Μια καλή χρονιά ήταν το 2016 για τις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Οι τιμές των υδρογονανθράκων και της ενέργειας εν γένει, οι τιμές των βιομηχανικών και των ευγενών μετάλλων, όπως και οι τιμές των τροφίμων ανέκαμψαν ανακτώντας το έδαφος που είχαν χάσει τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης και του αποπληθωρισμού.
Σε ό,τι αφορά τη Δύση ήδη οι τιμές καταναλωτή άρχισαν να ανακάμπτουν ακόμα και στις γεωγραφικές περιοχές με αργές αντιδράσεις στις διεθνείς εξελίξεις, όπως είναι η Ευρώπη.
Ταυτόχρονα τη χρονιά που πέρασε παγιώθηκαν ικανοποιητικοί ρυθμοί οικονομικής ανάκαμψης, ενώ θετικές ήταν οι εξελίξεις και στο μέτωπο της απασχόλησης.
Πρόκειται για καταγραφές που προοιωνίζονται για το 2017 τόνωση της παγκόσμιας καταναλωτικής ζήτησης, άρα και των αγορών εμπορευμάτων.
Σε ό,τι αφορά την Κίνα, την Ινδία και τις λεγόμενες «ασιατικές τίγρεις», οι κίνδυνοι εκτροχιασμού από τους ξέφρενους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης που είχαν αναπτύξει την περασμένη δεκαετία και εν πολλοίς διατήρησαν τα χρόνια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης μοιάζουν να απομακρύνονται.
Αναπτυξιακές ενέσεις
Το ξεφούσκωμα της κινεζικής φούσκας, ειδικότερα, δείχνει να παραμένει υπό έλεγχο. Κατά πολλούς έχει ήδη ολοκληρωθεί. Και μετά το φρενάρισμα της κινεζικής ανάπτυξης από τα διψήφια ποσοστά στο 6% με 7%, η νομενκλατούρα του Πεκίνου φέρεται διατεθειμένη να ξεκινήσει και πάλι τις αναπτυξιακές ενέσεις στην οικονομία. Να ξεκινήσει δηλαδή τις χρηματοδοτήσεις νέων έργων υποδομής.
Οι καταγραφές και από την Ασία, λοιπόν, προοιωνίζονται αύξηση της ζήτησης για πρώτες ύλες και εμπορεύματα εν γένει.
Από την άλλη πλευρά, ουδένα ενθουσιάζουν οι εξελίξεις στη Βραζιλία και στις άλλες χώρες της Νότιας Αμερικής, όπως και οι εξελίξεις στη Ρωσία όπου πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση η ανάπτυξη ήταν επίσης ιλιγγιώδης. Τόνωση της ζήτησης δεν αναμένεται από τις χώρες αυτές. Αλλά επειδή πρόκειται για χώρες παραγωγής εμπορευμάτων και πρώτων υλών, αναμένεται να ευεργετηθούν οικονομικά από την αύξηση των εξαγωγών τους για να καλυφθεί η ζήτηση στη Δύση και στην Ασία.

Κύκλος ανάπτυξης
Κατόπιν αυτών θα έλεγε κανείς ότι είναι ευνοϊκοί οι οιωνοί για είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης και ευημερίας το 2017 και τα χρόνια που έπονται. Με απολύτως θετικό, ασφαλώς, αντίκτυπο για τις αγορές εμπορευμάτων –στο κάτω κάτω ευκταίο από όλους είναι να έχει ο κόσμος δουλειές και να κερδίζει χρήματα για να ψωνίζει.
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα ισχύσει αυτό το ευνοϊκό για όλους σενάριο. Και αυτό λόγω των γεωπολιτικών αβεβαιοτήτων που παραμένουν σε πολλές γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Και επίσης λόγω των πρωτοφανών απειλών που έχουν ενσκήψει στις δυτικές μητροπόλεις του καπιταλισμού και απειλούν να τινάξουν στον αέρα κάθε προσπάθεια αποκατάστασης μιας οικονομικής κανονικότητας μετά την ιστορικών διαστάσεων κρίση του 2008.
Μιλάμε για την τρομοκρατική απειλή που δύσκολα αντιμετωπίζεται από οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, οπουδήποτε στον πλανήτη. Μιλάμε επίσης για την απειλή του προστατευτισμού, της εσωστρέφειας και του λαϊκισμού που, φευ, δύσκολα αντιμετωπίζεται από τις συγκεκριμένες πολιτικές ηγεσίες.
Αντίστροφες πορείες για πλατίνα – παλλάδιο

Η ταχύτερη από την αναμενόμενη κάμψη των πωλήσεων πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων –το dieselgate της Volkswagen συνέβαλε τα μάλα σε αυτό –αλλά και η κάμψη των πωλήσεων στα κοσμηματοπωλεία της Ασίας συνέβαλαν στη συμπίεση των τιμών πλατίνας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.


Επιπλέον, η κάθετη κάμψη των πωλήσεων αυτοκινήτων το φθινόπωρο στην ευρωζώνη μείωσε σημαντικά τη ζήτηση για καταλύτες.
Ειδικοί της Deutsche Bank θεωρούν σήμερα την πλατίνα το πολύτιμο μέταλλο με τη χειρότερη πορεία στις διεθνείς αγορές. Και οι συνάδελφοί τους στη Citigroup πιστεύουν ότι η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2017.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το παλλάδιο, εφόσον συνεχιστεί η καταγραφόμενη τους τελευταίους μήνες αύξηση της ζήτησης για το μέταλλο αυτό από τις κινεζικές βιομηχανίες.

Καταλύτης για χαλκό, νικέλιο, χαλυβδόφυλλα

Η ενίσχυση των τιμών του χαλκού τη χρονιά που πέρασε ξάφνιασε πολλούς. Οι ειδικοί προβλέπουν για το κόκκινο μέταλλο συνέχιση της τάσης αυτής. Ενισχυτικές μοιάζουν οι τάσεις και για τις τιμές του νικελίου και ιδιαιτέρως των χαλυβδόφυλλων που είχαν μεγάλες απώλειες το 2016. Περιορισμένες, αντίθετα, μοιάζουν οι προοπτικές ενίσχυσης των τιμών του αλουμινίου το 2017.

Αν και οι απόψεις διίστανται, καθοριστικό ρόλο για τα βιομηχανικά μέταλλα θα διαδραματίσει ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας. Προσώρας οι ενδείξεις για την πορεία του κλάδου την καινούργια χρονιά μοιάζουν επαμφοτερίζουσες.
Πέρα από την κάμψη που εμφανίζουν οι πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρώπη, σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφονται και στις πωλήσεις οχημάτων (συνολικά) στην Κίνα. Στους αντίποδες, η αγορά αυτοκινήτου των ΗΠΑ απολαμβάνει μια ανέλπιστη νέα άνοιξη.

Ακριβός ο καφές, ελπίδες για φθηνότερη ζάχαρη

Στα ύψη εκτινάχθηκε πέρυσι ο καφές. Ως τα μέσα Νοεμβρίου οι τιμές του Arabica είχαν ενισχυθεί κατά 20% σε ετήσια βάση, ενώ οι τιμές του Robusta είχαν εκτιναχθεί κατά 40% υψηλότερα.

Η Citi εκτιμά ότι η συνολική παραγωγή θα υποχωρήσει την επόμενη χρονιά λόγω της μεγάλης κάμψης της παραγωγής στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία. Ταυτόχρονα αναμένεται μέτρια αύξηση της ζήτησης.
Ολα αυτά προοιωνίζονται περαιτέρω ανατιμήσεις για τον καφέ. Αλλά και οι τιμές της ζάχαρης αναμένεται να αυξηθούν το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Από τα τέλη του έτους όμως και το 2018 η ζάχαρη αναμένεται να φθηνύνει λόγω της προβλεπόμενης μεγάλης ανάκαμψης της παραγωγής στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία και σε άλλες ασιατικές χώρες που θα επωφεληθούν από τους πολύ ευεργετικούς μουσώνες του 2016.

Ανατιμήσεις σε σιτάρι και καλαμπόκι

Αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του καλαμποκιού και του σιταριού καθ’ όλη τη διάρκεια του 2017 αλλά και του 2018 προβλέπουν οι ειδικοί σε ζητήματα εμπορευμάτων αναλυτές των μεγάλων τραπεζών.

Αντιθέτως, κάμψη αναμένεται να σημειώσουν οι τιμές της σόγιας, τουλάχιστον τη χρονιά που ξεκίνησε.
Σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι, οι ειδικοί σημειώνουν τις δυσκολίες που παρατηρούνται στην παραγωγή και στις εξαγωγές του προϊόντος από τη Βραζιλία.
Αναφορικά με το σιτάρι, η ισχυρή παραγωγή στις ΗΠΑ, στην Αυστραλία και στη Ρωσία πιθανόν να αντισταθμιστεί από την κάθετη κάμψη της παραγωγής στην Ευρώπη.
Τέλος, η παραγωγή σόγιας θα ευνοηθεί από τις πολύ καλές καιρικές συνθήκες στη Νότια Αμερική και την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση της παραγωγής σε Βραζιλία και Αργεντινή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ