Ο υποψήφιος της Δεξιάς στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας τη Δευτέρα στο Βερολίνο καταφέρθηκε κατά των κυρώσεων και των προστίμων που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές τράπεζες, ενώ απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες και δη στη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να εργαστούν για τη βελτίωση των σχέσεων της Ευρώπης με τη Ρωσία ως αντιστάθμισμα της πολιτικής «Πρώτα η Αμερική» που έχει εξαγγείλει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Μιλώντας σε ιδιωτικό γεύμα ο Φιγιόν κατήγγειλε τους κανόνες της Τραπεζικής Εποπτικής Επιτροπής της Βασιλείας ως «πολύ δυσμενείς για την Ευρώπη» και επικαλέστηκε τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει επί διακυβέρνησης Ομπάμα οι ΗΠΑ σε γερμανικές και γαλλικές τράπεζες ως παραδείγματα της αμερικανικής μονομέρειας την οποία οι Ευρωπαίοι πρέπει να αντιμετωπίσουν, ιδίως τώρα που στο Λευκό Οίκο βρίσκεται ένας εσωστρεφής ηγέτης όπως ο Τραμπ.
«Πιστεύω ότι ότι η Γαλλία και η Γερμανία συμμερίζονται την άποψη ότι δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να επιβάλλουν κανόνες κομμένους και ραμμένους στα μέτρα των ΗΠΑ και του τραπεζικού τους συστήματος, που λειτουργούν βλαπτικά για την Ευρώπη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρώην πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι πρότεινε στη Μέρκελ να θέσουν επί τάπητος όλα αυτά τα ζητήματα.
Διαφωνούν στο ρωσικό

Κρίσιμες εκλογές διενεργούνται την χρονιά αυτή στη Γαλλία και στη Γερμανία. Αν και ο υποψήφιος πρόεδρος των Γάλλων Ρεπουμπλικανών και η ηγέτις των Χριστιανοδημοκρατών και καγκελάριος της Γερμανίας βρίσκονται στην ίδια πολιτική οικογένεια, δεν έχουν την ίδια άποψη σε ορισμένα φλέγοντα ευρωπαϊκά και διεθνή θέματα και ένα απ’ αυτά είναι η σχέση της ΕΕ με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Φιγιόν τάσσεται υπέρ της προσέγγισης της Ευρώπης με τη Μόσχα, ενώ η Μέρκελ θεωρεί ως μείζον αποτρεπτικό στοιχείο μιας τέτοιας πολιτικής την αυταρχικότητα του καθεστώτος Πούτιν. Ο πρώτος, άλλωστε, χαρακτήρισε «αφελείς» τις κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας με αφορμή την κρίση στην Ουκρανία.
«Είναι αφελές να ελπίζεις να γονατίσεις τη Ρωσία με οικονομικές κυρώσεις. Προτιμότερο θα ήταν να αποκαταστήσεις μαζί της μιαν οικονομική συνεργασία και να επιδιώξεις τη συνδιοργάνωση μιας συνδιάσκεψης για την ασφάλεια, μια και η Μόσχα σέβεται την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ για την ανατολική Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά ο Φιγιόν.
Ρωσοαμερικανικές σχέσεις

Ο γάλλος υποψήφιος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην προοπτική αναθέρμανσης των ρωσοαμερικανικών σχέσεων. «Ο Τραμπ έχει κάνει επιθετικά σχόλια έναντι της Ευρώπης. Η συνέπεια αυτών πρέπει να είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Ευρώπη και η επιτάχυνση των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων», είπε χαρακτηριστικά. Και τόνισε ότι πρωταρχικό είναι επίσης «να αποτρέψουν οι Ευρωπαίοι τον Τραμπ και τον Πούτιν να υπογράφουν συμφωνίες πίσω από την πλάτη τους».
Ο Φιγιόν, ο οποίος βάσει των δημοσκοπήσεων θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, αφού θα κερδίσει στη μονομαχία του δεύτερου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών την υποψήφια του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, θα έχει συνάντηση στη γερμανική πρωτεύουσα με τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και θα μιλήσει στο «Ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ» του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος.
Η καγκελάριος Μέρκελ απέφυγε να εμφανιστεί δημοσίως με τον Φιγιόν. Όπως μεταδίδει το Bloomberg, όμως, η υποδοχή των Χριστιανοδημοκρατών στο γάλλο υποψήφιο πρόεδρο δείχνει καθαρά την προτίμηση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά τις επικείμενες (τον Απρίλιο και το Μάιο) γαλλικές εκλογές. Ο Σόιμπλε, άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα είχε δηλώσει ανοιχτά: «Ελπίζουμε ότι η Μαρίν Λεπέν δεν κερδίσει την προεδρική εκλογή».