Εγκρίθηκε το απόγευμα της Τρίτης, από την έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, η διαδικασία για τη δεύτερη φάση απόσχισης του ΑΔΜΗΕ, με τη δημιουργία της εταιρείας συμμετοχών η οποία θα ελέγχει το 51% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες που είχαν εκφράσει ενστάσεις ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις για το κοινοπρακτικό δάνειο προς την Επιχείρηση με επιστολή τους γνωστοποίησαν ότι συμφωνούν με τη διαδικασία καθώς θα παρασχεθούν πρόσθετες εξασφαλίσεις με την εκχώρηση απαιτήσεων της ΔΕΗ έναντι εταιρικών πελατών ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Το χρονικό της εμπλοκής

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ ανήκει εξολοκλήρου στη ΔΕΗ. Βάσει του νομοθετημένου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας, η ΔΕΗ θα πουλήσει το 24% του διαχειριστή στην κινεζική State Grid προς 320 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να μεταβιβάσει δωρεάν το υπόλοιπο 51% της εταιρίας στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ μέσω εταιρίας συμμετοχών.

Το υπόλοιπο 25% θα διατεθεί και αυτό στο Δημόσιο έναντι ανταλλάγματος, που μένει να προσδιοριστεί.

Οι μέτοχοι επρόκειτο να εγκρίνουν στις 12 Ιανουαρίου την σύσταση εταιρίας συμμετοχών και την μεταβίβαση σε αυτή του 51% του ΑΔΜΗΕ. Αλλά η συνέλευση αναβλήθηκε για την Τρίτη μετά από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ, βασικού μετόχου της ΔΕΗ, λόγω ανησυχιών που εξέφρασαν οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες που δανειοδοτούν την επιχείρηση.

Η συνέλευση της Τρίτης επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11:00 ώρα Ελλάδος, αλλά αναβλήθηκε για τις 18:00, πάλι μετά από αίτημα του έτερου βασικού μετόχου, του ελληνικού Δημοσίου.

Η Πειραιώς, η Εθνική, η Eurobank και η Alpha έστειλαν την περασμένη εβδομάδα στο υπουργείο Οικονομικών επιστολή με την οποία εξέφραζαν την ανησυχία τους για το σχέδιο απόσχισης, αναφέροντας ότι η διάθεση ενός σημαντικότατου περιουσιακού στοιχείου τη ΔΕΗ άνευ ανταλλάγματος θίγει συμβατικά τους δικαιώματα.

Οι τράπεζες έχουν χορηγήσει κοινοπρακτικό δάνειο 2,2 δισ. ευρώ στη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ έχει αποπληρώσει ήδη 600 περίπου εκατομμύρια αυτού του δανείου και αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται την χορήγηση επιπλέον δανείου 200 εκατ. ευρώ.

Στην επιστολή τους, οι τράπεζες επιφυλάσσονται της εξέτασης τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της ΔΕΗ, χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης συναντήθηκαν με εκπροσώπους των τραπεζών την περασμένη εβδομάδα και συμφώνησαν να ληφθούν συγκεκριμένες ενέργειες για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση του συμφωνημένου σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, οι οποίες όμως χρειάζονται τεχνική και νομική επεξεργασία.