Παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, οι δαπάνες της παγκόσμιας αγοράς πληροφορικής θα αυξηθούν εφέτος κατά 2,7% σε σχέση με το 2016. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartner οι καταναλωτές θα ξοδέψουν σε παγκόσμιο επίπεδο περί τα 3,5 τρισ. δολάρια.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι αρχικές προβλέψεις της Gartner έκαναν λόγο για ανάπτυξη 3% αλλά στην πορεία αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους λόγω κυρίως της πολιτικής αβεβαιότητας σε αρκετά σημεία του πλανήτη που επηρεάζει κυρίως τις δημόσιες επενδύσεις.

«Το 2017 θα είναι μια χρονιά ανάκαμψης των δαπανών για το ΙΤ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ορισμένες νέες μεγάλες τάσεις της τεχνολογίας, ήδη, δίνουν θετικές ενδείξεις, όπως το Cloud, το Βlockchainκαι η Τεχνητή Νοημοσύνη. Μάλιστα, η πορεία τους προδιαθέτει για αύξηση των δαπανών για την πληροφορική σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 2,7%. Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα σε κάποιες αγορές έχει καλλιεργήσει μια στάση αναμονής σε επιχειρήσεις, οργανισμούς και δημόσιους φορείς αναφορικά με τις επενδύσεις στην πληροφορική»
εξηγούν οι αναλυτές της Gartner.
Οι ίδιοι δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για την πορεία της αγοράς το 2017, με τον προβληματισμό τους να συνδέεται με την παγκόσμια πολιτική αβεβαιότητα. Οπως διευκρινίζουν, αφενός θα υπάρξουν επιχειρήσεις και καταναλωτές που θα θελήσουν να εκμεταλλευθούν την ψηφιακή πρόκληση, αφετέρου όμως θα υπάρξουν και εκείνοι που θα αναβάλουν ή θα ακυρώσουν επενδύσεις στην πληροφορική.
Αναλυτικά, από τους επιμέρους τομείς της αγοράς, αυτός των συσκευών (PCs, tablets, ultramobiles και κινητά τηλέφωνα) θα παραμείνει στάσιμος το 2017, στα επίπεδα που είχε διαμορφωθεί το 2016, ήτοι στα 589 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner, ένας νέος κύκλος αντικατάστασης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, σε συνδυασμό με την τιμολογιακή πολιτική στον τομέα των ultramobiles, θα βοηθήσει την αγορά να ανακάμψει το 2018. Οι αναλυτές της εταιρείας υπογραμμίζουν ότι στις αναδυόμενες αγορές τα κινητά τηλέφωνα και τα smartphones χρησιμοποιούνται ως βασική υπολογιστική μηχανή και ως εκ τούτου ο αναμενόμενος κύκλος αντικατάστασης θα ξεκινήσει σε αυτές πιο νωρίς απ’ ό,τι στις λεγόμενες «ώριμες» αγορές.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Gartner (IT Spending Forecast: What Will Make Headlines in 2017), η παγκόσμια αγορά των Υπηρεσιών Πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθεί 4,2% το 2017, στα 938 δισ. δολάρια.
Οι επενδύσεις στην «ψηφιακή επιχείρηση», στους «έξυπνους» αυτοματισμούς και στη βελτιστοποίηση των υπηρεσιών με κριτήριο την καινοτομίαθα συνεχίσουν να κατευθύνουν την αγορά. Στον τομέα του Enterprise Software αναμένεται άνοδος της τάξεως του 6,8% το 2017, με την αξία της αγοράς να διαμορφώνεται σε 355 δισ. δολάρια, ενώ στην κατηγορία των Data Centre Systems προβλέπεται βελτίωση κατά 2,6% το τρέχον έτος στα 175 δισ.δολάρια.

HeliosPlus