Τη μείωση του αφορολογήτου κάτω από τις 6.000 ευρώ ζητούν οι δανειστές προκειμένου να κλείσει η 2η αξιολόγηση, την ίδια στιγμή που στην υπόλοιπη Ευρώπη υπάρχουν χώρες όπως η Κύπρος, η Φινλανδία, η Βρετανία, η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και πολλές ακόμη με ύψος αφορολόγητου ορίου διπλάσιο ή και τριπλάσιο από αυτό που ζητεί η τρόικα. Ακόμη και χώρες με μηδενικό αφορολόγητο έχουν προβλέψει να προσφέρουν σημαντικές εκπτώσεις φόρου σε φτωχά νοικοκυριά ή σε οικογένειες με προστατευόμενα τέκνα.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το αφορολόγητο να μειωθεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες, να ισχύσουν κλιμακωτές μειώσεις για οικογένειες με παιδιά όπως εφαρμόζονται και σήμερα και, το βασικότερο, η μείωση να ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν από 1ης Ιανουαρίου 2019 και μετά και όχι από το 2018 όπως επιμένουν οι δανειστές και κυρίως η πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Επίσης, στο υπουργείο Οικονομικών επιδιώκουν η μείωση του αφορολογήτου να συνοδεύεται από τα λεγόμενα «αντίμετρα», αφενός για να μπορέσει η κυβέρνηση να διαχειριστεί πολιτικά μία τέτοια εξέλιξη, αφετέρου τα νοικοκυριά που θα υποστούν τη μείωση του αφορολογήτου και κατ’ επέκταση την πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση να κερδίσουν από την άλλη μία μείωση των φορολογικών συντελεστών ή του ΦΠΑ.

Οι προτάσεις
Ειδικότερα, η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς για τη μείωση του αφορολογήτου περιλαμβάνει ένα αρκετά υψηλότερο αφορολόγητο από το επίπεδο των 6.000 ευρώ για τα παιδιά, να μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα φάρμακα, δηλαδή από το 13% που είναι σήμερα να πέσει στο 12% και να υπάρξει και μία σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ εφόσον συνεχίσουν τα κρατικά έσοδα να υπεραποδίδουν. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει να μειωθούν οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές που αποτελούν όπως όλοι αναγνωρίζουν τροχοπέδη για την ανάπτυξη.
Τι σημαίνει όμως στην πράξη μείωση του αφορολογήτου στις 6.000 ευρώ; Περισσότεροι από 1.300.000 φορολογούμενοι που έως σήμερα δεν φορολογούνταν θα κληθούν για πρώτη φορά να πληρώσουν φόρο και μάλιστα τσουχτερό. Πρόκειται για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 6.000 ευρώ έως 8.636 ευρώ που είναι σήμερα το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο – έγγαμο χωρίς παιδιά. Οσοι βρίσκονται μέσα σε αυτό το εύρος εισοδήματος θα πληρώσουν παραπάνω φόρο έως 580 ευρώ.
Φορολογούμενοι με υψηλότερο εισόδημα των 8.636 ευρώ θα επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 580 ευρώ ενώ όσο μεγαλύτερα είναι τα εισοδήματα τόσο μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση, και αυτό διότι η έκπτωση φόρου που φέρνει το αφορολόγητο σταδιακά μειώνεται. Αξίζει να τονιστεί ότι για τις φορολογικές δηλώσεις του 2017 που θα υποβληθούν στα μέσα Απριλίου οι φορολογούμενοι δεν θα χρειαστεί να προσκομίσουν αποδείξεις για να απολαύσουν το αφορολόγητο.
Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα εφετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2018. Οι πολίτες θα πρέπει να δηλώσουν τις αποδείξεις που έχουν συγκεντρώσει με πλαστικό χρήμα για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Βήματος», η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε τους επόμενους μήνες να θέσουν σε παραγωγική λειτουργία ειδική εφαρμογή μέσω του συστήματος TAXIS, η οποία θα συγκεντρώνει από τις τράπεζες όλες τις συναλλαγές που αναγνωρίζονται για το χτίσιμο του αφορολογήτου και μάλιστα αυτό θα γίνεται αυτόματα, όπως ακριβώς συμβαίνει σήμερα με τους τόκους των καταθέσεων.
Κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης ο φορολογούμενος θα ενημερώνεται για τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει και έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά και αν συμφωνεί με το ποσό που θα του εμφανίζει η ειδική εφαρμογή θα το αναγράφει στον αντίστοιχο κωδικό της φορολογικής δήλωσης. Αν έχει κάποια διαφωνία θα αναγράφει το ποσό που εκείνος εκτιμά ότι έχει συγκεντρώσει και στη συνέχεια θα προσκομίζει τα παραστατικά για να του αναγνωρίσει η Εφορία το αντίστοιχο ποσό και να έχει την έκπτωση φόρου.
Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, τα στοιχεία για τις αποδείξεις που θα περάσουν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του TAXIS θα αφορούν όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2017 και μετά και όχι μόνο εκείνες που θα πραγματοποιηθούν από την ημέρα που θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η εν λόγω εφαρμογή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ