Με οριακή μεταβολή σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αλλά και απωλειών 6,5% των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap), 8,3% των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) και πτώσης 30% στις τράπεζες έκλεισε το 2016 για το Χρηματιστήριο της Αθήνας που εφέτος συμπλήρωσε 140 χρόνια λειτουργίας (δημιουργήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 1876), ενώ η κεφαλαιοποίησή του υποχώρησε 4,5% στα 44,5 δισ. ευρώ.
Η κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς ως το ΑΕΠ υποχώρησε κάτω του 20% έναντι 71,8% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη, κάτι που θεωρητικά δεικνύει και τα μεγάλα περιθώρια ενίσχυσής της εάν κάποτε βελτιωθεί δραματικά το οικονομικό και επενδυτικό τοπίο στη χώρα που είδε το ΑΕΠ της να υποχωρεί κατά 66 δισ. ευρώ τα χρόνια της κρίσης και τα περιουσιακά στοιχεία των νοικοκυριών να χάνουν το 40% της αξίας τους, αντίστοιχα.
Συνολικά 35 μετοχές του Γενικού Δείκτη έκλεισαν με κέρδη εφέτος έναντι 25 που υποχώρησαν, ενώ από τις μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι τίτλοι των Μυτιληναίου (66,8%), Jumbo (55,8%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (44,1%) Σαράντης (37,7%) Motor Oil (34,7%), Τιτάν (23,8%) Lamda Development (15,6%) Τέρνα Ενεργειακή (12,6%) και Folli Follie (6,5%) σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη.
Σε επίπεδο εταιρικών αποτελεσμάτων το 2016 οι εισηγμένες που εμφάνισαν καθαρά κέρδη μετά φόρων ήταν 94 έναντι 80 του 2015, ενώ οι ζημιογόνες εταιρείες ήταν 46 έναντι 60 πέρυσι. Αυξημένες ήταν και οι χρηματικές διανομές το 2016 αφού διανεμήθηκαν μερίσματα ύψους 680 εκατ. έναντι 590 εκατ. ευρώ πέρυσι. Επίσης δόθηκαν 219 εκατ. από διανομές αποθεματικών έναντι 31 εκατ. ευρώ πέρυσι.
Εν τω μεταξύ η διοίκηση του ΧΑ προχωρεί σε νέα κατηγοριοποίηση των μετοχών της κύριας αγοράς σε υψηλή, μέση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, καθώς και σε τροποποίηση του αλγόριθμου υπολογισμού τιμής κλεισίματος των μετοχών αλλά και εισαγωγή λειτουργικότητας των καλυμμένων πωλήσεων.
Ταυτοχρόνως, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις με τα Χρηματιστήρια της Κίνας και του Ιράν για την παράλληλη εισαγωγή ETFs, ενώ αναμένονται αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο ώστε οι εγχώριοι επενδυτές να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν ξένους δείκτες. Παράλληλα η εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων αναμένεται να ενισχυθεί και από την εισαγωγή των ομολογιών τουλάχιστον δύο εταιρειών, ενώ υπάρχουν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας.

Τοποθετήσεις
Οι θέσεις των ξένων επενδυτών

Το 61% της κεφαλαιοποίησης του ελέγχουν οι ξένοι, απόρροια των θέσεων στις τράπεζες, τα λιμάνια και τα ξενοδοχεία. Τα ξένα Funds πάντως είναι υποεπενδυμένα στην Ελλάδα καθώς, ενώ το ειδικό βάρος του ΧΑ στον δείκτη MSCI GEM κινείται στο 0,35%, διατηρούν θέσεις που αντιστοιχούν στο 0,2%

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ