O ESM υιοθέτησε τους κανόνες εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αναφέρεται στην ανακοίνωση μετά την ολοκληρωση της συνεδρίασης. Τα μέτρα έχουν ως στόχο να μειώσουν το επιτοκιακό ρίσκο για την Ελλάδα με ανταλλαγή χρέους με σταθερά αντί κυμαινόμενα επιτόκια και με μείωση του βάρους αποπληρωμής, προστίθεται.

Το ΔΣ ενέκρινε τα μέτρα μετά από μια γραπτή διαδικασία που προηγήθηκε στις 20 Ιανουαρίου, αναφέρεται.

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν από τα όργανα του ESM και του EFSF είναι σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Εκτιμούμε ότι όταν εφαρμοστούν στο σύνολο τους θα μπορούν να οδηγήσουν σε αθροιστική μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060. Αναμένουμε επίσης οι καθαρές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας να μειωθούν κατά σχεδόν πέντε ποσοστιαίες μονάδες στον ίδιο χρονικό ορίζοντα», δήλωσε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

«Η ουσιώδης αυτή ελάφρυνση χρέους δεν έχει επιπτώσεις στον προϋπολογισμό των κρατών-μελών του ESM. Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM και του EFSF θα ελαφρύνουν το βάρος χρέους της Ελλάδας, αλλά η τελική επιτυχία του προγράμματος εναπόκειται στη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση», συμπληρώνει ο επικεφαλής του Ταμείου.

Τα μέτρα

Συγκεκριμένα, το διοικητικό συμβούλιο του ESM ενέκρινε τους κανόνες που θα ισχύσουν για τρία βραχυπρόθεσμα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Ο ESM, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενέκρινε τρία σχέδια που στοχεύουν στη μείωση του επιτοκιακού ρίσκου για την Ελλάδα.

Το πρώτο είναι μια ανταλλαγή ομολόγων, βάσει του οποίου τίτλοι κυμαινόμενου επιτοκίου που διατέθηκαν από τον ESM στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα ανταλλαγούν με τίτλους σταθερού επιτοκίου.

Το δεύτερο, επιτρέπει στον ESM να εμπλακεί σε συμφωνίες ανταλλαγής (swap) επιτοκίου για να σταθεροποιήσει το κόστος χρηματοδότησης της Ελλάδας και να μειώσει τον κίνδυνο η Ελλάδα να κληθεί να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο για τα δάνεια της στο μέλλον όταν τα επιτόκια της αγοράς αρχίσουν να αυξάνονται.

Το τρίτο σχέδιο, γνωστό ως «προσαρμογή χρηματοδότησης» (matched funding), που θα γίνει με έκδοση μακροπρόθεσμων ομολόγων τα οποία θα παρακολουθούν στενά την ωρίμανση των ελληνικών δανείων και υποθέτουν ότι ο ESM θα χρεώνει ένα σταθερό επιτόκιο στις μελλοντικές εκταμιεύσεις προς την Ελλάδα.

Το διοικητικό συμβούλιο του EFSF «έχει επίσης εγκρίνει μια ανταλλαγή ομολόγων, παρόμοια σε σκοπό και σχεδιασμό με εκείνη του ESM, που θα εφαρμοστεί στα ομόλογα του EFSF με κυμαινόμενο επιτόκιο που δόθηκαν στην Ελλάδα».

Επιπροσθέτως, ο EFSF παραιτήθηκε από το ενισχυμένο (step-up) επιτόκιο για το έτος 2017 στη δόση των 11,3 δισ. ευρώ που είχε χρησιμοποιηθεί για να χρηματοδοτηθεί η επαναγορά χρέους. Αρχικά είχε προβλεφθεί περιθώριο 2%, με έναρξη από το 2017.

Επιπρόσθετο μέτρο, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την εξομάλυνση του προφίλ αποπληρωμής των δανείων στον EFSF θα γίνει σε τεχνικό επίπεδο από τον EFSF. Προσδοκάται να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη του μήνα, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Την ολοκλήρωση της σχετικής συνεδρίασης για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και την κατάληξη σε συγκεκριμένες αποφάσεις ο ESM γνωστοποίησε αρχικά με ανάρτησή του στο twitter «Το Συμβούλιο των Διευθυντών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αποφάσισε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Θα ακολουθήσουν σε λίγο το δελτίο Τύπου και λεπτομέρειες με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM την Παρασκευή, το Συμβούλιο Διευθυντών «θα εξέταζε πρώτα τους κανόνες που θα μπορούν να εφαρμοσθούν σε όλα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα του ESM για το χρέος, περιλαμβανομένης της τιμολόγησης και της χρηματοδότησής τους, διασφαλίζοντας ότι το κόστος το σχετικό με τα μέτρα θα απομονώνεται και θα επιβαρύνει την Ελλάδα και ότι δεν θα υπάρχει πρόσθετο κόστος για άλλα μέλη του ESM».

Μαξίμου: Και ο μποναμάς δόθηκε και τα μέτρα για το χρέος προχωρούν

«Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά» σχολίασε το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απόφαση του ESM να εγκρίνει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση αναφέρει:

«Η απόφαση του ESM εξανεμίζει και το τελευταίο φύλλο συκής που είχε μείνει στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε αντίθεση με τις προσδοκίες αλλά και την ακατάσχετη καταστροφολογία τους, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, τα οποία θα μειώσουν το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες ως το 2060.

1) Ανταλλαγή ομολόγων

2)Swaps Επιτοκίων

3) Προσαρμογή χρηματοδότησης

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος προ ενός μηνός αρνήθηκε τη στήριξη σε 1,6 εκατομμύρια χαμηλοσυνταξιούχους με την εφάπαξ 13η σύνταξη, μετά τις αντιδράσεις από τους πλέον ακραίους κύκλους των δανειστών, αν και αρχικά είχε δηλώσει επισήμως πως θα την ψηφίσει, είναι βαρύτατα εκτεθειμένος.

Κατέρρευσε το έωλο επιχείρημά του πως η «μονομερής ενέργεια» της κυβέρνησης θα θέσει σε κίνδυνο την ελάφρυνση του χρέους, την οποία βέβαια νωρίτερα χλεύαζε ως ήσσονος σημασίας.

Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με δύο άβολες διαπιστώσεις. Και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους δόθηκε από την κυβέρνηση και η απομείωση του χρέους προχωρά κανονικά.

Αυτό που έμεινε στον κ. Μητσοτάκη είναι τα διαπιστευτήρια υποταγής που πρόθυμα κατέθεσε.»