Η Ελλάδα είναι «ειδική περίπτωση» και βρίσκεται στη μέση του τρίτου της προγράμματος, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις χώρες που συνεργάστηκαν με τον ESM έχουν ήδη ολοκληρώσει τα προγράμματά τους με επιτυχία, σημείωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

«Ιρλανδία, Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρος έδειξαν ότι η προσέγγισή μας λειτουργεί», σημείωσε ο Κάους Ρέγκλινγκ που επίσης επισήμανε πως «Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία είναι στις κορυφαίες πέντε θέσεις της λίστας των χωρών με τις περισσότερες δομικές μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα».

«Τα θετικά αποτελέσματα αυτών των οδυνηρών προσαρμογών είναι ορατά. Αυτές οι χώρες έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και η ανεργία πέφτει».

Ο κύριος Ρέγκλινγκ παρατήρησε πως η Ελλάδα είχε σημειώσει μεγάλη πρόοδο το 2014, όταν «η οικονομία της είχε επιστρέψει στην ανάπτυξη και ήταν έτοιμη να βγει στις αγορές», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από τον Αύγουστο του 2015, συνέχισε ο κύριος Ρέγκλιγκ, σημειώνεται «καλή πρόοδος» στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος και ήδη έχουμε εκταμιεύσει 32 δισ. ευρώ. «Τα μέτρα περεταίρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που αρχίσαμε πρόσφατα να εφαρμόζουμε είναι επίσης ένα σημάδι της οικονομικής αλληλεγγύης μέσα στην ευρωζώνη», πρόσθεσε.