Η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές ευνόησε το δολάριο. Οχι λόγω των αισθημάτων ασφάλειας για το μέλλον των ΗΠΑ και του πλανήτη που ενέπνευσε στους επενδυτές και στις διεθνείς αγορές η αναπάντεχη αυτή πολιτική εξέλιξη –τουναντίον, την ανασφάλεια και την ανησυχία για το μέλλον ενέτεινε –αλλά επειδή ο νέος πρόεδρος, που εισβάλλει οσονούπω στον Λευκό Οίκο, ευνοεί αναφανδόν την ταχύτερη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων. Και ήδη η πρόεδρος της Fed Τζάνετ Γέλεν, που μάλλον μετρά μήνες ή και εβδομάδες στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, έχει προχωρήσει πριν από την εκπνοή του 2016 στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου έπειτα από μια μακρά περίοδο χαλαρής νομισματικής πολιτικής.
Επενδυτικά κεφάλαια
Η αύξηση των επιτοκίων σε ένα νόμισμα προσελκύει επενδυτικά κεφάλαια σε αυτό, πόσω μάλλον αν πρόκειται για το δολάριο που είναι το κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα και λειτουργεί ως «ασφαλές καταφύγιο» για τους ανά τον πλανήτη επενδυτές. Ο χρυσός όμως είναι το κατ’ εξοχήν «ασφαλές καταφύγιο» για τους επενδυτές σε περιόδους οικονομικών και πολιτικών αβεβαιοτήτων. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεται κανείς ότι η προοπτική ισχυροποίησης του δολαρίου δημιουργεί προοπτικές κάμψης των τιμών του χρυσού.
Η πορεία του χρυσού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων εξαρτάται ωστόσο και από «θεμελιώδη» δεδομένα. Και δεδομένου ότι η προσφορά του ευγενούς μετάλλου ελάχιστα μπορεί να επηρεαστεί, οι τιμές του εμπορεύματος εξαρτώνται κυρίως από τη ζήτηση σε χώρες όπως πρωτίστως η Ινδία και δευτερευόντως η Κίνα, όπου οι αγοραπωλησίες χρυσών κοσμημάτων και χρυσού εν γένει αποτελούν μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού των λαών αυτών. Η προοπτική διατήρησης των μέτριων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στην Ινδία και στην Κίνα (μέτριων συγκριτικά με εκείνους του πρόσφατου παρελθόντος των δύο χωρών) απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας έκρηξης της ζήτησης χρυσού.
Τραμπ, Brexit και εκλογές
Από την άλλη πλευρά, οι αβεβαιότητες και οι απειλές της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας μοιάζουν να ενδημούν (και) τη νέα χρονιά. Πέρα από τη διαρκή και βαρύτατα καταθλιπτική τρομοκρατική απειλή που δημιουργεί αισθήματα εσωστρέφειας και περιχαράκωσης στους επενδυτές, ανησυχία προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, και δη στην ευρωζώνη, λόγω του Brexit και των αβέβαιων εκλογικών αναμετρήσεων που πιθανότατα θα επιβεβαιώσουν την άνοδο του λαϊκισμού και του προστατευτισμού σε κοινωνίες ανεπτυγμένες, ανεκτικές και σε κάθε περίπτωση «ανοικτές».
Εξυπακούεται ότι και η εκλογή του Τραμπ επιβεβαιώνει την κρίση των κατά Πόπερ «ανοικτών κοινωνιών» και μετριάζει κατά έναν σχιζοφρενικό τρόπο τις αρνητικές για τον χρυσό επιδράσεις των αναμενόμενων τριών εντός του 2017 αυξήσεων των αμερικανικών επιτοκίων.
Ετσι, οι αναλυτές της Citigroup δίνουν πιθανότητες 65% στις τιμές του χρυσού να παραμείνουν εφέτος σταθερές και πιθανότητες 20% έως 25% να αυξηθούν (να συμβούν τα χειρότερα δηλαδή στον πλανήτη). Φευ, οι πιθανότητες να πάνε τα πράγματα τόσο καλά ώστε να αναθαρρήσουν οι επενδυτές και να αποσύρουν κεφάλαια από τον χρυσό για να στραφούν σε πιο ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις δεν ξεπερνούν το 15%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ