Σε στρατηγική συνεργασία με τη βουλγαρική εταιρεία International Power Supply (IPS), κατασκευάστρια του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid), Exeron προχωρεί η ΜΕΤΚΑ.

Ειδικότερα, η METKA θα αποκτήσει στην IPS μερίδια 10% μέσω αύξησης κεφαλαίου κατά 10 εκατ. ευρώ, δίνοντας στην εταιρεία τη δυνατότητα να επεκτείνει την παραγωγική της ικανότητα, καθώς επίσης και να αναπτύξει περαιτέρω την ηγετική θέση της στην παγκόσμια αγορά των εφαρμογών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid).
Οι εφαρμογές off-grid (εκτός δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος) αντιπροσωπεύουν ένα ταχέως αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας αγοράς παραγωγής ενέργειας, που βασίζεται στη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας και των τιμών των ηλιακών φωτοβολταϊκών και της αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρίες. Στις σημαντικές αυτές εφαρμογές, συγκαταλέγονται οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές, οι απομακρυσμένες λύσεις ηλεκτροδότησης στο χώρο της παραγωγής πετρελαίου και αερίου και των αντίστοιχων αγωγών, καθώς επίσης η ηλεκτροδότηση των κοινοτήτων που δεν έχουν πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο (off-grid).
Επιπλέον, η METKA έχει αποκτήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα του συστήματος Exeron σε αρκετές από τις υπάρχουσες, καθοριστικής σημασίας, αγορές που δραστηριοποιείται, καθώς και το δικαίωμα προαιρετικής απόκτησης επιπλέον μεριδίου 10% με τον ίδιο μηχανισμό και εισφορά σε μετρητά, ενώ η IPS και η METKA θα αναζητήσουν από κοινού σημαντικές ευκαιρίες ανά τον κόσμο, στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid).
Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Exeron είναι ένα ολοκληρωμένο, αρθρωτό σύστημα μετατροπής ενέργειας το οποίο αναπτύχθηκε και κατασκευάζεται από την IPS για εφαρμογές ενέργειας εκτός δικτύου (off-grid). Το σύστημα προσφέρει έξυπνη αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας (ηλιακά φωτοβολταϊκά, ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη ντίζελ, σύνδεση σε δίκτυο) και προηγμένη διαχείριση συσσωρευτών για την εξασφάλιση της βέλτιστης χρήσης των διαθέσιμων πόρων. Ο αρθρωτός σχεδιασμός κατανομής φορτίου του Exeron και η τεχνολογία hot plug καθιστά το σύστημα εύκολο στη συντήρηση και πολύ αξιόπιστο κατά τη λειτουργία του.