Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να εκπέσουν από την ανώτατη βαθμίδα πιστοληπτικής αξιολόγησης αν ο Ντόναλντ Τραμπ εφαρμόσει ως πρόεδρος τις υποσχέσεις που έχει δώσει προεκλογικά για δραστική μείωση των φόρων. Την απειλή διατύπωσε ο οίκος Fitch την Πέμπτη, την ώρα που η Γουόλ Στριτ έπεφτε θορυβημένη από τις ανεπαρκείς εξηγήσεις που έδωσε ο Τραμπ αναφορικά με τη μέθοδο, τους τρόπους και τα μέσα ενίσχυσης της αναπτυξιακής διαδικασίας κατά την προεδρική θητεία του που ξεκινά στις 20 Ιανουαρίου.
«Βλέπουμε ότι οι μεσοπρόθεσμες πιέσεις σε ό,τι αφορά την πορεία των αμερικανικών επιτοκίων κλιμακώνονται. Και πριν ακόμη από τις εκλογές οι ΗΠΑ είχαν το υψηλότερο δημόσιο χρέος από κάθε χώρα με τριπλό Α. Αν προσθέσουμε σε αυτό τα σχέδια του Τραμπ να μειώσει τη φορολόγηση κατά 6,2 τρισ. δολάρια τα επόμενα 10 χρόνια διαπιστώνουμε ότι το αποτέλεσμα της πολιτικής του νέου προέδρου θα είναι να αυξηθεί κατά 33% το αμερικανικό χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ» δήλωσε ο Εντ Πάρκερ, στέλεχος και ερευνητής της Fitch, στην ετήσια διάσκεψη που πραγματοποίησε ο οίκος αξιολόγησης στο Λονδίνο.
Ο Πάρκερ εξήγησε ότι βραχυπρόθεσμα ο Τραμπ δεν συνιστά απειλή για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ καθώς η χώρα συνεχίζει να επωφελείται από το γεγονός ότι το δολάριο παραμένει μακράν το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Μακροπρόθεσμα, όμως, η δραστική μείωση της φορολόγησης φυσικών και νομικών προσώπων, που έχει υποσχεθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος, θα συμβάλει στην εκτίναξη του αμερικανικού χρέους ακόμη υψηλότερα από τα σημερινά, υψηλά επίπεδα.
Με δημόσιο χρέος 19,8 τρισ. δολάρια που αντιστοιχούν στο 104,2% του ΑΕΠ οι ΗΠΑ βρίσκονται στην ενδέκατη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών αναφορικά με το χρέος τους ως ποσοστό του ΑΕΠ –τα στοιχεία αφορούν τον Δεκέμβριο του 2016. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ιαπωνία με χρέος 229,2% του ΑΕΠ της και στη δεύτερη η Ελλάδα με 176,9%. Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται η Ιταλία (4η με χρέος 132,7%), η Πορτογαλία (5η με χρέος 129%), η Κύπρος (8η με 108,9%), το Βέλγιο (9ο με 106%) και η πάμπλουτη Σιγκαπούρη στη 10η θέση με χρέος 104,7%.
Οι ΗΠΑ έχουν μεν αξιολόγηση ΑΑΑ από τους οίκους Fitch και Moody’s, ο τρίτος όμως μείζων και με παγκόσμια επιρροή οίκος Standard and Poor’s έχει αναθεωρήσει την αξιολόγησή του σε ΑΑ+. Η υποβάθμιση από την Standard and Poor’s έγινε τον Αύγουστο του 2011 έπειτα από 70 χρόνια κατά τα οποία ο οίκος διατηρούσε το τριπλό Α στην αξιολόγηση της αμερικανικής οικονομίας.


Και η Τουρκία στο στόχαστρο

Ο Εντ Πάρκερ της Fitch αποκάλυψε τους «στόχους» του οίκου την καινούργια χρονιά. Είπε ότι το 2017 δύο είναι οι αναδυόμενες οικονομίες που κινδυνεύουν με υποβάθμιση της πιστοληπτικής τους ικανότητας: η Νότια Αφρική και η Τουρκία. Αμφότερες οι οικονομίες βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, μια βαθμίδα δηλαδή προτού τα ομόλογά τους χαρακτηριστούν «σκουπίδια» με αρνητική, μάλιστα, προοπτική.
Ειδικότερα για την Τουρκία, ο Πάρκερ αποκάλυψε ότι πιθανώς να υποβαθμιστεί στην αξιολόγηση του οίκου που θα γίνει στις 27 Ιανουαρίου. Αιτία, όπως εύκολα φαντάζεται κανείς, η πολιτική περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κυβέρνηση της Αγκυρας.
«Η απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος δημιουργεί έναν κυκεώνα πολιτικών κινδύνων και απειλών για την Τουρκία. Αυτοί οι κίνδυνοι και οι απειλές φοβούμαστε ότι θα επηρεάζουν όλο και περισσότερο την αναπτυξιακή διαδικασία και τα δημόσια οικονομικά της χώρας» εξήγησε ο αναλυτής της Fitch.
Οι αξιολογήσεις των τριών οίκων διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού των εθνικών οικονομιών.

HeliosPlus