Με το βλέμμα στραμμένο στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές αναφορικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βρίσκεται η αγορά, ενώ η πορεία της αξιολόγησης και τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου προέδρου των ΗΠΑ που επηρεάζουν τις διεθνείς αγορές αναμένεται να καθορίσουν και την τάση των ελληνικών μετοχών και ομολόγων.
Η Ελλάδα θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας του Eurogroup την επόμενη εβδομάδα, με την αγορά να αναμένει το κατά πόσον θα υπάρξει συμφωνία αναφορικά με τα έκτακτα δημοσιονομικά μέτρα που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Οπως ανέφερε εξάλλου το Bloomberg, οι διαβουλεύσεις στο Νταβός μεταξύ του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ φαίνεται πως δρομολογούν εξελίξεις προς την προσπάθεια παραμονής του Ταμείου.
Το κλείσιμο της αξιολόγησης θεωρείται από τους αναλυτές αναγκαία προϋπόθεση για τη συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βελτιώνοντας το επενδυτικό κλίμα και οδηγώντας στην αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του κράτους και των επιχειρήσεων.
Αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις εξάλλου έχουν προχωρήσει ή ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Για τους αναλυτές το κύριο θέμα είναι να κλείσει η αξιολόγηση, ώστε να ενταχθούν τα ομόλογα στο πρόγραμμα της ΕΚΤ, ενώ όπως λέγεται αν πρέπει να αντιμετωπιστεί το όποιο πολιτικό ζήτημα με εκλογές, αυτές επιβάλλεται να γίνουν μετά, και όχι πριν, ώστε να μην πληγεί εκ νέου η οικονομία.
Οσο όμως η αξιολόγηση καθυστερεί τόσο τα πράγματα περιπλέκονται, δεδομένου ότι τον Ιούλιο η χώρα χρειάζεται 7,4 δισ. ευρώ (6,6 δισ. ευρώ για την πληρωμή χρεολυσίων και 0,8 δισ. ευρώ για την πληρωμή τόκων).
Αναφορικά με την πορεία της οικονομίας, σύμφωνα με τη Standard and Poor’s, η ελληνική οικονομία παραμένει εύθραυστη και οι τράπεζες υπό πίεση, ενώ παρά τη σταδιακή χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων οι καταθέσεις θα καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο σύστημα, διατηρώντας την εξάρτηση του συστήματος από την επίσημη χρηματοδότηση.
Για την περίοδο 2017-2020 η μέση αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται στο 3% ετησίως, αν δεν υπάρξει κάποιο ισχυρό αρνητικό γεγονός, με την πρόβλεψη να στηρίζεται στη σταδιακή ενίσχυση της αγοράς εργασίας, στη βελτίωση της ρευστότητας και στη σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων που θα τονώσουν την καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη.

Standard and Poor’s: Στο «B-/B»η αξιολόγηση

Σε επιβεβαίωση της αξιολόγησης «B-/B» για το ελληνικό αξιόχρεο διατηρώντας σταθερό το outlook (προοπτική) προχώρησε ο οίκος S&P.

Παρά τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να εκπληρώνει τους περισσότερους όρους του προγράμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ