Σε αγώνα μετ’ εμποδίωντρέχει ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης για να αντιμετωπίσει την έλλειψη ρευστότητας που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Με προσεκτικά βήματα, σαν ισορροπιστής σε τεντωμένο σκοινί,προσπαθεί να αποφύγει τη χρεοκοπία, με δεδομένες τις δεσμεύσεις του Μνημονίου για τη δραστική μείωση του μεριδίου της επιχείρησης στην αγορά ηλεκτρισμού, τις ανεξόφλητες οφειλές που φτάνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και τα περίπου 900 εκατ. ευρώ των χρεών προς τους προμηθευτές της.
Οι πρώτες οικονομικές… ανάσες ήρθαν την περασμένη εβδομάδα. Την Πέμπτη μια τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης άνοιξε τον δρόμο για να μπορέσει το Δημόσιο να προκαταβάλει στη ΔΕΗ 100 εκατ. ευρώ για το ρεύμα που θα καταναλώσει το 2017, χωρίς να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση. Μια δεύτερη ένεση ρευστότητας είχε έρθει λίγες ημέρες νωρίτερα, όταν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδωσαν το πράσινο φως για το νέο δάνειο των 200 εκατ. ευρώ.
Σοβαρά προβλήματα
Η συζήτηση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ έχει φουντώσει από καιρό, αναζωπυρώθηκε ωστόσο από τις δηλώσεις του κ. Παναγιωτάκη, την περασμένη εβδομάδα, από την Πτολεμαΐδα. «Τον Φεβρουάριο πρέπει να πληρώσουμε ένα ομόλογο 100 εκατ. ευρώ και τον Απρίλιο ένα άλλο ομόλογο 400 εκατ. ευρώ. Αυτά είναι εντελώς ανελαστικές δαπάνες. Αν δεν τα πληρώσουμε –που θα τα πληρώσουμε, τα έχουμε –μας πάνε για χρεοκοπία, όχι μόνο εμάς, αλλά και τη χώρα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πράγματι, μια χρεοκοπία της ΔΕΗ θα έφερνε παρενέργειες σε όλη τη χώρα. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, έχει περισσότερους από 7,4 εκατομμύρια πελάτες, απασχολεί περί τους 18.000 εργαζομένους, ενώ σε αυτή στηρίζονται χιλιάδες προμηθευτές, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου και οι τοπικές κοινωνίες στις περιοχές όπου λειτουργούν οι μονάδες της ή τα ορυχεία της.
Πάντως για να αποδομήσει τη… φιλολογία περίχρεοκοπίας, ο κ. Παναγιωτάκης διευκρίνισε ότι πέρα από το δάνειο των 200 εκατ. ευρώ, με ενέχυρο συμβάσεις πελατών μέσης και υψηλής τάσης και την προκαταβολή των 100 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο, με αντάλλαγμα έκπτωση 6% στο ρεύμα, γίνεται ένα γενικότερο συμμάζεμα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «μειώνουμε διαρκώς τον δανεισμό μας», ενώ οι παλιές κρατικές οφειλές προς την επιχείρηση (περίπου 65 εκατ. ευρώ) βρίσκονται σε ρύθμιση.

Εχει λαμβάνειν
Επίσης, η ΔΕΗ, αν όλα κυλήσουν ομαλά με την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), έχει λαμβάνειν 320 εκατ. ευρώ από την κινεζική State Grid για την πώληση του 24% του Διαχειριστή και 93,8 εκατ. ευρώ ως επιστροφή κεφαλαίου, ενώ αναμένει και το τίμημα για την απόκτηση του 25% του ΑΔΜΗΕ από το Δημόσιο, το οποίο δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί (εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ). Ωστόσο εάν η απόσχιση δεν γίνει εγκαίρως, η ΔΕΗ θα βρεθεί αντιμέτωπη με την πώληση του 100% του ΑΔΜΗΕ, όπως προβλέπει ο νόμος που συντάχθηκε έπειτα από απαίτηση των δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση, ο σημερινός σχεδιασμός για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ τής στερεί ετήσια κέρδη EBITDA 180 εκατ. ευρώ, γεγονός που ενδέχεται να επιδεινώσει την εξυπηρέτηση των δανείων της. Μια απώλεια εσόδων, η οποία προστίθεται στις ανείσπρακτες οφειλές (1 δισ. ευρώ σε διακανονισμό και 1,5 δισ. ευρώ μη ρυθμισμένες), στα 900 εκατ. ευρώ χρέη προς τους προμηθευτές της, αλλά και στην υποχρέωσή της να παραχωρήσει μερίδιο 25% ως το 2018 και 50% ως το 2020 προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση και της λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Η αξιοποίηση
Ο κ. Παναγιωτάκης επαναλαμβάνει μονότονα τους τελευταίους μήνες ότι η λύση της πώλησης του 17% της ΔΕΗ από το ΤΑΙΠΕΔ για την αντιμετώπιση του χρέους δεν τον βρίσκει σύμφωνο. Σε πρόσφατησυνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είχε υποστηρίζει τη θέση του κ. Σταθάκη για μεταφορά του 17% κατ’ αρχάς στο Υπερταμείο (όπου έχει ήδη διατεθεί το 34% που κατέχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ), ώστε να εξεταστεί στη συνέχεια αξιοποίησή του με το βέλτιστο αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ.
Τις ενστάσεις του έχει εκφράσει πολλάκις στο παρελθόν ο πρόεδρος της ΔΕΗ και για τις δημοπρασίες υποχρεωτικής πώλησης ρεύματος (ΝΟΜΕ), οι οποίες εκτιμάται ότι θα φέρουν απώλειες 200 με 300 εκατ. ευρώ αν η επιχείρηση συνεχίσει να πουλά ρεύμα στο κόστος ή κάτω από αυτό. Οι θεσμοί, ωστόσο, πιέζουν για αύξηση των δημοπρατούμενων ποσοτήτων, καθώς και για πώληση μονάδων της επιχείρησης, σχέδιο με το οποίο διαφωνεί ο κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος έχει αντιπροτείνει την πώληση χαρτοφυλακίου 600.000 – 700.000 πελατών της ΔΕΗ προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης του μεριδίου της στην αγορά.
Σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και η έφοδος στελεχών της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ, την περασμένη Τετάρτη, προκειμένου να διερευνηθεί πιθανή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης εκ μέρους της επιχείρησης στη χονδρική αγορά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έσπευσαν να διαμηνύσουν ότι ο έλεγχος δεν έχει να κάνει με ανοιχτά θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι λίγες ημέρες πριν ο κ. Παναγιωτάκης είχε ρίξει ευθείες βολές κατά των ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών και είχε μιλήσει για χειραγώγηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο την αύξηση της τιμής χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας.
Καθυστερεί η αναδιάρθρωση

Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μένει με σταυρωμένα χέρια. Ηδη βρίσκεται σε συζητήσεις με ελληνικούς και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους (όπως με την κινεζικήCMEC)προκειμένου να προχωρήσει στη διεκδίκηση έργων στα Βαλκάνια, στην Αίγυπτο, στην Τουρκία κ.α., αλλά και σε συνεργασία εντός Ελλάδας.

Ωστόσο, η αναδιάρθρωση της επιχείρησης, η οποία έχει πολλάκις συζητηθεί από το ΔΣ της ΔΕΗ, προκειμένου να ευθυγραμμιστεί στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, προχωρά σαν τον κάβουρα. Η περίφημη στροφή προς τις

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν έχει προχωρήσει, καθώς ακόμη η επιχείρηση παραμένει προσκολλημένη στον λιγνίτη, παρότι ο κ. Παναγιωτάκης επαναλαμβάνει διαρκώς ότι υπάρχουν πολλές ιδέες για την καλύτερη αξιοποίηση των ΑΠΕ, ιδιαίτερα για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ορισμένων νησιών.

Πέρα από τις διαρθρωτικές αλλαγές που επιβάλλονται στο πλαίσιο του διαχωρισμού των μονοπωλιακών δραστηριοτήτων, απαιτούνται και ριζικές αλλαγές στη διοικητική λειτουργία με τον εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού με νέους επιστήμονες ώστε να συνδεθεί η ΔΕΗ με τη σύγχρονη τεχνολογία.
Γι’ αυτό στην προσπάθεια να φύγει η παλιά φρουρά, η οποία έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, χορηγείται στους συναινετικά αποχωρούντες ποσό 15.000 ευρώ, κίνηση που έφερε αποτέλεσμα, καθώς πάνω από 1.700 εργαζόμενοι άνω των 64 ετών έχουν δηλώσει ότι θέλουν να αποχωρήσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ