Λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει ο εκλογικός μαραθώνιος στις ευρωπαϊκές χώρες με πρώτο σταθμό τις εκλογές στην Ολλανδία στις 15 Μαρτίου η πανίσχυρη οικονομική ηγεσία της ευρωζώνης ξαναμοιράζει την τράπουλα.
Σε λίγες εβδομάδες το Eurogroup α κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο καθώς όλοι προεξοφλούν ότι το κόμμα του Γερούν Ντάισελμπλουμ θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης του Ολλανδικού κοινοβουλίου κι ο ίδιος άγνωστο πού.
Αλλαγή θα υπάρξει και στο δεύτερο επίπεδο του Eurogroup το EuroWorking Group, στους βοηθούς των υπουργών Οικονομικών, καθώς ο επικεφαλής του εκλεκτός οικονομολόγος και φιλέλληνας Τόμας Βίζερ έχει τις προϋποθέσεις και θα ζητήσει να συνταξιοδοτηθεί. Το καλοκαίρι θα βρίσκεται σίγουρα και θα έχει μάλιστα περισσότερο χρόνο να χαρεί το εξοχικό του στη Μήλο.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε εξακολουθεί βέβαια να σχεδιάζει το (γερμανικό) μέλλον θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο στα βασικά «εργαλεία» της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με έγκυρες πηγές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Eurogroup της Δευτέρας ο ESM θα ζητήσει την ανανέωση της θητείας του Κλάους Ρέγκλινγκ για άλλα πέντε χρόνια, προτού αυτή λήξει τυπικά και επισήμως τον Οκτώβριο.
Ο Γερμανός, εκλεκτός του γερμανού υπουργού Οικονομικών επιδιώκει ουσιαστικά σε συνεννόηση την ανανέωση της θητείας του πριν από τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου αλλά και προτού κατατεθούν άλλες υποψηφιότητες.
Οπως σχολιάζουν ευρωπαϊκοί κύκλοι με αυτή τη μέθοδο γίνεται μια απόπειρα ελέγχου του ESM από τη Γερμανία καθώς δεν ακολουθείται η αρχή του rotation μεταξύ κρατών, όπως είθισται για τόσο υψηλές θέσεις αλλά ταυτόχρονα αποτελεί μια ένδειξη ότι οι γερμανοί φοβούνται τα αποτελέσματα των εκλογών.
Σε κάθε περίπτωση η κίνηση αυτή και η πρόθεση επανεκλογής Ρέγκλινγκ είναι δείγμα αδιαφάνειας των διαδικασιών που καλύπτουν τον Οργανισμό, ο οποίος ούτως ή άλλως κατηγορείται από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες ότι ελέγχεται πλήρως από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
Βέβαια κανείς δεν γνωρίζει που θα βρεθεί ο κ. Σόιμπλε μετά τις εκλογές του φθινοπώρου στη Γερμανία. Αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα και ποιό κόμμα θα κερδίσει και εκ των πραγμάτων θα ηγηθεί ενός νέου συνασπισμού.
Τέλος το 2018 λήγει η θητεία του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Ο επόμενος πρόεδρος πιθανότατα δεν θα είναι Ιταλός. Κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει πώς, μέχρι τότε, θα μοιραστούν οι ρόλοι.
Το βέβαιο είναι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε αλλαγές στην Ευρωπαική Ενωση