Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες η Δικαιοσύνη χτύπησε την πόρτα του επικεφαλής της Samsung Λι Τζέι Γιονγκ. Την Παρασκευή το πρωί οι αρχές της Νότιας Κορέας συνέλαβαν τον ηλικίας 48 ετών κληρονόμο του μεγαλύτερου επιχειρηματικού ομίλου της χώρας, που εμπλέκεται σε μείζον πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο –τη συμμετοχή της Samsung στο σκάνδαλο δωροδοκίας της κυβέρνησης της Παρκ Γκουν Χιέ συγκεκριμένα.
Την Τετάρτη το γραφείο του ειδικού εισαγγελέα της Ν. Κορέας είχε γνωστοποιήσει ότι επέκτεινε τις κατηγορίες εναντίον του Λι προκειμένου να συμπεριληφθούν η απόκρυψη εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και η υπεξαίρεση, προτού εκδώσει για δεύτερη φορά ένταλμα για τη σύλληψή του.
Ο Λι Τζέι Γιονγκ είχε ήδη κληθεί τον περασμένο μήνα μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη της Samsung να πάρει μέρος στην ανακριτική διαδικασία αλλά το δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για τη σύλληψή του. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των εβδομάδων που μεσολάβησαν «προέκυψαν νέες πτυχές που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης» επισήμαναν οι αρχές που εξετάζουν την υπόθεση.

Γεύμα πέντε δολαρίων
Η μαραθώνια διαδικασία ανάκρισης του Λι διήρκεσε περίπου 15 ώρες, επτά λιγότερες σε σχέση με την προηγούμενη όπου, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, το μόνο που είχε παρασχεθεί στον επικεφαλής του τεχνολογικού κολοσσού ήταν ένα γεύμα αξίας μόλις πέντε δολαρίων.
Από την πλευρά της η εταιρεία επανέλαβε τη δήλωση της για άρνηση των όσων καταμαρτυρούν στο νούμερο δύο της διοίκησής της. «Η Samsung ποτέ δεν δωροδόκησε την πρόεδρο (σ.σ.: της χώρας) αναζητώντας κάτι σε αντάλλαγμα ή εξασφαλίζοντας παράνομες χάρες. Θα κάνουμε το καλύτερο για να αποκαλυφθεί η αλήθεια στο δικαστήριο» ανέφερε στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter.
Η ίδια η Παρκ, η οποία αποκαθηλώθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του σκανδάλου, αρνείται κάθε είδους αδικοπραγία. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας πρόκειται να αποφασίσει αν θα επικυρώσει την οριστική απομάκρυνση της προέδρου από τα καθήκοντά της, ποινή που της επιβλήθηκε από το κοινοβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο διάδοχος του θρόνου της Samsung και μοναδικός γιος του εύθραυστου λόγω προβλημάτων υγείας Λι Κουν Χι προαλείφεται χρόνια για να αναλάβει και τυπικά το τιμόνι της κορυφαίας εταιρείας της χώρας και ενός εκ των επιχειρηματικών γιγάντων του κόσμου. Ο Λι έγινε αντιπρόεδρος της Samsung το 2012, μετά από μια σύντομη περίοδο ως γενικός διευθυντής. Ωστόσο, η εμπλοκή του με το σκάνδαλο και πόσω μάλλον μια καταδίκη είναι πολύ πιθανό να καταστρέψουν αυτό που μέχρι σήμερα φαινόταν ως ένα καλά ενορχηστρωμένο σχέδιο διαδοχής ενός ακόμα Λι στην κορυφή της εταιρείας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ