από metereologos.gr
Τρίτη 22 Μαΐου 2018
 
 

Στάσιμη η αγορά υπολογιστών, tablets και κινητών το 2017

Χαμηλά οι πωλήσεις λόγω κορεσμού της αγοράς και έλλειψης καινοτομιών
Στάσιμη η αγορά υπολογιστών, tablets και κινητών το 2017
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Στασιμότητα αναμένεται να κυριαρχήσει στην αγορά των PCs, tablets, ultramobiles και κινητών τηλεφώνων το 2017 σε παγκόσμιο επίπεδο. Στα επίπεδα του 2016 εκτιμάται ότι θα κινηθεί η αγορά των συσκευών αυτών το 2017 ενώ ενδέχεται να υπάρξει βελτίωση από το 2018, σε συγκεκριμένες όμως προϊοντικές κατηγορίες. Οι συνδυασμένες πωλήσεις του κλάδου των συσκευών το 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν σε επίπεδα ελαφρώς άνω των 2,3 δισ., επίδοση αντίστοιχη με αυτήν που πέτυχε η αγορά και κατά τη χρήση που μόλις ολοκληρώθηκε. Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gartner, υπήρχαν σχεδόν 7 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα, tablets και ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε χρήση σε όλο τον κόσμο προς το τέλος του 2016.

Η εταιρεία προβλέπει ότι οι πωλήσεις του κλάδου των συσκευών θα αρχίσουν να βελτιώνονται σταδιακά από το 2018, αν και η ανάπτυξη δεν αναμένεται να αφορά το σύνολο του κλάδου αλλά συγκεκριμένες προϊοντικές κατηγορίες, όπως τα ultramobiles και τα κινητά τηλέφωνα. Για την ακρίβεια, η Gartner εκτιμά ότι οι πωλήσεις συσκευών θα ανέλθουν στα επίπεδα των 2,4 δισ., τόσο το 2018 όσο και το 2019.

«Η παγκόσμια αγορά συσκευών βρίσκεται σε στασιμότητα. Οι αποστολές των κινητών τηλεφώνων αυξάνονται μόνο στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας - Ειρηνικού, ενώ η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών μόλις άγγιξε το χειρότερό της σημείο» αναφέρουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα με τους ίδιους, η φθίνουσα ανάπτυξη των πωλήσεων οδηγεί σε στασιμότητα και όσον αφορά τις μέσες τιμές πώλησης που έχουν, επίσης, αρχίσει να «λιμνάζουν», αφενός λόγω του κορεσμού της αγοράς και αφετέρου λόγω της έλλειψης μεγάλων καινοτομιών σε επίπεδο συσκευών.

«Οι καταναλωτές έχουν λιγότερους λόγους να αναβαθμίσουν παραδοσιακές συσκευές όπως τα κινητά ή να αγοράσουν νέες. Επιδιώκουν πιο "φρέσκες" εμπειρίες που προσφέρουν αναδυόμενες κατηγορίες, όπως οι εικονικοί προσωπικοί βοηθοί ή τα wearables».

Πάντως, η  ανάλυση της Gartner επισημαίνει ότι η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών θα επηρεαστεί θετικά από έναν κύκλο αντικατάστασης συσκευών, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη το 2018. Σύμφωνα με τους ίδιους, πάντως, η ανάπτυξη δεν θα προέλθει από τις παραδοσιακές συσκευές αλλά από αναπτυσσόμενες κατηγορίες, όπως τα ultramobiles.

Η αγορά της κινητής τηλεφωνίας επίσης θα επωφεληθεί από τις αντικαταστάσεις, αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές στη δραστηριότητα αντικατάστασης μεταξύ ώριμων και αναδυόμενων αγορών. «Οι άνθρωποι στις αναδυόμενες αγορές εξακολουθούν να βλέπουν τα smartphones ως κύρια υπολογιστική συσκευή και προβαίνουν στην αντικατάστασή τους πιο τακτικά από ό,τι οι καταναλωτές στις ώριμες αγορές» σχολιάζουν σχετικά. 
Σε αυτό το πλαίσιο σύμφωνα με τους αναλυτές, οι κατασκευαστές, σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν αρχίσει να εστιάζουν την προσοχή τους στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες συσκευών. Αυτό ωστόσο απαιτεί μια συνολική αναθεώρηση της στρατηγικής με μετατόπιση από μια «hardware-focused» λογική σε μια «value-added service» προσέγγιση. Σε αυτήν ακριβώς τη μετατόπιση θα στηριχθούν και τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα που θα προκύψουν στον κλάδο, με συνέργειες και συνεργασίες μεταξύ κατασκευαστών και παρόχων υπηρεσιών.


HeliosPlus
Οικονομία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (1)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ελάτε τώρα... | 12/01/2017 14:11
  όλοι μαζί να βοηθήσουμε την αναξιοπαθούσα βιομηχανία με το να εγκαταλείψουμε αυτό desktop που είναι εντελώς μα εντελώς ντεμοντέ για να μεταβούμε στο cloud...
  γιατί είναι ωραίο να είσαι μοντέρνος...
  απάντηση50
   
-