Υπηρεσία σύνδεσης στο Διαδίκτυο σε πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων εγκαινιάζουν η Lufthansa και η Austrian Airlines, εκτός από τις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων στις οποίες ήδη οι επιβάτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υψηλής ποιότητας ευρυζωνική σύδνδεση πάνω από τα σύννεφα. Οι επιβάτες θα μπορούν να σερφάρουν, να στείλουν emails, να πραγματοποιήσουν online αγορές και να δουν βίντεο συνεχούς ροής.
Σε πρώτη φάση η υπηρεσία θα είναι δοκιμαστική, εντελώς δωρεάν για τους επιβάτες των ενδοευρωπαϊκών πτήσεων, σε συνολικά δέκα αεροσκάφη, πέντε κάθε εταιρείας. Το περασμένο καλοκαίρι, η Lufthansa έλαβε την πιστοποίηση «Supplemental Type Certificate (STC)» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA ) για τον στόλο των Airbus A320, ολοκληρώνοντας επιτυχώς τις απαραίτητες προεργασίες.
Στη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, μέσα από μεθόδους ανάλυσης της συμπεριφοράς των χρηστών θα συλλεχθούν τα απαραίτητα δεδομένα για την περαιτέρω βελτίωση της υπηρεσίας, πριν από το επίσημο λανσάρισμά της στην αγορά. Στο επόμενο στάδιο εφαρμογής της θα είναι διαθέσιμα τρία πακέτα αξίας 3 ευρώ, 7 ευρώ και 12 ευρώ.
«Είμαι πολύ χαρούμενος που σύντομα θα μπορούμε να προσφέρουμε στους επιβάτες ενδοευρωπαϊκών πτήσεων την υπηρεσία ευρυζωνικής σύνδεσης στο διαδίκτυο, δίνοντάς τους έτσι την ευκαιρία να απολαμβάνουν μια απρόσκοπτη ψηφιακή εμπειρία. Από την έναρξη του Lufthansa Flynet, στόχος μας είναι μέσω της καινοτομίας να προσφέρουμε στους πελάτες μας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας» δήλωσε σχετικά ο κ. Χάρι Χόχμαϊστερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Lufthansa AG και υπεύθυνος Διαχείρισης Κόμβων.
Στο πρώτο τρίμηνο του 2017, περίπου 20 αεροσκάφη της Lufthansa αναμένεται να διαθέτουν την υπηρεσία σύνδεσης στο διαδίκτυο στη διάρκεια της πτήσης, ενώ σταδιακά και μέχρι τα μέσα του 2018 το σύνολο του στόλου των A320 της αεροπορικής εταιρείας πρόκειται να εξοπλιστεί με αυτήν την προηγμένη τεχνολογία. Η εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού στο σύνολο των 31 αεροσκαφών της Austrian Airlines έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος Απριλίου του 2017.
Ομοίως, η Εurowings (επίσης μέλος του Ομίλου Lufthansa) εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει να προσφέρει την υπηρεσία σύνδεσης στο Ιnternet εν πτήσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2017, ενώ και τα 69 αεροσκάφη του στόλου της θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό έως το καλοκαίρι του ίδιου έτους.
Από το 2003
Η Lufthansa πραγματοποίησε την πρώτη στον κόσμο εμπορική πτήση με ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο στις 15 Ιανουαρίου 2003. Το 2006 και παρά την αυξανόμενη δημοτικότητά της στο επιβατικό κοινό, η υπηρεσία έπρεπε να διακοπεί, καθώς η Connexion by Boeing έπαυσε τις εμπορικές της δραστηριότητες. Τον Δεκέμβριο του 2010 η Lufthansa έγινε για ακόμη μία φορά η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προσφέρει ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο στις διηπειρωτικές πτήσεις. Από τον Ιούνιο του 2015 το FlyNet είναι διαθέσιμο και στα 107 αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων του στόλου της Lufthansa, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο παγκοσμίως στόλο αυτής της κατηγορίας με σύνδεση στο διαδίκτυο εντός των αεροσκαφών.
Με την προσθήκη του Boeing 777 στον στόλο της, η Swiss, μέλος του Ομίλου Lufthansa, ξεκίνησε επίσης να προσφέρει υπηρεσίες Internet στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο παροχής των ανάλογων υπηρεσιών και στις πτήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων της εταιρείας.

Αναλυτική παρουσίαση υπηρεσιών
Οι επιβάτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο μέσω wi-fi χρησιμοποιώντας τις δικές τους φορητές συσκευές. Εκτός από τη δυνατότητα βασικής πλοήγησης και ανταλλαγής email, άλλες πιο εξελιγμένες εφαρμογές, όπως βίντεο συνεχούς ροής, θα είναι επίσης διαθέσιμες. Τρία διαφορετικά πακέτα της υπηρεσίας θα είναι διαθέσιμα για το επιβατικό κοινό: το FlyNet Message με τιμή 3 ευρώ, το FlyNet Surf με τιμή 7 ευρώ και το FlyNet Stream με τιμή 12 ευρώ (τιμές ανά πτήση). Το FlyNet Message επιτρέπει μόνο υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως emails, και τις εφαρμογές WhatsApp και iMessage. Το FlyNet Surf δίνει τη δυνατότητα πλοήγησης στο Internet, ενώ με το FlyNet Stream είναι δυνατή η μετάδοση δεδομένων συνεχούς ροής (streaming). Οι ταξιδιώτες θα μπορούν να αγοράζουν το πακέτο της επιλογής τους μέσω πιστωτικής κάρτας ή άλλων υπηρεσιών πληρωμής, όπως το PayPal.
Η νέα αυτή υπηρεσία από τη Lufthansa και τον τεχνολογικό της συνεργάτη Inmarsat βασίζεται στην εξελιγμένη ευρυζωνική δορυφορική τεχνολογία (Ka-band) και προσφέρει ομαλή και αξιόπιστη κάλυψη στις πτήσεις κοντινών και μεσαίων αποστάσεων μέσω του δικτύου Global Xpress της Inmarsat. Η Inmarsat, συνεργάτης της Deutsche Telekom, θα είναι και ο πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου προς τους επιβάτες.