Στην ανατολή της νέας χρονιάς, αναλυτές και οικονομολόγοι εξετάζουν και ορισμένες ακραίες προβλέψεις ή κάποια γεγονότα που απροσδόκητα θα μπορούσαν να εμφανιστούν στο προσκήνιο και τα οποία ο καθηγητής Οικονομικών Nassim Taleb τα αποκαλεί «μαύρους κύκνους», αν και κάποια από αυτά χαρακτηρίζονται καλύτερα από τους αναλυτές «γκρίζοι κύκνοι».

Ορισμένες τέτοιες εκπλήξεις που εξετάζουν οι αναλυτές για το 2017 έχουν ως εξής:
Σήμερα οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως την επόμενη ημέρα των εκλογικών αναμετρήσεων η Μέρκελ θα ηγηθεί ενός συνασπισμού στη Γερμανία, ενώ στη Γαλλία θα χάσει η Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ποιο θα είναι το μέλλον της ευρωζώνης όμως αν ανατραπούν οι προβλέψεις και ιδίως αν κερδίσει η Λεπέν;
Η ασφάλεια, η μετανάστευση και η τρομοκρατία δείχνουν εξάλλου ότι θα διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στην ατζέντα των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο.
Οι πολιτικοί κίνδυνοι, η πολιτική της ΕΚΤ και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα αποδειχθούν πρόκληση για τα κρατικά spreads προκαλώντας «πονοκέφαλο».
Από την άλλη πλευρά, αν ο Τραμπ στις ΗΠΑ επιλέξει πρακτικές προστατευτισμού, τι θα σημάνει αυτό για την παγκοσμιοποίηση όπως τη γνώρισε στη σύγχρονη μορφή της (μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου) ο κόσμος;
Παράλληλα, αν δεν προχωρήσει στην οικονομική του ατζέντα, πόσο μεγάλη θα είναι η διόρθωση των αγορών; Ολοι επίσης αναμένουν ενίσχυση του δολαρίου ως και στα 0,95 ευρώ το 2017, αλλά ορισμένοι θεωρούν ότι στο β’ εξάμηνο του 2017 το ευρώ θα ανακάμψει σημαντικά ως το 1,17. Πώς θα χειριστούν το Brexit η Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο;
Η στερλίνα θα αντιδράσει π.χ. ανοδικά με «ήπιο» Brexit και θα καταρρεύσει με «σκληρό» Brexit. Η Κίνα θα αποφύγει μια «ανώμαλη προσγείωση» της οικονομίας της, λένε οι οικονομολόγοι, αλλά αν συμβεί το αντίθετο, που σήμερα συγκεντρώνει 20% πιθανότητες, όλα θα αλλάξουν.
Στους «γκρίζους κύκνους» της Nomura συγκαταλέγονται η περίπτωση η παραγωγικότητα των ΗΠΑ να εμφανίσει εκρηκτική άνοδο, η Κίνα να επιτρέψει την ελεύθερη διακύμανση του γουάν, η ΕΕ μέσω θεσμικών παρεμβάσεων να επανεντάξει τη Βρετανία, ο πληθωρισμός της Ιαπωνίας να σημειώσει «άλμα», ο Τραμπ να επιτεθεί στην ανεξαρτησία της Fed, να αυξηθεί η ρωσική επιθετικότητα, να καταρρεύσει ένας οίκος εκκαθάρισης, να χάσει την εξουσία ο Αμπε στην Ιαπωνία και να ενισχυθεί σημαντικά το δολάριο, με αποτέλεσμα οι αναδυόμενες αγορές να έρθουν αντιμέτωπες με ακόμα εντονότερες εκροές.

Saxo Bank – Οι ακραίες προβλέψεις

Το ΑΕΠ της Κίνας εκτινάσσεται στο 8%, οι αποδόσεις των ομολόγων στις ΗΠΑ ξεπερνούν το 3%, το Brexit μετατρέπεται σε Bremain, ο χαλκός χάνει τη δύναμή του, το bitcoin εκτοξεύεται, το μεξικανικό πέσο μεγαλουργεί και η Ευρώπη εκδίδει ευρωομόλογα, ενισχύοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ