Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, εκτός του ότι δεν προβλέπει αποζημίωση για το 51% αλλά μόνο για το 49% (η ΔΕΗ ελέγχει το 100%), αφήνει την επιχείρηση «γυμνή» από ρευστότητα, αφού της στερεί ετήσια κέρδη EBITDA 180 εκατ. ευρώ και θα δυσχεράνει στο άμεσο μέλλον την εξυπηρέτηση των δανείων της.
Η απώλεια αυτή θα καταγραφεί σε μια περίοδο που η ΔΕΗ έχει να αντιμετωπίσει ανείσπρακτες οφειλές (ρυθμισμένες και μη) ύψους 2,2 δισ. αλλά κυρίως είναι υποχρεωμένη λόγω Μνημονίου μέσω των δημοπρασιών ενέργειας να απολέσει ως το 2020 το 50% του τζίρου της!
Ο αρχικός σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης το 2013 για την πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας ήταν να πουλήσει η ΔΕΗ το 66% σε ιδιώτη και να παραμείνει στην επιχείρηση το 34% ώστε να λαμβάνει το 1/3 των κερδών και ανάλογα μερίσματα.
Ρήτρα
Το σχέδιο αυτό όμως απορρίφθηκε από τον υπουργό Ενέργειας κ. Π. Σκουρλέτη όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και αντικαταστάθηκε από ένα πιο πολύπλοκο που είχε ως στόχο τα δίκτυα μεταφοράς να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο.
Η τρόικα ύστερα από πολλές διαπραγματεύσεις έδωσε την άδεια αλλά έβαλε και ρήτρα σε περίπτωση που το σχέδιο συναντήσει δυσκολίες να μπει σε εφαρμογή εναλλακτικό πλάνο που προβλέπει την πώληση του 100% σε ιδιώτη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του κ. Σκουρλέτη που ακολουθείται και από τον σημερινό υπουργό Ενέργειας κ. Γ. Σταθάκη, το 24% του ΑΔΜΗΕ ήδη πουλήθηκε στην κινεζική State Grid έναντι 320 εκατ. ευρώ, το 25% θα αποκτηθεί από το Δημόσιο έναντι περίπου 200 εκατ. ευρώ ύστερα από ξεχωριστή αποτίμηση που παρήγγειλε το υπουργείο –γεννώντας ερωτήματα για τη διαφορά των 120 εκατ. ευρώ που προκύπτει μεταξύ δύο σχεδόν ίδιων ποσοστών –και το 51% θα εκχωρηθεί ύστερα από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ που ήδη ελήφθη σε εταιρεία συμμετοχών.
Η εταιρεία συμμετοχών θα ελέγχεται από τους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ. Ετσι το Δημόσιο μετά τον μετασχηματισμό αυτόν θα κατέχει το 51% του ΑΔΜΗΕ –25% άμεσα και 26% έμμεσα -, καθώς σήμερα ελέγχει το 51% της ΔΕΗ και βάσει αυτού του ποσοστού στην εταιρεία συμμετοχών θα του αναλογεί το 26% του ΑΔΜΗΕ.
Το θετικό αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ έχει ως εξής: θα εισπράξει 520 εκατ. ευρώ από την πώληση του 49% και θα ελαφρύνει τα δάνειά της κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ, αφού τόσο είναι το ποσό των δανείων της στον ενοποιημένο ισολογισμό της που αναλογούν στον ΑΔΜΗΕ. Θα έχει δηλαδή αύξηση ενεργητικού λόγω μετρητών και μείωση παθητικού λόγω απαλοιφής των δανείων.
Υποθήκη
Από την άλλη, δεν παίρνει αντάλλαγμα για το 51% και χάνει τουλάχιστον 180 εκατ. ευρώ EBITDA που «βρέχει-χιονίσει» καταγράφει ο ΑΔΜΗΕ.
Οπως εξηγούν οι αναλυτές, σήμερα η ΔΕΗ έχει κέρδη EBITDA περίπου 1 δισ. ευρώ. Χάνοντας το 20% των κερδών EBITDA λόγω απόσχισης του ΑΔΜΗΕ βάζει σοβαρή υποθήκη για την εξυπηρέτηση των δανείων της στο μέλλον, αφού άλλο χρέος «σηκώνουν» τα μετρητά και άλλο τα γραμμάτια εισπρακτέα. Σταδιακά τα κέρδη EBITDA θα σημειώσουν περαιτέρω μείωση λόγω της απώλειας των μεριδίων αγοράς εξαιτίας της συμμετοχής των ιδιωτών στις δημοπρασίες ενέργειας που προβλέπεται από το Μνημόνιο. Τα χρέη δηλαδή θα παραμένουν υψηλά και η δυναμική των EBITDA θα φθίνει απαξιώνοντας την αξία της εταιρείας και την περιουσία των μετόχων της.
Η απώλεια από τις δημοπρασίες υπολογίζεται σε άλλα 200 εκατ. ευρώ σε τρία χρόνια. Ετσι με κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων 600 εκατ. ευρώ η ΔΕΗ θα κληθεί να εξυπηρετήσει δάνεια 4 δισ. ευρώ, όπου μόνο οι τόκοι σε ετήσια βάση ανέρχονται σε 240 εκατ. ευρώ.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες με επιστολή τους εξέφρασαν την αντίθεσή τους για τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ και η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ανέφερε πως εξετάζεται η παροχή εταιρικών εγγυήσεων από την εταιρεία συμμετοχών προς τις τράπεζες.
Σε περίπτωση που οι εγγυήσεις αυτές δεν επαρκούν, θα εξεταστούν και άλλες εξασφαλίσεις, όπως η εκχώρηση απαιτήσεων πελατών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ