«Κάνε το όπως οι τράπεζες». Αυτό θα μπορούσε να είναι το «μότο» του υπουργείου Οικονομικών για το νέο σύστημα μπόνους που θέλει να καθιερώσει, προκειμένου οι πολίτες να μαζεύουν αποδείξεις με πλαστικό χρήμα, ακόμη και αν έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό για το χτίσιμο του αφορολόγητου.
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν πολύ καλά ότι ειδικά για εφέτος –πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου μέτρου –θα είναι πολύ εύκολο για τους φορολογουμένους να συγκεντρώσουν το απαραίτητο ποσό αποδείξεων. Κατά συνέπεια, θέλουν να προχωρήσουν και ένα βήμα παραπέρα. Δηλαδή να μη σταματήσουν οι πολίτες να χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, και το βασικότερο, να μην μπουν στη διαδικασία «τόσο με απόδειξη, τόσο χωρίς απόδειξη».

Ζητούν τεχνογνωσία
Η αρμόδια υφυπουργός κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου σε πρόσφατες δηλώσεις της αποκάλυψε ότι μέσα στον Μάρτιο θα τρέξει από πλευράς υπουργείου Οικονομικών η λοταρία με δώρα και δωρεάν αγορές για όσους χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα στις συναλλαγές τους, ενώ βρίσκονται σε επαφή με τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους πάνω στο θέμα των μπόνους.
Σχεδόν σε όλες τις πιστωτικές κάρτες που κυκλοφορούν από τις 4 συστημικές τράπεζες παρέχεται η δυνατότητα κάνοντας κάποιος αγορές να συγκεντρώσει πόντους, τους οποίους ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να εξαργυρώσει είτε για να έχει έκπτωση στην αγορά κάποιων προϊόντων είτε για να έχει έκπτωση του ΦΠΑ ή ακόμη για να αγοράσει μέσω ειδικών καταλόγων και συνεργασιών που έχουν οι τράπεζες προϊόντα και υπηρεσίες είτε δωρεάν είτε σε πολύ χαμηλές τιμές.
Ποιο είναι λοιπόν το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών; Σε ετήσια βάση θέλει να μοιράζει περίπου 12 εκατ. ευρώ στους φορολογουμένους που χρησιμοποιούν το πλαστικό χρήμα με τη μορφή δώρων. Οι τυχεροί θα κερδίζουν τη στιγμή που πραγματοποιούν τη συναλλαγή τους δωρεάν αγορές μεγαλύτερης αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησαν. Ταυτόχρονα, οι φορολογούμενοι θα μαζεύουν πόντους μπόνους για κάθε συναλλαγή με πλαστικό χρήμα
Η εξαργύρωση των πόντων θα φέρνει είτε απευθείας μείωση του ποσού είτε έκπτωση στις αγορές, ενώ στις κληρώσεις θα συμμετέχουν και οι δαπάνες που έχουν γίνει από την αρχή του έτους. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν αρμοδίως, αν και τεχνικά υπάρχουν αρκετές δυσκολίες, καθώς ακόμη δεν υπάρχει σύστημα να καταγράφονται οι αποδείξεις στο σύστημα TAXIS.
Κάθε μέρα 50 «τυχεροί» θα κερδίζουν ολόκληρη την επιστροφή του ποσού αγοράς ενώ ο καταναλωτής που κερδίζει έναν λαχνό μπορεί να έχει δωρεάν αγορές διπλάσιας ή τριπλάσιας αξίας από τη συναλλαγή που πραγματοποίησε. Κάποιες κληρώσεις θα γίνονται αυτόματα και άλλες κάθε εβδομάδα ή κάθε μήνα. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι στα δώρα δεν θα περιλαμβάνονται μετρητά αλλά δωροεπιταγές για μελλοντικές αγορές. Πριν από τα τέλη Μαρτίου δύσκολα να εφαρμοστεί το νέο σύστημα αλλά στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι σταδιακά θα αρχίσουν να τρέχουν οι διάφορες εφαρμογές ώστε οι πολίτες να μην χάσουν το μομέντουμ των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα.

Σε τρία στάδια ταPOS
Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του νέου φιλόδοξου σχεδίου του υπουργείου Οικονομικών θα αποτελέσουν οι αποφάσεις βάσει των οποίων θα επιβληθεί σε ορισμένα επαγγέλματα να διαθέτουν υποχρεωτικά συσκευές POS και να δέχονται τις πιστωτικές κάρτες. Ειδικότερα, έως τα τέλη Ιουνίου 2017 περισσότεροι από 200.000 επαγγελματίες που βρίσκονται στη ζώνη υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής θα υποχρεωθούν να βάλουν μηχανάκι για κάρτες (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι). Εως τα τέλη του τρέχοντος έτους άλλοι 200.000 επαγγελματίες θα πρέπει να έχουν αποκτήσει συσκευές POS, ενώ έως τα τέλη Ιουνίου 2018 όλοι οι επαγγελματίες, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις θα δέχονται υποχρεωτικά το πλαστικό χρήμα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ