Δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η συζήτηση για το πότε θα αρχίσει η ΕΚΤ τη σύσφιξη της πολιτικής της, καθώς προς το παρόν «ο πληθωρισμός δεν είναι αρκετά ισχυρός» δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, στο CNBC από το Νταβός της Ελβετίας.

«Θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε σε σταδιακή κατάργηση (σ.σ. του προγράμματος αγοράς ομολόγων) όταν θα πρέπει να το κάνουμε. Και ακόμα δεν πρέπει να το κάνουμε» δήλωσε ο ίδιος. «Η συζήτηση αυτή θα έλθει» πρόσθεσε, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει ξεκινήσει διότι «ο πληθωρισμός δεν είναι αρκετά ισχυρός».

Η ΕΚΤ έχει δεχθεί κριτική για το ότι διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά για μεγάλο διάστημα. Μεγάλο μέρος της κριτικής έχει προέλθει από τη Γερμανία, όπου ο πληθωρισμός είναι σημαντικά υψηλότερος σε σχέση με την ευρωζώνη, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.

«Γνωρίζω ότι ο κ. Σόιμπλε δίνει μεγάλη αξία στην ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Δεν ανησυχώ πολύ για αυτό» δήλωσε ο Κερέ αναφερόμενος στα σχόλια του γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της.

«Αυτό που πραγματικά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι η εντολή μας είναι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης» πρόσθεσε ο Κερέ. Η εντολή της ΕΚΤ είναι να διατηρηθεί ο πληθωρισμός κοντά στο 2%, σημειώνει το CNBC. Τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 1,1% τον Δεκέμβριο και στο 1,7% στη Γερμανία.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του Brexit, ο Μπ.Κερέ τόνισε ακόμη ότι οι οίκοι εκκαθάρισης συναλλαγών σε ευρώ που αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Λονδίνο θα μπορούσαν να παραμείνουν στη βρετανική πρωτεύουσα μόνο εάν το νέο πλαίσιο είναι «αρκετά ισχυρό». Αλλά, προς το παρόν, μία τέτοια πιθανότητα ακούγεται «δύσκολη», πρόσθεσε.

«Εάν το νέο πλαίσιο είναι αρκετά ισχυρό, ναι» δήλωσε αναφορικά με την πιθανότητα να παραμείνουν οι οίκοι αυτοί στο Λονδίνο μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. «Δεν γνωρίζω εάν αυτό είναι δυνατόν, δεν το γνωρίζω. Ακούγεται δύσκολο» συνέχισε.

Το μέλλον του βρετανικού χρηματοπιστωτικού κλάδου έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit. Η εκκαθάριση συναλλαγών σε ευρώ αποφέρει πολλά έσοδα στο Σίτι του Λονδίνου, ωστόσο οι οίκοι αυτοί μπορούν να λειτουργούν εκτός της ευρωζώνης διότι ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εξηγεί το CNBC.

«(Η ενιαία αγορά) είναι ένα πλαίσιο κανόνων για να προστατεύει τους επενδυτές, είναι ένα πλαίσιο κανόνων για να προστατεύει τους καταναλωτές, ένα πλαίσιο κανόνων για να διασφαλίζει ισότιμο ανταγωνισμό ανάμεσα στους θεσμούς και ένα πλαίσιο κανόνων για να επιτυγχάνεται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Όταν εξαφανιστεί αυτό, θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιο άλλο πλαίσιο κανόνων θα τα προσφέρει αυτά» δήλωσε ο Κερέ στο CNBC.