Ξενοδοχεία, σπίτια, γραφεία, αλλά και βιομηχανικά κτίρια και αποθήκες αγοράζουν μετά μανίας οι κινέζοι επενδυτές στο εξωτερικό. Σύμφωνα με στοιχεία του ομίλου JLL, που επικαλούνται οι «Financial Times», οι επενδύσεις κινέζων ιδιωτών κεφαλαιούχων σε ξένες χώρες έφθασαν πέρυσι τα 33 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αύξηση 53% συγκριτικά με το 2015. Και δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι ο πρώτος προορισμός των κινεζικών επενδυτικών κεφαλαίων για την αγορά ακινήτων ήταν οι ΗΠΑ.
Η μεγαλύτερη επένδυση κινεζικών συμφερόντων στο εξωτερικό στον τομέα των ακινήτων το 2016 ήταν εκείνη των 6,5 δισ. δολαρίων που υπέγραψε ο ασφαλιστικός όμιλος Anbang για να αποκτήσει από την επενδυτική Blackstone τον αμερικανικό ξενοδοχειακό όμιλο Strategic Hotels and Resorts. Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Ενωση Κτηματομεσιτών, από τον Απρίλιο του 2015 έως τον Μάρτιο του 2016 οι κινέζοι επενδυτές (συμπεριλαμβανομένων των επενδυτών από το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν) πρωταγωνίστησαν στο ένα τέταρτο και πλέον των αγοραπωλησιών ακινήτων που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ από αλλοδαπούς.


Φοβήθηκαν το Brexit

Βάσει των στοιχείων του ομίλου JLL, μετά τις ΗΠΑ οι δημοφιλέστεροι προορισμοί για τους κινέζους επενδυτές αναδείχθηκαν πέρυσι η Μαλαισία, η Αυστραλία και η Βρετανία. Στη βρετανική αγορά ακινήτων, ωστόσο, τα κινεζικά κεφάλαια που επενδύθηκαν το 12μηνο Απριλίου 2015 – Μαρτίου 2016 περιορίστηκαν στα 2,2 δισ. δολάρια από 4,9 δισ. δολάρια που ήταν το αμέσως προηγούμενο δωδεκάμηνο. Οι κινεζικές επενδύσεις στη Βρετανία μειώθηκαν δηλαδή κατά το ήμισυ και πλέον προτού ακόμα διεξαχθεί το περιβόητο δημοψήφισμα για την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Είχαν διαίσθηση, όπως αποδείχθηκε, οι Κινέζοι.
Το ερώτημα που θέτουν οι ερευνητές του JLL –και το οποίο αποφεύγουν να απαντήσουν ευθέως –είναι αν τα ακίνητα του εξωτερικού θα συνεχίσουν να έλκουν σαν μαγνήτες τους κινέζους επενδυτές. Η αμφιβολία γεννάται από το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει εδώ και καιρό θορυβηθεί από τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό και προκειμένου να τους περιορίσει έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο χρονικό διάστημα τους ελέγχους.
Διότι η ανησυχία για την ισοτιμία του γουάν (οι Κινέζοι φοβούνται περαιτέρω υποτίμησή του) και εν γένει για την πορεία της οικονομίας (οι άλλοτε διψήφιοι ρυθμοί ανάπτυξης περιορίστηκαν στο 6,7% πέρυσι από 6,9% που ήταν το 2015, εντός των προβλέψεων και σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης πάντως), τα τελευταία χρόνια είχαν αυξήσει τη διάθεση των Κινέζων για διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων τους με τοποθετήσεις στο εξωτερικό.


Τι ακίνητα αγοράζουν

Σε ό,τι αφορά, τέλος, το είδος των ακινήτων που προτιμούν οι κινέζοι επενδυτές στο εξωτερικό, ο όμιλος JLL διαπιστώνει μια διαφοροποίηση τα τελευταία χρόνια. Ετσι, ενώ οι περισσότερες αγορές εξακολουθούν να αφορούν ξενοδοχεία, διαμερίσματα ή κατοικίες και γραφεία, αυξάνεται θεαματικά χρονιά με τη χρονιά η ζήτηση για βιομηχανικές εγκαταστάσεις και για αποθήκες.
Οι επενδύσεις αυτές εντάσσονται στο τεράστιο στρατηγικό σχέδιο των «Νέων Δρόμων του Μεταξιού», που επεξεργάστηκε ο κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ και το οποίο αποσκοπεί στη δημιουργία και καθιέρωση ενός δικτύου υποδομών στην Ευρώπη και στην Αφρική για τη μεταφορά εμπορευμάτων στην Κίνα μέσω της Κεντρικής Ασίας.
Στο πλαίσιο του στρατηγικού αυτού σχεδίου εντάσσονται και οι επενδύσεις της Cosco στο Λιμάνι του Πειραιά. Διότι μπορεί η κινεζική κυβέρνηση να θέλει να εμποδίσει την εξαγωγή ιδιωτικών κεφαλαίων από τη χώρα, δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τις επενδύσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος, που ξεπέρασαν πέρυσι τα 700 δισ. δολάρια σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ.

HeliosPlus