Ως τις 3.30 το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής τα μάτια όλων ήταν στραμμένα στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων. Πληροφορίες, εκτιμήσεις, φήμες, αλλά και προσδοκίες υποστήριζαν πως επρόκειτο να εκδοθεί η δικαστική απόφαση με την οποία θα άναβε το «πράσινο φως» για την έγκριση του σχεδίου διάσωσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, κατ’ ουσίαν της εξαγοράς της από τον όμιλο Σκλαβενίτη.
Επί ματαίω όμως… Χάθηκε και η δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου.
Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η δικαστική απόφαση επρόκειτο να εκδοθεί στις 5 Δεκεμβρίου και μόλις εκείνη την ημέρα ορίστηκε ο… εισηγητής της υπόθεσης, ο οποίος έπρεπε να μελετήσει μια δικογραφία 70.000 σελίδων.

Ο χρόνος τελειώνει
Δεν είναι υπερβολή, τονίζουν πηγές της αγοράς μιλώντας προς «Το Βήμα», ότι όλοι, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, με «κομμένη την ανάσα» αναμένουν τη δικαστική απόφαση με την οποία θα εγκρίνεται το σχέδιο διάσωσης της συμφωνίας.
Τα περιθώρια πλέον έχουν στενέψει απελπιστικά. Η κλεψύδρα του χρόνου εξαντλείται. Η 14η Φεβρουαρίου, η οποία σύμφωνα με το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί από τις τράπεζες και τους δύο επιχειρηματικούς ομίλους είναι η ημερομηνία deadline, έχει έλθει πολύ κοντά.
Και εκτός από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας οι οποίες άμεσα ή έμμεσα διακυβεύονται από την τύχη της συμφωνίας, περί τα 360 εκατ. ευρώ, τα οποία πρόκειται να πέσουν στην αγορά εφόσον εγκριθεί η συμφωνία, θα χαθούν σε διαφορετική περίπτωση.
Τα χρήματα της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έχουν εξαντληθεί με την καταβολή του δώρου των Χριστουγέννων και η πληρωμή του 30% του μισθού του Δεκεμβρίου στους 10.800 εργαζομένους της Μαρινόπουλος ΑΕ είναι επιπλέον έμμεση χρηματοδότηση από τον όμιλο Σκλαβενίτη –καταβλήθηκε από τις εισπράξεις των πωλήσεων οι οποίες δεν αποδόθηκαν -, η οποία δεν προβλεπόταν από καμία συμφωνία και αποτελούσε αποκλειστικά πρωτοβουλία της οικογένειας Σκλαβενίτη.

Σε αμφισβήτηση
Επί της ουσίας, τονίζουν οι ίδιες πηγές, τίθεται σε αμφισβήτηση η μεγαλύτερη προσπάθεια διάσωσης επιχείρησης στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών και οι έμμεσες παρεμβάσεις επί του θέματος –προ εβδομάδων του υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη και προ ημερών του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας κ. Ανδρέα Νεφελούδη –αναδεικνύουν αν μη τι άλλο την κυβερνητική αγωνία, και κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου, μη «σκάσει στα χέρια του» η «βόμβα» της Μαρινόπουλος ΑΕ.
Παράλληλα η αγορά του λιανεμπορίου, και κυρίως οι βασικοί ανταγωνιστές του ομίλου Σκλαβενίτη, συνεχίζει έναν πρωτοφανή «πόλεμο τιμών» στην προσπάθειά της να διατηρήσει τα μερίδια που κατόρθωσε να αποκτήσει στη διάρκεια του 2016 και ιδιαίτερα να «μπετονάρει» τη συνήθεια των καταναλωτών, έτσι ώστε όταν τελικώς προχωρήσει η συμφωνία της εξαγοράς της Μαρινόπουλος το επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή και το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες πωλήσεις να αμφισβητηθεί εν τοις πράγμασι.
Πάντως η αγορά του λιανεμπορίου πέρυσι έχασε περίπου 7%, το οποίο όμως δεν πρόκειται να φανεί στους ισολογισμούς των σουπερμάρκετ, λόγω της κατάρρευσης της Μαρινόπουλος ΑΕ, αντιθέτως θα αποτυπωθεί στους ισολογισμούς των προμηθευτικών επιχειρήσεων.
«Χαμηλές πτήσεις»

Αλλά και στις πρώτες εβδομάδες του νέου χρόνου η αγορά συνεχίζει τις «χαμηλές πτήσεις», αν και συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2016 οι πωλήσεις των αλυσίδων εμφανίζονται ανοδικές, δεδομένου ότι στη σύγκριση πέρυσι υπήρχε ακόμη η Μαρινόπουλος ενώ εφέτος δεν υπάρχει.

Η κατάσταση θα αρχίσει να αλλάζει από τον Ιούλιο και μετά –τότε οι ρυθμοί ανάπτυξης θα εμφανίζονται ακόμα και πτωτικοί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ