Συνάντηση με τον Γάλλο Υπουργό οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει την Τετάρτη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο να ζητήσει την συμβολή του για το κλείσιμο της αξιολόγησης όπως είπε σήμερα Δευτέρα σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ενώ καθοριστική θα είναι και η συνεδρίαση του Euroworking Group την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου.

«Κλειδί στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους», είπε ο κ Τζανακόπουλος προσθέτοντας,ότι δεν είναι στα πλάνα της κυβέρνησης οι πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει στις 12 Ιανουαρίου προγραμματισμένο EWG το οποίο θα προετοιμάσει το Eurogroup» είπε ο κ. Τζανακόπουλος, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. «Δεν υπάρχουν εκλογές στην ατζέντα. Το σενάριο που δουλεύουμε είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ το α΄τρίμηνο του 2017 (…) για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση με την κοινωνία όρθια» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για την υπερφορολόγηση είπε: «Η συμφωνία στην οποία καταλήξαμε προέβλεπε μέτρα 5,4 δις. και ενημερώσαμε τον ελληνικό λαό ο οποίος μας έδωσε εκ νέου την εντολή» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος και τόνισε ότι η συμφωνία των Σαμαρά- Βενιζέλου προέβλεπε προσαρμογή 8-9 δις εντός διετίας, ενώ τα 5,4 δις της σημερινής κυβέρνησης αφορούν σε προσαρμογή 4ετίας.

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο για τις οποίες η κυβέρνηση δέχεται τα πυρά της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι: «Έχουμε μάθει σε επιθέσεις από το 2012 (…) η αρμόδια υπουργός η κ. Γεροβασίλη θα απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία στη Βουλή» και συμπλήρωσε δηκτικά: «οι 27.700 υπάλληλοι που ανακάλυψαν δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι και δεν έχουν προοπτικές να γίνουν. Πρόκειται για εργαζόμενους σε κοινωφελή εργασία, που αφορά στους δήμους και πληρώνονται από το ΕΣΠΑ, χωρίς καμία επιβάρυνση για τον κρατικό προυπολογισμό» τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος. Αναφερθείς στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι έχει επιλέξει να τροφοδοτεί ορισμένα μέσα με ειδήσεις και να βγαίνει μετά να καταγγέλλει την κυβέρνηση. «Δεν την τιμά (την αξιωματική αντιπολίτευση) να ταυτίζεται με εφημερίδες που δεν φημίζονται για την τήρηση της δεοντολογίας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το Κυπριακό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Οι αντικειμενικές προϋποθέσεις δεν είναι οι καλύτερες δυνατές αυτή τη στιγμή» και συμπλήρωσε: «η θέση της ελληνικής πλευρά για το θέμα της ασφάλειας, έχει εκφραστεί σαφώς και κατηγορηματικά. Επιμένουμε στην κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής» σημείωσε. Ο κ Τζανακόπουλος σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός ενημερώνει θεσμικά τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και τόνισε ότι στο Κυπριακό υπάρχει συναντίληψη και σταθερή γραμμή της εξωτερικής μας πολιτικής. Ερωτηθείς εάν θα μεταβεί στη Γενεύη ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τη στάση του Ερντογάν και τη θετική εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Για την έκδοση των 8 στρατιωτικών, είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει τις δικαστικές αποφάσεις και μετά θα εξετάσει τη στάση της.

Για την υπόθεση της Πόλας Ρούπα και του ανήλικου παιδιού της δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. «Οι διοικητική μηχανή κινήθηκε με τον συντομότερο δυνατό τρόπο και το παιδί παραδόθηκε στην οικογένεια του» υπογράμμισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Συνάντηση Τσακαλώτου με Μοσκοβισί

Δεν έχω νέα αναφορικά με την αξιολόγηση εκτός από το να επιβεβαιώσω ότι ο Πιέρ Μοσκοβίσι θα συναντηθεί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την Τετάρτη, σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει ημερομηνία επιστροφής των Θεσμών.

Αν υπήρχε κάτι περισσότερο συγκεκριμένο θα το είχα πει, συμπλήρωσε.