Τα κόκκινα δάνεια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποίησε την Τετάρτη το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον υπουργό ΟικονομικώνΕυκλείδη Τσακαλώτου.
Πρόκειται για την πρώτη ενημερωτική συνάντηση με την ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης,μετά την ανάληψη της προεδρίας της Ένωσης από τον πρόεδρο της Eurobank Ν. Καραμούζη.
Κατά τη συνάντηση επισημάνθηκε ότι παρά το αβέβαιο και δύσκολο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και τις δυσχέρειες που υπάρχουν, ο τραπεζικός τομέας έχει σταθεροποιηθεί και εμφανίζει σαφή στοιχεία βελτίωσης σε πολλούς τομείς.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΕΤ, οσημαντικός βαθμός μείωσης της εξάρτησης για ρευστότητα από το Ευρωσύστημα και τις κρατικές εγγυήσεις, η επιστροφή των τραπεζών μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα σε οργανική κερδοφορία, η αυξανόμενη πρόσβαση στις αγορές και η σταθεροποίηση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν ορισμένες σημαντικές ενδείξεις βελτίωσης.
Ωστόσο, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται επίσης ενώπιον σημαντικών προκλήσεων.
«Ο στόχος για δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 38% την επόμενη τριετία, η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων, η περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, η αποκατάσταση θετικής πιστωτικής επέκτασης, όπου παρατηρείται περιορισμένη ζήτηση και η πλήρης αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών συνιστούν πολύ σημαντικές προκλήσεις τις οποίες το τραπεζικό σύστημα θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσει έγκαιρα και αποτελεσματικά» σημειώνει η ΕΕΤ.
Και χαρακτηρίζειθετικό ότι σημειώνεται ταχύτητα αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και των πληρωμών μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, κατά κύριο λόγο, οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που κρίνεται σκόπιμο να αναληφθούν σχετικά, συμπεριλαμβανομένου του εξωδικαστικού διακανονισμού επιχειρηματικών απαιτήσεων, οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι φορολογικές ρυθμίσεις σχετικά με τη διαγραφή μη εισπράξιμων απαιτήσεων, ζητήματα που αφορούν την ρευστότητα και την πιστωτική επέκταση, την εταιρική διακυβέρνηση, προτάσεις για περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, καθώς και η προετοιμασία των τραπεζών για την προσαρμογή τους στις επερχόμενες, διεθνείς και ευρωπαϊκές, ρυθμιστικές εξελίξεις, που θα επιδράσουν καθοριστικά στη μορφολογία του χρηματοπιστωτικού χώρου.
Συμφωνήθηκε η περαιτέρω επεξεργασία των θεμάτων από κοινές Τεχνικές Επιτροπές για την επίλυση των ζητημάτων που τέθηκαν.