Βερολίνο, Aνταπόκριση

Συνέχιση του τρίτου ελληνικού προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ; Τέταρτο πρόγραμμα χωρίς το ίδιο; Ή, άμεση και οριστική διακοπή του τρίτου προγράμματος σε περίπτωση που το ΔΝΤ δηλώσει αμετάκλητα αποχή από αυτό;

Όλα εικασίες και υποθέσεις. Το αντίθετο μάλλον βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Ντένις Κόλμπεργκ, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε τις προάλλες τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ότι η υπηρεσία της επιδιώκει την συμμετοχή του Διεθνούς Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα. Και αυτό όχι μόνο τεχνικά. «Η αφετηρία μας είναι ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει και οικονομικά στο πρόγραμμα. Αυτό που είχε προαναγγείλει το ΔΝΤ τον περασμένο Μάιο, το διατράνωσε τώρα εκ νέου» είπε. Ύστερα από αυτή τη διαβεβαίωση, πρόσθεσε, σχεδιάζουμε σε αυτή τη βάση την συνέχιση του προγράμματος.

Εις μάτην παρέπεμπαν οι δημοσιογράφοι στη σημερινή κυβερνητική συνέντευξη τύπου, κατά την οποία μίλησε ο κ.Κόλμπεργκ, στο γεγονός ότι ο κ.Σοιμπλε φάσκει και αντιφάσκει τελευταία στις δηλώσεις του σχετικά με την Ελλάδα και το ΔΝΤ. «Οι απαντήσεις του υπουργού δεν εμπεριέχουν καμιά αντίφαση» είπε. «Ήταν απαντήσεις σε υποθετικές ερωτήσεις».

Η επωδός του: «Έχουμε ένα πρόγραμμα και με αυτό θέλουμε να πορευθούμε και στο μέλλον».