Εκτίμηση των διαθέσεων των δανειστών αναζητά η ελληνική αντιπροσωπεία, και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης που θα συμμετάσχει στην προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη το απόγευμα συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG), που θα προπαρασκευάσει την σύνοδο του Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου.

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άνοιξε χθες, Τετάρτη, τον κύκλο των επαφών του με ευρωπαίους αξιωματούχους. Στόχος ένας κοινά αποδεκτός συμβιβασμός, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Ο υπουργός Οικονομικών μετέβη την Πέμπτη σε Παρίσι και Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν και τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών θα «δώσει» την παράταση του «κόφτη» για τη διετία 2019-2020 και τη μείωση του αφορολόγητου για την ίδια περίοδο, επιδιώκοντας να «πάρει» μία δέσμευση από το Eurogroup που θα αφορά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι παραμένει δεσμευμένη στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, σημειώνοντας ότι αυτό εξαρτάται από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

Πηγές της ευρωζώνης εκτιμούν ότι εφόσον η Αθήνα προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή των προαπαιτούμενων, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Φεβρουαρίου.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι τα διοικητικά συμβούλια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) αναμένεται να συνεδριάσουν εντός του Ιανουαρίου για να ξεκινήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος που αποφασίστηκαν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.