Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, το ΔΝΤ πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις ανισότητες, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Όταν έχεις μια κρίση ή όταν δέχεσαι πολύ ισχυρά σήματα, όπως αυτά που δεχθήκαμε εμείς από τους ψηφοφόρους που λένε ‘όχι’, είναι αληθινά η στιγμή να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές που έχουμε και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο» δήλωσε η Λαγκάρντ στη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με θέμα πώς η ελίτ μπορεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τις μεσαίες τάξεις.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ διαβεβαίωσε πως «οι οικονομολόγοι υπέστησαν μια ισχυρή ήττα, ιδιαίτερα αυτοί που έλεγαν πως δεν είναι δική τους δουλειά να σκεφτούν (για τις ανισότητες)».

Η ίδια πρόσθεσε πως το ίδιο συμβαίνει και στους κόλπους του ΔΝΤ, αλλά ο θεσμός του οποίου ηγείται «υποχρεώθηκε τώρα να λαμβάνει υπόψη του τη σημασία της ανισότητας και επίσης τη σημασία που έχει η μελέτη της ανισότητας και των απαντήσεων που μπορούν να δοθούν σ’ αυτή».

Μετά το Brexit και τη νίκη του Τραμπ, οι ανισότητες και κυρίως η απώλεια της στήριξης των μεσαίων τάξεων στις ανεπτυγμένες οικονομίες αποτελούν ένα από τα κύρια θέματα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.