Η πορεία της αξιολόγησης καθορίζει και τη βραχυχρόνια τάση στην ελληνική αγορά μετοχών και ομολόγων, με τα hedge funds που είναι σε αυτή τη φάση οι κυρίαρχοι «παίκτες» να τοποθετούνται ανάλογα, επηρεάζοντας την κίνηση του Χρηματιστηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην αρχή της εβδομάδας το ελληνικό διετές ομόλογο βρέθηκε σε υψηλό επτά μηνών ξεπερνώντας το 9,3%, λόγω της παρατεταμένης αβεβαιότητας για την πορεία της αξιολόγησης, αλλά και των εντεινόμενων αναφορών περί Grexit, ενώ και η απόδοση του δεκαετούς κινήθηκε στην περιοχή του 8,35%.
Παράλληλα, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων (CDS) έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας σημείωσε άνοδο, λόγω της αβεβαιότητας για τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Τα ελληνικά πενταετή CDS βρέθηκαν στις 1.011 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τη Markit. Στο Χρηματιστήριο το ενδιαφέρον της αγοράς στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στα γεγονότα που αφορούν την αξιολόγηση, ολοκληρώνοντας την τέταρτη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα.
Αναλυτές εκτιμούν πως αν η αξιολόγηση κλείσει επιτυχώς και τα ελληνικά ομόλογα ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ευρωτράπεζας οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να σημειώσουν ανοδική αντίδραση. Ωστόσο επιστροφή σε μακροχρόνια ανοδική αγορά προϋποθέτει και την επιστροφή της οικονομίας σε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης παράλληλα με την εξάλειψη της αβεβαιότητας.
Για την BofA πάντως έχει αρχίσει να καταγράφεται μια αργή ανάκαμψη της οικονομίας. Το πραγματικό ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 0,8% το γ’ τρίμηνο και αναμένεται να αυξηθεί στο 1,7% το 2017, με πιθανότητα να κινηθεί ακόμα υψηλότερα. Η χαμηλή βάση εκκίνησης για την οικονομία ίσως δικαιολογεί μια ισχυρότερη ανάπτυξη, αν βελτιωθεί η εφαρμογή των όρων του προγράμματος.
Από την άλλη πλευρά, το βασικό σενάριο της Euroxx για τις εξελίξεις αναφέρει πως η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει επιτυχώς τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ οι κορυφαίες επιλογές της για το 2017 περιλαμβάνουν μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης, με ισχυρά θεμελιώδη και ελκυστική αποτίμηση (ΟΤΕ, Folli Follie), ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική (Μυτιληναίος), υψηλά μερίσματα (ΟΠΑΠ), καθώς και μετοχές που μπορεί κανείς να στοιχηματίσει στην ελληνική ανάκαμψη (Fourlis), ή συνδυάζουν πολλές από τις ανωτέρω αρετές (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή).
Από τις τράπεζες, επιλέγει την Alpha Bank λόγω της ποιότητας των κεφαλαίων της και του υψηλού δείκτη κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Απαισιόδοξοιοι επιχειρηματίες
Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι έλληνες επιχειρηματίες σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton, καθώς καταγράφεται το 2ο μεγαλύτερο ποσοστό απαισιοδοξίας κατά τα τελευταία δύο έτη. Ως σημαντικότερο εμπόδιο παραμένει η οικονομική αβεβαιότητα (84%), ενώ ακολουθούν η έλλειψη χρηματοδότησης (58%) και η γραφειοκρατία (46%).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ