Την ικανοποίηση του για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο ζήτημα της ολοκλήρωσης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας, Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη συνάντηση ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στις άμεσες προτεραιότητες της χώρας, με κορυφαία την ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη εισόδου για νέες πηγές φυσικού αερίου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο στόχος αυτός εξυπηρετείται από τη δημιουργία ενός εμπορικού κόμβου φυσικού αερίου, μέσω των διασυνδέσεων που υλοποιούνται, όπως, οι αγωγοί TAP και IGB, αλλά και σημείων εισαγωγής, όπως, ο σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που ανήκει στο ΔΕΣΦΑ και το σχεδιαζόμενο πλωτό τέρμιναλ LNG της Αλεξανδρούπολης.

Η διαφοροποίηση της ενεργειακής τροφοδοσίας της περιοχής ενισχύεται και από το σχεδιαζόμενο αγωγό EastMed.

Ο κ. Σταθάκης παρουσίασε, επίσης, τις ενέργειες που προωθούνται για την αναδιοργάνωση της ηλεκτρικής αγοράς, στο πλαίσιο της κοινοτικής νομοθεσίας και των στόχων που έχουν τεθεί για το 2020, υπογραμμίζοντας τη σταθερή δέσμευση της χώρας στην ολοκλήρωση τους εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν ορισθεί.

Ο κ. Κανιέτε, παρουσίασε τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να υπάρξει «Καθαρή Ενέργεια για όλους τους Ευρωπαίους» που περιλαμβάνουν δέσμη βασικών αρχών για τον μετασχηματισμό κρίσιμων παραμέτρων του ενεργειακού τομέα με βασικούς άξονες:

  • την απεξάρτηση από τον άνθρακα, μέσω της αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των ΑΠΕ και της διεσπαρμένης παραγωγής, καθώς και της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών (π.χ. ηλεκτρικά οχήματα και νέες μέθοδοι αποθήκευσης ενέργειας)
  • τη μετατόπιση του κέντρου βάρους των προσεγγίσεων για σημαντικά ζητήματα (όπως η αξιολόγηση της επάρκειας ισχύος, τα σχήματα στήριξης ΑΠΕ, η εκπόνηση σεναρίων επικινδυνότητας για την ασφάλεια εφοδιασμού) από το εθνικό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, μέσω της εναρμόνισης των κανόνων και της ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ τόσο όμορων Διαχειριστών, όσο και εθνικών Ρυθμιστών Αρχών.