Μια κατά δήλωσή του «σπουδαία συνάντηση» με τον πρόεδρο της κινεζικής ιστοσελίδας ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, Τζακ Μα, είχε ο εκλεγμένος πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.
Αμφότεροι μετά το πέρας της συνάντησης υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης των σινοαμερικανικών σχέσεων, που πρέπει να γίνουν «πιο φιλικές και πιο αποτελεσματικές». Ο κινέζος επιχειρηματίας –πρόκειται για τον πλουσιότερο πολίτη της Κίνας –είπε ότι θα βοηθήσει ώστε να δημιουργηθούν ένα εκατομμύριο νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ χάρη στις πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων που θα πραγματοποιηθούν στην Κίνα μέσω της ιστοσελίδας του.
«Ο Τζακ κι εγώ πρόκειται να κάνουμε σπουδαία πράγματα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Τραμπ εξερχόμενος μαζί με τον κινέζο μεγιστάνα από τους ανελκυστήρες του ουρανοξύστη του (Trump Tower).
Ο Μα αναφερόμενος στο ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν στις ΗΠΑ διευκρίνισε ότι αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο τους αγρότες και τους μικρούς κλωστοϋφαντουργούς των Μεσοδυτικών αμερικανικών Πολιτειών, που θα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Alibaba για να προωθούν διαδικτυακά τα προϊόντα τους σε Κινέζους καταναλωτές.
Ήδη εκτιμάται ότι το 80% των διαδικτυακών αγορών στην Κίνα γίνονται μέσω της πλατφόρμας Alibaba.
Η εγκάρδια συνάντηση Τραμπ-Μα και οι υποσχέσεις για αθρόες online πωλήσεις αμερικανικών προϊόντων στις ΗΠΑ έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις απειλές του εν αναμονή προέδρου ότι θα επιβάλει εισαγωγικούς δασμούς ύψους 45% στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ αμερικανικά προϊόντα ως αντίποινα στη νομισματική πολιτική του Πεκίνου (εμποδίζει την ανατίμηση της ισοτιμίας του γουάν) και στις παράνομες επιδοτήσεις που χορηγεί η κινεζική κυβέρνηση στις εγχώριες εξαγωγικές επιχειρήσεις.