Η καθυστέρηση της αξιολόγησης, το πολύπλοκο πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, οι εκλογές σε σημαντικές χώρες της ευρωζώνης και οι διαφωνίες μεταξύ των πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν συμβάλει στη μεταβλητότητα των ελληνικών μετοχών στο Χρηματιστήριο, στην άνοδο των αποδόσεων και στη διεύρυνση των spreads των ελληνικών ομολόγων.

Αν η αξιολόγηση κλείσει, οι ελληνικές μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να σημειώσουν ανοδική κίνηση, λένε οι αναλυτές, ενώ η Goldman Sachs εκτίμησε πως η ανάκαμψη των τραπεζικών μετοχών θα εξαρτηθεί από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Οι αναλυτές διεθνών οίκων, όπως, π.χ., της UBS, εκτιμούν πως ένας συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της είναι το πιο πιθανό σενάριο για τη συνέχεια, αν και με δεδομένο ότι η αξιολόγηση δεν κλείνει στο Eurogroup της Δευτέρας η νέα ημερομηνία-«κλειδί» μετατίθεται για την 20ή Μαρτίου.
Για την JP Morgan, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα υπάρξει ένα παράθυρο δύο μηνών για αγορές ως και 4 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του QE της ΕΚΤ πριν καλυφθεί το όριο του εκδότη 33%.
Η BofA Merrill Lynch προβλέπει πως η δεύτερη αξιολόγηση θα αποδειχθεί πιο δύσκολη από ό,τι αναμένουν οι αγορές και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών θα παραταθούν ώσπου η χώρα να ξεμείνει από χρήματα, αναμένοντας πάντως μια συμφωνία πριν από τον Ιούλιο που λήγουν ελληνικά ομόλογα 6,4 δισ. ευρώ.
Η Citigroup, αν και δεν αναμένει ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, αμφιβάλλει εν τούτοις κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία το επόμενο διάστημα, δεδομένης της έλλειψης του «επείγοντος», καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος.
Λύση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις «βλέπει» και η Morgan Stanley, αν και προβλέπει πως θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και περισσότερη πίεση για την Ελλάδα. Αφού η χρηματοδοτική πίεση μοιάζει ακόμα μακριά (Ιούλιος), δεν αναμένει ότι η Ελλάδα και οι δανειστές της θα καταλήξουν άμεσα σε συμβιβασμό, αν και όσο η πίεση προς τη χώρα αυξάνεται τόσο η συμφωνία έρχεται πιο κοντά.
Ανεξάρτητα από το αν επιτευχθεί συμφωνία ή όχι, η αύξηση του ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη υποδηλώνει ότι υπάρχει μικρή προοπτική οι δανειστές να συμφωνήσουν σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, εκτίμησε η Capital Economics, θεωρώντας έτσι πως ούτε μια γρήγορη λύση στο σημερινό αδιέξοδο θα βάλει τέλος στα δεινά της Ελλάδας.
Οι συστάσεις για τις τράπεζες

Σύσταση «αγοράς» με τιμή-στόχο τα 2,6 ευρώ εξέδωσε για τις μετοχές της Alpha Bank η Goldman Sachs, η οποία διατηρεί τη σύσταση της «ουδέτερης θέσης» για τις μετοχές των Εθνικής, Πειραιώς και Eurobank, με τιμές-στόχους τα 0,30 ευρώ, 0,25 ευρώ και 0,85 ευρώ αντίστοιχα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ