Καθώς η οικονομία εκπλήσσει θετικά, κλείνοντας το 2016 με θετικό πρόσημο, καταδεικνύει όχι μόνο ότι πέρασε από το στάδιο της σταθεροποίησης στη φάση της ανάκαμψης, αλλά και ότι δημιουργείται μια καλή βάση εκκίνησης για το νέο έτος, παρατηρεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Χαράλαμπος Γκότσης.
Υπό την προϋπόθεση, αναφέρει, ότι θα κλείσει σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος και θα συμπεριληφθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για μια σειρά από θετικές εξελίξεις, όπως η πλήρης άρση των κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες καθώς και μια δοκιμαστική έστω έξοδος στις αγορές με ικανοποιητικό επιτόκιο.
Μια αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης δικαιολογεί την άποψη ότι μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι. Το ΑΕΠ εξελίσσεται θετικά, οι εξαγωγές εκτός καυσίμων επίσης, η ανεργία παρ’ ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα μειώνεται, τα έσοδα του κράτους βελτιώνονται, ενώ ο τουρισμός που αποτελεί την ατμομηχανή καταγράφει ρεκόρ.
Μια τεράστια απειλή
Από την άλλη πλευρά, αναφέρει, η διαδικασία μείωσης των κόκκινων δανείων χωλαίνει και αποτελεί μια τεράστια απειλή, η μετανάστευση νέων με υψηλά ποσοστά συνεχίζεται, οι οφειλές του Δημοσίου είναι σημαντικές παρ’ ότι αναμένεται μετά την είσπραξη της επόμενης δόσης από το πρόγραμμα να μειωθούν δραστικά και, το κυριότερο, διαπιστώνεται ένα κλίμα απογοήτευσης από την ελληνική κοινωνία, το οποίο θα πρέπει να ανατραπεί. Τα προβλήματα όμως δεν προέρχονται μόνο από το εσωτερικό αλλά και από την κατάσταση της διεθνούς και ιδιαίτερα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Μπορεί τα συσσωρευμένα σημάδια από τη δεκάχρονη χρηματοπιστωτική κρίση να είναι εμφανέστερα στην Ελλάδα, μεγάλα προβλήματα όμως έχουν όλες οι χώρες του Νότου, όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η
Πορτογαλία αλλά και η Γαλλία, ενώ άλλες πασχίζουν να βελτιώσουν τα μεγέθη τους, τα οποία παρά την ποσοτική χαλάρωση παραμένουν αναιμικά.
Δύο πηγές
Δύο είναι οι πηγές, σύμφωνα με τον κ. Γκότση, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν με επενδύσεις την εθνική παραγωγή και να μπούμε σε έναν μακρύ ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, αφού η χρήση του κρατικού προϋπολογισμού ως εργαλείο άσκησης επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής εκ των πραγμάτων αποκλείεται:
Πρώτον, οι θεσμικοί φορείς με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Αναπτυξιακός και ΕΣΠΑ), τα Προγράμματα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, οι χρηματοδοτήσεις της EBRD, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (Equifund), που ιδρύθηκε πρόσφατα, κ.λπ. Δεύτερον, οι ιδιωτικές επενδύσεις με την ενεργότερη χρηματοδότηση των τραπεζών, αλλά και με απευθείας άντληση κεφαλαίων από τις οργανωμένες και μη αγορές.
Η συμβολή της πρώτης πηγής, ενώ είναι σημαντική, καθώς βοήθησε στη σταθεροποίηση της οικονομίας παρά την αφαίμαξη πόρων από την αγορά ως αποτέλεσμα της εφαρμογής της πολιτικής λιτότητας που επέβαλλε το πρόγραμμα, είναι περιορισμένη. Αντίθετα, εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε είναι στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, είτε με κεφάλαια κίνησης από τις τράπεζες για την ανάπτυξη της παραγωγικής τους δραστηριότητας είτε μέσω της κεφαλαιαγοράς για τη διενέργεια επενδύσεων. Για το έτος 2017 αλλά και το 2018 η ανάκαμψη μπορεί να τροφοδοτηθεί από τις αργούσες παραγωγικές δυνατότητες των επιχειρήσεων ακόμα και χωρίς τη συμβολή νέων επενδύσεων, εκτιμά ο ίδιος. Για να είναι όμως διατηρήσιμη η ανάπτυξη, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο από ανταγωνιστικές διεθνώς επιχειρήσεις, είναι ανάγκη να εισρεύσουν σημαντικά κεφάλαια κυρίως από το εξωτερικό για τον εκσυγχρονισμό των δομών τους, αλλά και την επέκτασή τους.
Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ήδη μέσα στο 2016 συνέβαλε στη δημιουργία της αγοράς Εταιρικών Ομολόγων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια απευθείας από τους επενδυτές, προσφέροντας τίτλους που είναι διαπραγματευόμενοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Επίσης για τις νεοφυείς και μικρότερες υγιείς επιχειρήσεις ιδρύσαμε την αγορά του κεφαλαιακού crowdfunding που απευθύνεται στο ευρύ επενδυτικό κοινό για τη συμμετοχή και στήριξη ελκυστικών επενδυτικών σχεδίων.
Στον προγραμματισμό μας εξάλλου είναι και η εισαγωγή και άλλων εναλλακτικών επενδυτικών εργαλείων, ώστε οι επιχειρήσεις να μην εξαρτώνται μόνο από τον τραπεζικό δανεισμό, κάτι που διαπιστώνεται ως τάση σε όλες τις διεθνείς αγορές.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ