Το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει δημοσιονομική υπεραπόδοση και πλέον θα πρέπει να επικρατήσει η λογική και όχι η εμμονή στη λιτότητα έστειλε, εν όψει του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πιέρ Μοσκοβισί.

«Ελπίζουμε η Κομισιόν να είναι σύμμαχός μας, στην ομάδα των λογικών» είπε ο πρωθυπουργός στον ευρωπαίο επίτροπο σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τόνισε: «Φτάνει πια με τη λιτότητα».

«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα· στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία» τόνισε ο κ. Μοσκοβισί και τάχθηκε υπέρ ενός ισορροπημένου σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε και οι δημοσιονομικοί στόχοι να επιτευχθούν και η οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις.

Πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ/ΜΠΕ αναφέρουν ότι σε επικοινωνία μεταξύ του Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετέφερε στον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους σχετικά με τις θέσεις του ΔΝΤ, ο Επίτροπος απάντησε αφενός ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν είναι ρεαλιστικές, αφετέρου ότι «θέλουμε το ΔΝΤ να είναι στο πρόγραμμα», κάτι που είναι και προς όφελος της Ελλάδας. Σημείωσε, δε, ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως τις 20 του μηνός και πως κάθε μέρα η συμφωνία έρχεται πιο κοντά.

Κατά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην «εντυπωσιακή υπεραπόδοση» της ελληνικής οικονομίας σε ό,τι αφορα τους στόχους για το πλεόνασμα και τα έσοδα το 2016, καθώς και τις ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις για το 2017 – 2018 για να επισημάνει ότι πρέπει όλοι «να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού· Φτάνει πια με την λιτότητα».

Ο ίδιος σημείωσε: «Να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, για ένα μίγμα πολιτικών, αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο, αλλά ανακούφιση» και αναφέρθηκε στην ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε: «Να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής, μια συμμαχία της λογικής», στην οποία κάλεσε την Κομισιόν να πρωτοστατήσει, ενώ πρόσθεσε ότι «ο χρόνος είναι σημαντικός στη δική μας στρατηγική».

Από την πλευρά του, ο Πιέρ Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι τα αποτελέσματα της Ελλάδας είναι πολύ ικανοποιητικά και πως οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν εντυπωσιακή ανάπτυξη για το 2018, της τάξης του 3%.

Υπήρξε δημοσιονομική υπεραπόδοση, τα πράγματα πήγαν πολύ καλά και το ίδιο αναμένουμε για το 2017 και το 2018, σημείωσε ο Επίτροπος.

«Ό,τι κι αν αποφασιστεί θα πρέπει να συνάδει με τα πραγματικά στοιχεία, τους πραγματικούς αριθμούς» της ελληνικής οικονομίας, υπογράμμισε ο Πιέρ Μοσκοβισί και επισήμανε: «Με λίγη προσπάθεια από όλες τις πλευρές, πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε στο Eurogroup».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λιτότητας, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε: «Θέλω οι Έλληνες να δουν φως στο τούνελ της λιτότητας», πρόσθεσε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικών στόχων και ανάπτυξης.


Την πρόταση της ΝΔ παρουσίασε ο Κ. Μητσοτάκης στον Π. Μοσκοβισί

Με τον επίτροπο νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, είχε συνάντηση, στο γραφείο του στη Βουλή, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μετά τη συνάντηση, πηγές της Πειραιώς ανέφεραν ότι ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Μοσκοβισί την πρόταση της ΝΔ για έξοδο από την κρίση και πρόσθεσαν: «Η κυβέρνηση έχει την αποκλειστική ευθύνη για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και για τις καθυστερήσεις. Δεν είναι ευθύνη της ΝΔ οι καθυστερήσεις, ούτε οι υπερβολικές απαιτήσεις των δανειστών».

Το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση διάρκειας 15 λεπτών στο γραφείο του στη Βουλή και με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους οι οποίοι ρώτησαν τον κ. Σαμαρά αν ανησυχεί ότι μπορεί να επαναληφθούν όσα συνέβησαν το καλοκαίρι του 2015, ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε: «Δεν μου αρέσει να τα δραματοποιώ. Το σίγουρο είναι ότι κάθε μέρα που περνάει ανεβαίνει ο λογαριασμός. Αυτό είναι το σημαντικό».

Παρασημοφόρηση Πιερ Μοσκοβισί από τον Προκόπη Παυλόπουλο

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της παρασημοφόρησης του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ.Πιέρ Μοσκοβισί με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Μοσκοβισί στην υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Μοσκοβισί, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για την μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος.

«Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Πιέρ Μοσκοβισί, και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς και ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι θα συνεχίσει να είναι ένας απαιτητικός φίλος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται πάντα πλάι της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους μας στην Ευρώπη.

Στην τελετή Παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν επίσης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Κριστόφ Σαντεπί, καθώς και η σύζυγος του Πιέρ Μοσκοβισί κ. Aν Μισέλ Μπαστερί.

Συνάντηση με Ευ. Τσακαλώτο

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα με στόχο να δώσει ώθηση για κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Είμαι σίγουρος και ελπίζω ότι θα βρούμε την καλύτερη λύση για την Ελλάδα, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί, μετά τη συνάντησή του με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι είχε μια δημιουργική συνάντηση με τον υπουργό, ενώ έχει γίνει προετοιμασία με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος εξετάζει τις παραμέτρους.

«Αίσθησή μου είναι πως χρειαζόμαστε μια δυνατή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρώπης. Η οικονομία πάει καλά και οι προβλέψεις μας είναι ότι θα πάει καλύτερα. Χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις, αλλά όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος» τόνισε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Νωρίτερα, προσερχόμενος στο υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η 20η Φεβρουαρίου είναι μια ημερομηνία – ορόσημο, που μπορεί να γίνει μια καλή στιγμή για την Ελλάδα.

Όπως τόνισε, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος και υπάρχουν ορισμένα μικρά βήματα ακόμη που πρέπει να γίνουν για να υπάρξει συμφωνία για τη β’ αξιολόγηση.

Ο κ. Μοσκοβισί θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.Το «ραντεβού» με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει οριστεί για τις 12.30.


Επικοινωνία Μοσκοβισί-Ντάισελμπλουμ: Το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί

Επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, υπήρξε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.


Κομισιόν: Στόχος η επίτευξη προόδου έως το Eurogroup

«Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, από κοινού με όλους τους εταίρους, προκειμένου η ελληνική οικονομία να συνεχίσει να ανακάμπτει» επανέλαβε την Δευτέρα η εκπρόσωπος Τύπου του Πιερ Μοσκοβισί, Ανίκα Μπράιτχαρτ, προσθέτοντας ωστόσο πως η επίσκεψη «πολιτικού χαρακτήρα» από τον κ. Μοσκοβισί στην Αθήνα «δεν συνδέεται με την αποστολή των θεσμών στην Αθήνα».

Όπως ανέφερε η κ. Μπράιτχαρτ κατά τη ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα του Γάλλου επιτρόπου, θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ θα έχει επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο επίτροπος Π. Μοσκοβισί θα παρασημοφορηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και θα αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα από Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ίδια εκπρόσωπος, παραπέμποντας στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου του επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια πολύ κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία πρέπει να «επιλέξουμε εάν θα οικοδομήσουμε στην πρόοδο ή θα την υπονομεύσουμε».

Ειδικότερα, η Α. Μπράιτχαρτ ανέφερε πως οι εργασίες συνεχίζονται προς το παρόν από τη βάση των θεσμών και πως δεν υπάρχει ακόμα ακριβής ημερομηνία επιστροφής τους στην Αθήνα.

Σύμφωνα μάλιστα με κοινοτική πηγή, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ βρίσκεται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές και το ΔΝΤ, σε ό,τι αφορά τις λεπτομέρειες του περιγράμματος συμφωνίας που συζητήθηκε στη διάσκεψη της Παρασκευής, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται διάφορα σενάρια, όπως η νομοθέτηση των μέτρων σε δύο «δόσεις» αλλά και το να συμπεριληφθούν «θετικά» μέτρα για την περίπτωση που η Ελλάδα ξεπεράσει και πάλι τους στόχους της. Η ίδια πηγή τόνισε πως στόχος είναι να έχει επιτευχθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος μέχρι το Eurogroup της Δευτέρας και πως γι’ αυτό το λόγο υπάρχει «ευρεία συναίνεση».

Να σημειωθεί ότι εχθές Δευτέρα παρουσιάζοντας τις ενδιάμεσες οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2016-2018, ο Π. Μοσκοβισί ανέφερε για την Ελλάδα ότι «το 2015 και το 2016 η απόδοση των δημοσιονομικών στόχων της Ελλάδας ήταν πολύ καλύτεροι από αυτό που αναμενόταν στην αρχή του προγράμματος». Σημείωσε, ακόμα, ότι μετά την επιστροφή στην ανάπτυξη το 2016 (0,3% του ΑΕΠ), που ήταν καλύτερο από το αναμενόμενο, η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να αναπτυχθεί καλύτερα το 2017 και η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ και στο 3,1% του ΑΕΠ το 2018.

Επισήμανε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας υπερκαλύφθηκαν το 2016 με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 2% ΑΕΠ, έναντι στόχου 0,5% του ΑΕΠ, τονίζοντας ότι για το μέλλον, οι επιδόσεις θα εξαρτηθούν από την εφαρμογή του προγράμματος. «Εργαζόμαστε εντατικά για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και το κάνουμε αυτό στη βάση των σωστών στοιχείων» πρόσθεσε ο Γάλλος Επίτροπος.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης, όπου και θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.