Για την ετοιμότητα της ΕΚΤ για ενίσχυση του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού εάν οι προοπτικές γίνουν λιγότερο ευνοϊκές διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι, ενώ επανέλαβε ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένο διάστημα.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική της ΕΚΤ, -που το τελευταίο διάστημα έχει επικριθεί κυρίως από το Βερολίνο- επισήμανε ότι χρειάζεται ακόμη σημαντικός βαθμός διευκολυντικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δομικός πληθωρισμός ακολουθεί πειστική ανοδική πορεία.

Νέα έκκληση απηύθυνε ο Μ.Ντράγκι στις κυβερνήσεις των κρατών-μελών για προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης.

Αμετάβλητα τα επιτόκια της ΕΚΤ

Αμετάβλητα, όπως και αναμενόταν, παρέμειναν τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το κύριο επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 0%, το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στο -0,40%.

«Αναμένουμε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα για μακρά περίοδο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων, που αναμένεται να μειωθούν κατά ένα τέταρτο από τον Απρίλιο, θα μπορούσαν να αυξηθούν ή να παραταθούν εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές.