Συνέντευξη με τον εντεταλμένο σύμβουλο της βιομηχανίας κ. Σ. Δοδόπουλο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της συνεταιριστικής και ακριτικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ κ. Ηλίας Σεϊτανίδης, αγρότης που γεννήθηκε το 1929 και συνεχίζει να ανεβαίνει με ευκολία σκαλοπάτια και λόφους, πληροφόρησε τους έλληνες καταναλωτές για το νέο τσιγάρο με βιολογικό ­ όπως σημείωσε ­ φίλτρο που θέτει από σήμερα σε κυκλοφορία η βιομηχανία, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν έχει βάλει ποτέ στο στόμα του τσιγάρο. «Για όσους όμως δεν μπορούν να το κόψουν και με στόχο μια μεγαλύτερη προστασία της υγείας τους, βγάλαμε αυτό το νέο τσιγάρο», τόνισε, συνιστώντας ταυτόχρονα σε όλους τους συνομιλητές του να πάρουν τη μεγάλη απόφαση και να το κόψουν. Ενας από τους… σταθερούς καπνιστές, ο εντεταλμένος σύμβουλος της καπνοβιομηχανίας κ. Σοφοκλής Δοδόπουλος, είναι ένας από τους ενθουσιώδεις υποστηρικτές της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας της θρακιώτικης καπνοβιομηχανίας. Ανήκει στην κατηγορία εκείνων που δεν μπόρεσαν ως σήμερα να σταματήσουν το τσιγάρο.


Οπως και ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ, έτσι και ο κ. Δοδόπουλος και τα άλλα στελέχη, αλλά και οι εργαζόμενοι της εταιρείας, όπως και οι υπεύθυνοι της Αγροτικής Τράπεζας που συμμετέχει ενεργά στη διοίκηση και στηρίζει οικονομικά τη βιομηχανία, αγωνιούν για την υποδοχή που θα συναντήσει το νέο τσιγάρο, που τέθηκε σε κυκλοφορία στην ελληνική αγορά από 1ης Φεβρουαρίου 1997. Γύρω από τη σύμπραξη της εταιρείας ΣΕΚΑΠ ΑΕ και της ομάδας επιστημόνων – ερευνητών που ανέπτυξαν το νέο βιολογικό, όπως τονίζουν, φίλτρο έχουν υπάρξει μερικές ανακοινώσεις. Οι ερευνητές, από την πλευρά τους, έπεισαν κατ’ αρχήν τους ιθύνοντες της εταιρείας ΣΕΚΑΠ ΑΕ. Πρόκειται, όπως είναι γνωστό, για ομάδα επιστημόνων – ερευνητών, επικεφαλής της οποίας έχει τεθεί ο καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Σταυρίδης. Το νέο φίλτρο προστατεύει πολύ περισσότερο τους καπνιστές, ήταν το συμπέρασμά τους. Σε υπό σύσταση ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία Bio-Filter ΑΕ έχει συμφωνηθεί να συμμετέχουν οι επιστήμονες – ερευνητές με 52% και η καπνοβιομηχανία με 48%. Η ΣΕΚΑΠ είναι η πρώτη ­ και ελπίζει όχι η τελευταία… ­ καπνοβιομηχανία που χρησιμοποιεί το νέο αυτό φίλτρο με το νέο τσιγάρο «BF», που προς 550 δρχ. το πακέτο.


­ Ποια είναι αλήθεια η οικονομική σημασία αυτού που ονομάζετε βιολογικό φίλτρο;


«Για την εταιρεία μας η βιομηχανική αξιοποίηση αυτού του φίλτρου οπωσδήποτε θα είναι καθοριστική και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή γι’ αυτήν. Η ίδια όμως ευκαιρία δίδεται και για όλες τις άλλες καπνοβιομηχανίες, αφού και αυτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν το βιολογικό φίλτρο. Θα έλεγα ότι και για ολόκληρο το κύκλωμα καπνού – τσιγάρου η βιομηχανική παραγωγή αυτού του φίλτρου θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η προσφερόμενη προστασία των ενεργητικών και παθητικών καπνιστών θα αποτελέσει μια απάντηση στην υστερική πλέον και οργανωμένη αντικαπνιστική εκστρατεία, που οδηγεί βέβαια και στη δραστική μείωση και προοδευτική εξαφάνιση της καπνοκαλλιέργειας».


­ Πώς η ΣΕΚΑΠ συνεργάστηκε και αποδέχτηκε τα συμπεράσματα της επιστημονικής – ερευνητικής ομάδας;.


«Στην πρώτη συνάντησή μας με τους ερευνητές, υπήρχε η σχετική επιφυλακτικότητα από μέρους μας. Ο πρόεδρος της ΣΕΚΑΠ ήταν ο πλέον αισιόδοξος. Εγώ προσέτρεξα στην ιστορία του κοινού φίλτρου που, όταν πριν από πολλά χρόνια από τις μεγάλες καπνοβιομηχανίες υπήρχε επιφυλακτικότητα ως προς την αποτελεσματικότητα της βιομηχανικής εφαρμογής του, κερδισμένη βγήκε η καπνοβιομηχανία που πρώτη εφάρμοσε το συμβατικό εκείνο φίλτρο. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με όσα στην πορεία πληροφορηθήκαμε, εξάλειψε και τις δικές μου επιφυλάξεις ­ πολύ περισσότερο όταν το συγκεκριμένο βιολογικό φίλτρο βασίζεται σε επιστημονικές έρευνες γνωστών καθηγητών. Ετσι αρχίσαμε τη χρηματοδότηση των ερευνών και καταλήξαμε στη συνεργασία μαζί τους ιδρύοντας μια εταιρεία στην οποία η ΣΕΚΑΠ συμμετέχει κατά το ήμισυ περίπου με σκοπό τη βιομηχανική εφαρμογή του φίλτρου όχι μόνο από την εταιρεία μας, αλλά και από οποιονδήποτε άλλον θελήσει. Μάλιστα δεσμευτήκαμε ως διοίκηση ότι τα έσοδα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εκμετάλλευση θα διατεθούν, όσα αφορούν τη ΣΕΚΑΠ, για τη βιολογική καλλιέργεια του καπνού ώστε εν καιρώ να προκύψουν ποικιλίες απαλλαγμένες κατά το δυνατόν από βλαβερές ουσίες».


­ Ποια είναι όμως η τρέχουσα κατάσταση της ΣΕΚΑΠ καθώς η εταιρεία κυκλοφορεί το νέο τσιγάρο «BF», από το οποίο φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες;


«Οσοι παρατηρούν τις εξελίξεις στην ελληνική βιομηχανία και αγορά του τσιγάρου γνωρίζουν ότι στα 3-4 τελευταία χρόνια η ΣΕΚΑΠ υλοποίησε και συνεχίζει ένα αξιόλογο επιχειρηματικό, οικονομικό και οργανωτικό έργο. Το έργο αυτό αφορά πρώτα – πρώτα στην ανανέωση και στον εκσυγχρονισμό όλου του εργοστασίου, πράγμα που γίνεται με την υλοποίηση ενός μεγάλου, ύψους 3,5 δισ. δρχ., επιχορηγούμενου κατά 62%-65% επενδυτικού προγράμματος. Επίσης, με τη θέσπιση και εφαρμογή οργανωτικών και χρηματοοικονομικών κανόνων, καθώς και διαφανών διαδικασιών που αφορούν όλες τις βασικές λειτουργίες της εταιρείας. Το έργο προωθείται παράλληλα με την προβολή της εταιρείας τόσο στο εσωτερικό όσο και κυρίως στο εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στα Βαλκάνια και στα παρευξείνια κράτη, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική. Ολα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την υλοποίηση συμφωνίας αναδιάρθρωσης των οφειλών που έγινε με την Αγροτική Τράπεζα, συνετέλεσαν ώστε να συμψηφιστούν με κέρδη πολλών εκατομμυρίων οι συσσωρευμένες ζημιές προηγουμένων ετών και στην εντυπωσιακή ενίσχυση του κυκλοφορούντος ενεργητικού, που ενώ ως το 1993 δεν επαρκούσε για να καλύψει τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, σήμερα παρουσιάζει θετικό υπόλοιπο 4 και πλέον δισ. δρχ. Το μετοχικό κεφάλαιο έχει αυξηθεί κατά 650 εκατ. δρχ. και προέκυψαν για πρώτη φορά πραγματικά κέρδη, παράλληλα με βελτίωση πολλών οικονομικών αριθμοδεικτών της εταιρείας. Η ΣΕΚΑΠ έχει να επιδείξει μια εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, που από 480 τόνους το 1994 έφθασαν το 1995 στους 890 τόνους για να ανέλθουν το 1996 σε 1.150 τόνους. Σε συνεργασία με μια ομάδα ερευνητικών – πανεπιστημιακών καθηγητών η εταιρεία αποφάσισε εξάλλου, όπως προαναφέραμε, να αξιοποιήσει τη μοναδική εφεύρεση που σχετίζεται με την παραγωγή τσιγάρου με βιολογικό φίλτρο. Το γεγονός αυτό πιστεύουμε θα αποτελέσει τομή στην ιστορία του τσιγάρου και θα σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την εταιρεία μας».


Ο κ. Σ. Δοδόπουλος περιγράφει το νέο φίλτρο: «Οπτικά το φίλτρο αυτό αποτελείται από τρία μέρη. Η μία πλευρά του αποτελείται από ένα κομμάτι κοινού φίλτρου, στη μέση υπάρχουν κόκκοι ενεργού άνθρακα εμποτισμένοι με βιολογικές ουσίες και το άλλο τμήμα αποτελείται από ένα άλλο κομμάτι κοινού φίλτρου στο οποίο έχει γίνει διασπορά του ίδιου βιολογικού υλικού. Σε εμφάνιση είναι το ίδιο με τα συμβατικά. Θυμίζω ότι ο καθηγητής Φυσιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ι. Σταυρίδης έχει τονίσει πως βασικό συστατικό του βιολογικού φίλτρου είναι η αιμοσφαιρίνη, η οποία βρίσκεται μέσα στους διαύλους ενεργού άνθρακα σε προκαθορισμένες συνθήκες υγρασίας και ΡΗ. Τα συστατικά του, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των εφευρετών του νέου φίλτρου σε διεθνές επιστημονικό συνέδριο και με βάση τα στοιχεία που έχει η ΣΕΚΑΠ, προστατεύουν αποτελεσματικά τόσο από τη στερεά φάση (πίσσα) του καπνού όσο και από την αέρια (ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, μονοξείδια του αζώτου και τα παράγωγά του κλπ.), χωρίς να αλλοιώνουν τη γεύση του τσιγάρου και τα αρωματικά στοιχεία του. Φυσικά η ΣΕΚΑΠ έκανε μεγάλες επενδύσεις ώστε να είναι σε θέση και από 1ης Φεβρουαρίου να προτείνει στους καπνιστές ένα νέο τσιγάρο με το βιολογικό φίλτρο».