Αντιμέτωποι με το νέο σύστημα αποδείξεων με πλαστικό χρήμα και ηλεκτρονικές βρίσκονται πλέον περισσότεροι από 6.000.000 μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο όριο και το βασικότερο να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο 22% αν οι υπόχρεοι φορολογούμενοι έχουν συγκεντρώσει λιγότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει ο νόμος.Τα ερωτήματα πολλά και οι απαντήσεις δίνονται σταδιακά από το υπουργείο Οικονομικών καθώς δεν έχουν υπογραφεί όλες οι υπουργικές αποφάσεις για την εφαρμογή του νέου μέτρου στην πλήρη του μορφή.«Το Βήμα της Κυριακής» κατέγραψε τα σημαντικότερα ερωτήματα πολιτών και επιχειρήσεων αναφορικά με το νέο σύστημα για αποδείξεις και παραθέτει απαντήσεις όπως αυτές προκύπτουν από την υφυπουργό Οικονομικών κυρία Κατερίνα Παπανάτσιου, παράγοντες της αγοράς και αρμόδιο στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών του Taxis.

1 Οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να κρατήσουν για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιήσουν το 2017 τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών και τα αποκόμματα των συσκευών POS (κάρτες);

Για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος οι πολίτες θα πρέπει να κρατήσουν τις αποδείξεις των ταμειακών μηχανών έστω και αν στην πορεία καταφέρει το υπουργείο Οικονομικών να εφαρμόσει ένα σύστημα όπου οι φορολογούμενοι με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxis θα μπορούν να ελέγχουν τα ποσά αποδείξεων που έχουν συγκεντρώσει.
2 Πώς θα ενημερώνεται ο φορολογούμενος για τις αποδείξεις που έχει συγκεντρώσει; Θα ενημερώνεται από το σύστημα Taxis;
Στο σύστημα Taxis ετοιμάζουν μια πρωτοποριακή εφαρμογή βάσει της οποίας οι φορολογούμενοι θα μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να ελέγχουν πόσες και ποιες αποδείξεις έχουν συγκεντρώσει. Προς το παρόν όμως δεν έχει ολοκληρωθεί το εν λόγω σύστημα και κανένας δεν μπορεί να δεσμευθεί για το πότε τελικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους πολίτες.

3
Τι θα κάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια; Πώς θα μετράνε οι αποδείξεις όταν ένας από τους δύο δεν έχει καταφέρει να συγκεντρώσει το απαραίτητο ποσό;
Ο κάθε σύζυγος θα πρέπει να μαζεύει αποδείξεις για το πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα. Αν ο ένας σύζυγος δεν συγκεντρώσει αποδείξεις αλλά ο άλλος έχει μαζέψει παραπάνω αποδείξεις, οι παραπάνω αποδείξεις θα θεωρούνται οικογενειακές και θα καλύπτουν τις λιγότερες αποδείξεις της συζύγου.

Παράδειγμα
Παντρεμένο ζευγάρι με τη σύζυγο να μην έχει εισόδημα αλλά τεκμήρια
¢ Πραγματικό εισόδημα του συζύγου: 15.000 ευρώ
¢ Τεκμαρτό εισόδημα της συζύγου: 8.000 ευρώ
¢ Αποδείξεις για τον σύζυγο: 1.750 ευρώ και για τη σύζυγο 800 ευρώ – Σύνολο 2.550 ευρώ
–Η σύζυγος δεν έχει μαζέψει αποδείξεις αλλά ο σύζυγος συγκέντρωσε: 2.550 ευρώ
–Η σύζυγος δεν θα πληρώσει πέναλτι φόρου γιατί καλύπτεται από τις αποδείξεις του συζύγου
¢ Ποια επαγγέλματα θα υποχρεωθούν να βάλουν συσκευές POS για συναλλαγές με κάρτες και ποιοι θα εξαιρούνται;
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της υφυπουργού Οικονομικών στα πρώτα επαγγέλματα που θα κληθούν να έχουν υποχρεωτικά στον χώρο τους συσκευές POS και να τα έχουν εγκαταστήσει ως τα τέλη Ιουνίου 2017 περιλαμβάνονται οι γιατροί, οι υδραυλικοί, οι ηλεκτρολόγοι, οι ελαιοχρωματιστές, οι ψυκτικοί, τα συνεργεία αυτοκινήτων, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες κ.τ.λ. Σε επόμενες δύο φάσεις (τέλη 2017 και πρώτο εξάμηνο 2018) όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα δέχονται πληρωμές με κάρτες.
Από την άλλη, εξαιρούνται από συναλλαγές με κάρτες τα περίπτερα, τα μικρά καταστήματα τροφίμων, τα ψιλικατζίδικα, οι καντίνες, τα μικρά μπακάλικα, ενώ εξετάζεται να εξαιρεθούν και οι πωλητές λαϊκών αγορών.

4
Ποιοι φορολογούμενοι υποχρεούνται σε κάθε περίπτωση να μαζεύουν αποδείξεις (με μετρητά –όχι υποχρεωτικά με κάρτα);
Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω και άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80%, ανήλικοι που υποχρεούνται σε φορολογική δήλωση (σύνταξη χηρείας, μισθό), φορολογούμενοι που δεν έχουν εισόδημα αλλά έχουν τεκμήρια ως 9.500 ευρώ, άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, φορολογούμενοι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ), όσοι υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία και όσοι βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).
Παράδειγμα Α
Φορολογούμενος με μηδενικό πραγματικό εισόδημα, ο οποίος όμως έχει τεκμήρια 9.000 ευρώ
¢ Θα πρέπει να μαζέψει αποδείξεις: 900 ευρώ (9.000 Χ 10%)
¢ Οι αποδείξεις μπορεί να προέρχονται: Από συναλλαγές με μετρητά ή κάρτα
* Αν καταφέρει να συγκεντρώσει 400 ευρώ αποδείξεις: Πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά (900 –400 = 500 Χ 22% = 110 ευρώ)

Παράδειγμα Β
Ανεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ: Αποδείξεις με μετρητά στη διαφορά μεταξύ πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος
¢ Ανεργος με ετήσιο πραγματικό εισόδημα 1.000 ευρώ και τεκμήρια 8.000 ευρώ
¢ Αποδείξεις με μετρητά στη διαφορά: 8.000 ευρώ – 1.000 ευρώ = 7.000 ευρώ Χ 10% = 700 ευρώ
¢ Αποδείξεις με κάρτα στο πραγματικό εισόδημα: 1.000 ευρώ Χ 10% = 100 ευρώ
¢ Σύνολο αποδείξεων: 800 ευρώ
¢ Αν εμφανίσει λιγότερες αποδείξεις: Πέναλτι φόρου 22% στη διαφορά

5
Για κάποιον που πληρώνει με πάγια εντολή στην τράπεζα τη ΔΕΗ ή οτιδήποτε άλλο θα ισχύει με αυτόν τον τρόπο το χτίσιμο του αφορολογήτου;
Ναι, κανονικά. Οι πάγιες εντολές θεωρούνται ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές.
6 Φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής ακινήτου όπου το ρολόι της ΔΕΗ είναι σε άλλο όνομα, ακόμη και θανόντων. Τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Θα χτίζεται το αφορολόγητο;
Για πληρωμή λογαριασμών ΔΕΚΟ (ρεύματος, ΕΥΔΑΠ) όταν το «ρολόι» είναι σε άλλο όνομα από αυτόν που πληρώνει η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει τη συναλλαγή για το χτίσιμο του αφορολογήτου. Αυτό διευκρίνισε η υφυπουργός Οικονομικών, η οποία όμως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε επόμενη φάση να αναγνωρίζεται ως δαπάνη για το χτίσιμο του αφορολογήτου για αυτόν που πληρώνει τον λογαριασμό έστω και αν αυτός δεν είναι στο όνομά του.

7
Πώς θα πληρωθούν τα κοινόχρηστα με κάρτα; Θα επιβάλλεται στους διαχειριστές να έχουν μηχανάκια POS;
Τα κοινόχρηστα θα μετράνε μόνο αν πληρώνονται με πλαστικό χρήμα ή γίνεται κατάθεση στον λογαριασμό του διαχειριστή.

8
Κάποιος που επισκέπτεται έναν γιατρό θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσει με πλαστικό χρήμα ή με ηλεκτρονική συναλλαγή;
Εφόσον ο φορολογούμενος επιθυμεί να συμπεριλάβει τις ιατρικές δαπάνες στη φορολογική δήλωσή του για να έχει έκπτωση φόρου, θα πρέπει υποχρεωτικά να πληρώσει με ηλεκτρονικό τρόπο (κάρτες, μεταφορά λογαριασμού κ.τ.λ.). Επισημαίνεται ότι δεν ισχύουν οι αποδείξεις από ιατρικές δαπάνες για το χτίσιμο του αφορολογήτου.
9 Οταν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό υπάρχουν συνδικαιούχοι, θα γίνονται δεκτές οι συναλλαγές από την Εφορία;
Ναι. Θα γίνονται δεκτές οι συναλλαγές για όποιον πληρώνει κάθε φορά. Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες οι κάρτες που έχει ο φορολογούμενος στην κατοχή του.
10 Τι θα γίνει με εκείνους τους πολίτες που για διάφορους λόγους η τράπεζα δεν τους βγάζει κάρτα;
Αν ανήκουν στην κατηγορία των φορολογουμένων με πολύ χαμηλά εισοδήματα, έχουν τη δυνατότητα να μαζεύουν αποδείξεις με μετρητά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ