δισεκ. ευρώ των καταθέσεων και repos μη κατοίκων στην Ελλάδα (συμπεριλαμβάνεται ο λογαριασμός TARGET) και στο αποτέλεσμα της στατιστικής προσαρμογής (μείωση κατά 6,3 δισεκ. ευρώ). Οι κινήσεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς μη κατοίκους (ύψους 6,8 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,5 δισεκ. ευρώ, έναντι 5,5 δισεκ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2015.